查看完整版本: SLP (學生學習概覽) 詢問/交流處

Ronald_Chui 2011-2-20 02:49 PM

SLP (學生學習概覽) 詢問/交流處

此帖乃 SLP 寫作大全 (參: ) 的延伸,同學可在此發問任何與SLP相關的問題。(如寫作要求、內容、參考資料等)
請大家務必保持良好的討論氣氛,對某類官方訊息/寫作要求的資訊更要力求準確,以免誤導或延宕他人準備/寫作過程。

abc007 2011-2-20 05:42 PM

真的很高興今天一早就見R*重現 版主。:victory:

目前很多學校還未提及學生如何寫SLP的問題,同學還是沒有這樣的迫切性。他們忙着ies的大製作。
其實SLP是否從前的Self Recommendation Scheme 加強版?
但SLP作得天花亂墜,成績一般都是徒然呢!
我見範例有F4-F6的校內成績,每間學校的水準不同,感覺意義不大。

第四部分,既然官方出動此舉SLP,要求學生們為自己包裝,就真要認真做了。

我暫時想不到問題,我只能讚R* 好嘢,為考DSE的同學們提供詳盡的資料。

Ronald_Chui 2011-2-20 05:57 PM

回覆 2# abc007 的帖子

老實說,IES 這壇野已經如箭在弦,命題方面其實可以花心思簡介,為同學提供一些意見,以提高問卷的質量。
但我時間有限,寫完SLP 該是時候為自己的習作好好籌謀,同樣的IES 指引,或許要留待五月下旬才能面世,但我一定會寫。

對,校內成績/表現參考價值不高,亦因為同樣的原因,SLP第四部份 其實就是整個Profile的核心。

比較SLP與SRS,SRS 字數要求較少,但寫作的方向和重點亦較具彈性。相比下,因為SLP指明要學生寫學習經歷,假如學生選擇邊寫體驗,邊自詡,難度較高。

而更麻煩的是每個人自述方式不一,有些人可能會以高考UE (Section E) 長文的寫法,將文章重點以小標題連貫起來,亦有些人會選擇當一般自傳(自述)文體,以年度記鈙的形式了事。文章舖排故然要著墨多談,但更重要是要向他們強調自述的本質。

這次我是來搞通識的,工作多環繞學術討論吧!
PS. 多謝支持...!

winnie:D 2011-2-20 08:01 PM

do we have to show our competitiveness (like in a more persuadable tone) in the PS/ SLP?

Ronald_Chui 2011-2-20 08:07 PM

回覆 4# winnie:D 的帖子

Your competence is shown by what you have achieved (as listed in OLE form and Academic performance) as well as by your language proficiency.

Yes, one of the goals of writing a PS/SLP is to show what you have achieved, and what you choose to write, especially in this part, may probably help convey how competent you have been trying to be throughout the three years of study.

abc007 2011-2-28 10:38 PM

回覆 5# Ronald_Chui 的帖子

[quote] 每次看到那些質素低劣的問卷就躁底。R該開始著手整理IES的資料。[/quote];P
咁搞笑!  

IES 係反映同學在學術上嘅功力,相信好多同學都已經盡量做到最好。
第2階段,揾料,除了問卷,仲可以做interview、參考文獻....你有排寫。
你的文章必定幫到大家手。:lol

Ronald_Chui 2011-3-1 01:16 AM

回覆 6# abc007 的帖子

高考通識科都會要求學生做類似的問卷
其實可以拎黎做參考的
不過有D問卷出題過於草率,或者係出題技巧唔夠好,以致同學要問多人地幾題先可以搵黎一堆可分析的資料...

出問卷的學問還真不少吧
搵料,睇Reference這些,總可以提供多少較初階的技巧,幫幫手既~

ksenia 2011-4-19 10:43 PM

我想問SLP係咪只show一年3-5個OLE?

不安Aaron 2011-4-20 09:22 PM

回覆 8# ksenia 的帖子

不是....
果個 SLP sample 會係 show 果個學生所有既 OLE
咁我當然相信同學會有更多既 OLE 可填啦 :)

ksenia 2011-4-20 11:11 PM

比賽計OLE嗎?
我學校對OLE呢家野好HEA

Ronald_Chui 2011-5-11 10:14 PM

回覆 10# ksenia 的帖子

應該係計的
但詳情要問番負責的老師
睇下佢入唔入DATA

googee 2011-6-15 01:33 PM

其實SLP系咩?
幾時要搞掂?
要寫d咩?
比邊個既?

全部野我對呢個SLP毫不瞭解

kwp0415 2011-6-20 12:38 AM

大學話SLP是作輔助,不是入學最重要,對嗎?

abc007 2011-6-21 06:01 PM

回覆 12# googee 的帖子
回覆 13# kwp0415 的帖子  

有關SLP 的作用及內容可參閱:
[url]http://lsforum.net/board/viewthread.php?tid=164721&page=1#pid2949091[/url]

我認為當全港大多數DSE考生都認真地去做SLP,
但有人卻認為是無必要的文件,吃虧的會是沒準備的人。

vickilauwkxyz 2011-9-27 06:54 PM

我想問呢,
我好直接咁寫我o係學校做過D咩,學到D咩
跟著再到下一個post我o係學校做過D咩, 學到D咩...
咁樣會唔會唔係幾好
(i mean 好普通, 唔夠特別)

if not, 我應該用咩形式寫會特別D, attract 到人呢?

sunnievictoria 2011-11-19 10:45 AM

我想問下呢
可唔可以寫2個MAIN FOCUS?
即係呢,我會揀SCIENCE,又會揀ART既野...
咁樣分2樣寫得唔得架@@?

可樂雞翼 2012-2-1 04:56 PM

如果我冇咩獎,課外活動又好少咁點算好?連吹水都冇字數可以比我吹- -
我得一個學界進步獎同學日文,校內post只係做過一個club 0既publicity
0係呢種情況下,我係咪仲應該繼續吹一段野?有咩可以補救?

jyuenws 2012-6-4 12:08 AM

"學生的自述" 為何學校叫我們只許寫300字?

pic5starstar 2012-6-4 03:33 PM

[quote]原帖由 [i]jyuenws[/i] 於 2012-6-4 00:08 發表 [url=http://lsforum.net/board/redirect.php?goto=findpost&pid=4863772&ptid=164720][img]http://lsforum.net/board/images/common/back.gif[/img][/url]
"學生的自述" 為何學校叫我們只許寫300字? [/quote]
大學要睇成60000幾個考生的SLP
當然要越簡而精咁要你講到自己的過去及未來展望咁先可以令人印象深刻......
em24em21

mole 2012-6-22 10:55 PM

回覆 19# pic5starstar 的帖子

咁請問slp寫作大全果個千幾字以上嘅學生自述都係講緊同一樣野嘛? thanks
[url]http://lsforum.net/board/viewthread.php?tid=164721[/url]
頁: [1] 2