查看完整版本: dse補中文!林溢欣Vs蕭源

annie_hcy 2011-8-27 01:15 AM

dse補中文!林溢欣Vs蕭源

我自己補過蕭源,覺得佢上堂好多廢話'而且只着重教作文'聆聽綜合唔係成日教!!!
感覺算Ok~d 野學完起碼好過周勤才

我想問下遵理林溢欣如何?佢學歷好勁~但教書點樣~我想知道多D有關佢既教學方法~筆記~skill~
唔該俾D意見

[[i] 本帖最後由 annie_hcy 於 2012-1-31 07:22 PM 編輯 [/i]]

spencer.s 2011-8-27 01:26 AM

我都想知yy lam得唔得!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

annie_hcy 2011-8-27 01:51 AM

問清楚先去補~

justin_ip 2011-8-27 01:55 AM

點解唔補 Arthur Ko

spencer.s 2011-8-27 02:01 AM

[quote]原帖由 [i]justin_ip[/i] 於 2011-8-27 01:55 AM 發表 [url=http://lsforum.net/board/redirect.php?goto=findpost&pid=3680634&ptid=181375][img]http://lsforum.net/board/images/common/back.gif[/img][/url]
點解唔補 Arthur Ko [/quote]

佢中化掂姐  dse同al仲差好遠喎:Q

huihoilam 2011-8-27 11:49 AM

我試左y y lam既summer course~
佢係一位好nice既chinese老師,summer course教寫作,綜合,同閱讀(文言文)~
三方面我都有得著,教法好唔同,好易吸收,佢教文言文真係好好,岩岩加入遵理學生已經好多^^
所以我都報左regular=)
chinese科我只係建議arthur kho同y y lam!
至於蕭源...我都係不予置評...

annie_hcy 2011-8-27 04:48 PM

回覆 6# huihoilam 的帖子

有冇功課做~我想作多D文'佢會改嗎?
綜合次次都肥佬:(

我想問下佢係咪有Oral?
我中四升中五~現家報定下年Dse先報?

huihoilam 2011-8-27 06:23 PM

佢summer course直情逼我地作文喇><,要我地用番哂佢教過既skills~
今堂交完,下堂即比,佢真係通肖改文,好認真!
咁岩summer course佢教綜合,上完真係覺得綜合要拎4以上先對得住y y lam^^,不過真係要跟足指示同佢教既skills做,綜合將會係最容易拎高分既卷^^
oral方面亦唔洗擔心,係regular有oral練習班~
配套方面完善,+左佢fb之後可以經常問問題,課後經常有學生行前去問書,真係一位好nice既老師~
我建議你e家報,因為你可以習慣佢既學習模式同要求,chinese想有進步唔係短期內所能達到
希望幫到你^^

annie_hcy 2011-8-27 08:27 PM

回覆 8# huihoilam 的帖子

錦就好啦!我覺得要進步一定要付出'我唔介意老師俾功課'最緊要佢肯改:)
等我星期日去報名先

mak147 2011-8-27 09:09 PM

我補緊y y lam牙...佢都教得幾好丫...
佢教d skill由淺到深...好全面.
regular開始好似2個星期可以交1篇文比佢(如冇錯:P )
不仿1試!

p.s.蕭源我都補過堅係廢話多.

annie_hcy 2011-8-28 12:07 PM

回覆 10# mak147 的帖子

你有冇補過Arthur k?我想知佢同林溢欣邊個好?教學'配套方面有咩分別?

huihoilam 2011-8-28 12:28 PM

咁岩我就係兩個都一齊補~
我最後選擇報arthur同yy lam既ragular~
我上過arthur kho既句構學,閱讀理解精讀班同summer course~
佢叫我地抄既公式同概念好似好難有用武之地,又好似好難消化~
於是我每上先佢一堂之後都會將所有公式同概念抄落一本簿度,又重新做一次佢講解左既文章~例如文章內有"但是"呢個字詞我就即刻圈住佢提醒自己係轉折既意思~
2個星期之後,佢講既公式同概念完全入哂腦,之後每次做reading既時候都知道要點搵ans同寫ans~成效非常顯注~面對深既文章都唔再驚,因為句構學幫左我唔少~
所以上arthur kho堂要認真,課後要複習~佢教reading真係好好~
arthur係偏重教reading,因為呢份卷最難拎高分同拉等級既卷~如果你reading唔係幾好,佢絕對可以幫到你~至於配套方面有網上問功課同幫手改作文

而yy lam反而教文言文好強好獨到,而且仲set左溫文言文既方法,變得好有系統去溫習,另外教作文同綜合都好全新同獨到(真係好正),係一個教學比較全面既老師,配套好多- - :1.oral練習班;2.網上yy lam study group(同所有補佢既學生一齊討論時事議題) 3.幫手改文(速度快) 4.額外學習作文薄(e.g.寫作聯想訓練方法) ,我相信日後會更多^^

p.s補yy lam 我建議補live,上佢live學到既野比v班更多(我覺得(,同理v班經常見唔到佢個樣)

annie_hcy 2011-8-28 01:05 PM

錦我應該補左Yy lam先定Ak?
我中文份份卷都錦差:(

huihoilam 2011-8-28 01:16 PM

我建議你補y y lam,五份卷都能夠幫助你,配套夠,上堂氣氛超正,唔會悶(不過真係要上live)~
補邊個中文老師都好,一定要用心上堂,返到屋企要複習,跟住y y lam既方法,中文科應該會見到成效~

Van_wai. 2011-8-28 01:25 PM

我都係補 Y Y LAM 的:)
佢教既野都好全面:)
特別覺得佢教寫作很好~

S9lfc 2011-8-28 04:54 PM

[quote]原帖由 [i]huihoilam[/i] 於 2011-8-28 12:28 PM 發表 [url=http://lsforum.net/board/redirect.php?goto=findpost&pid=3684207&ptid=181375][img]http://lsforum.net/board/images/common/back.gif[/img][/url]
我上過arthur kho既句構學,閱讀理解精讀班同summer course~
於是我每上先佢一堂之後 ... [/quote]
至於配套方面有網上問功課同幫手改作文

e,原來可以交作文嫁咩??我上左幾個月ak都唔知可以交功課,剩係知最後一期會比個電話你問野...佢幾時會派作文果d野嫁- -?

jsukhung 2011-8-28 05:48 PM

我想問下yy lam and  Arthur k  d 班full 唔full +?[quote]原帖由 [i]huihoilam[/i] 於 2011-8-28 12:28 PM 發表 [url=http://lsforum.net/board/redirect.php?goto=findpost&pid=3684207&ptid=181375][img]http://lsforum.net/board/images/common/back.gif[/img][/url]
於是我每上先佢一堂之後 ... [/quote]

annie_hcy 2011-8-28 06:12 PM

我想報Video'點交作文

huihoilam 2011-8-28 09:28 PM

補arthur kho想交作文既..佢唔會比題目你..你可以搵pp既題目去作..交比櫃台既職員~
yy lam既班唔會full~arthur kho就可能會~
補yy lam 既video班想交文既話~作完係篇文上面寫底你既姓名,中幾,同課程no.仲有係邊到上(e.g. 陳xx 中五 T115C02-L 屯門),之後交比助教or櫃台既職員就ok嫁喇~

annie_hcy 2011-8-29 10:32 AM

回覆 19# huihoilam 的帖子

補Yylam又係努力溫書的話會拿到幾多等?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: dse補中文!林溢欣Vs蕭源