標題: [憤怒]大家覺唔覺中文oral的分數好離譜?! [打印本頁]

作者: mkc188    時間: 2009-8-5 03:25 PM     標題: [憤怒]大家覺唔覺中文oral的分數好離譜?!

我自問平時任何的中文oral練習時的表現都不錯,起碼中上水平,包括校內及校外,果次全港口語比賽我都拿到78分
但都唔至於ce oral lv2掛,拖低嗮成個分

chi
reading:5
writing:5
speaking:2
intergrated:4
listening:5*

overall: 4

我oral當日系最後一組,果D考官都趕住放工,好似趕住去投胎咁,猛咁叫人快手坐底講完,又叫人快D執野走(未講完佢地已經咩起手袋準備走
都唔知系咪“是是旦旦”
oral有無得check分架?同埋有無得投訴佢架?
作者: 小話莓    時間: 2009-8-5 03:32 PM

我level 1 tim啦 ><   
唉 oral 無證據都check唔到了
作者: mkc188    時間: 2009-8-5 03:35 PM     標題: 回覆 #2 小話莓 的帖子

咁咪任人魚肉,黑箱作業,無法無天
作者: WRONG    時間: 2009-8-5 03:49 PM

算啦..

離譜ge唔係d數..係個marker...

-3-
建議寫信去各報刊投訴..
作者: jason_123    時間: 2009-8-5 03:52 PM

我都自問講得好好,可惜最終都係lv.2 收場
但我覺得reading 個分數較oral離譜
作者: achanhm    時間: 2009-8-5 04:15 PM

oral 這些東西死無對証..
只得暗自神傷
作者: stanley_6293    時間: 2009-8-5 04:39 PM

我系10既考生
聽到你地今講
我吾知點做好到時
講得好又急住收工
講得差咪又低分
今姐系比心機同懶羊羊去講都一樣姐
作者: kia雄    時間: 2009-8-5 04:42 PM

我都以為自己講得OK 點知得LV4 但好彩OVERALL有5*
作者: 1二3四5六    時間: 2009-8-5 04:45 PM

同你處境一樣!! 好唔知點 先講講成績

CHIN LANG 4
-READING 5
-WRITING 3
-LISTENING 5
-SPEAKING 2
-INTEGRATED SKILLS 5

果D考官都趕住放工,好似趕住去投胎咁,猛咁叫人快手坐底講完,又叫人快D執野走(未講完佢地已經咩起手袋準備走 )

我同你都係一樣 根本D考官就係亂比分
我地個討論根本唔會差得去邊 冇DEAD AIR過 冇可能得個岩岩合格
CK卷都冇用 死無對證 佢比個分係咁就係咁
雖然就算我SPEAKING升到3/4對OVERALL可能冇咩影響
但係個LV2真係好礙眼!! 第時人地一見到就會問起囉
作者: mkc188    時間: 2009-8-5 05:04 PM

睇翻考評局個水平參照,lv2果D講得十分麻麻,發言次數又少,內容亦平平無奇,多數執人口水尾
http://www.tiaccwhf.net/~t004/chinese/pd_index.html
我當日有開頭,有總結,有提問,有論據,無dead air,無理由系lv2
考評局呢個口試制度真系有問題
作者: highbury06    時間: 2009-8-5 05:05 PM

read 3  
list 5
intergra. 5☆
speaking 2
writing 5

total:
speaking自問冇lv 4都有3...
作者: catter_kir    時間: 2009-8-5 05:09 PM

公開考試就係唔公平...特別係oral冇得check, 死左就死左, 只好o咀...
果d考官睇你描述似乎真係好求其, 建議你搵若干同你有相似遭遇既考生聯合寫封投訴信去報館
比以個人身份寄去較有公信力~

題外話 - 你listening:5*好勁
作者: cwbrian    時間: 2009-8-5 05:21 PM

我都係最後一組考  結果都係5*
我覺得過程唔太重要 你講得ok就得
最緊要係禮貌 如果marker覺得你有禮貌(唔係造作) 起馬升一個grade
作者: abc281007    時間: 2009-8-5 06:06 PM     標題: 回覆 #13 cwbrian 的帖子

認同
我果日都係最後果組
但你顯示到禮貌marker自然都會有禮貌(起碼唔會整個趕住走既樣)
例如問問題唔好下下好似想挑戰人地咁
或者係d marker問題啦
呢d都係運黎..
查卷都無用= =

當然亦有機會係個人短講錯左好多懶音字自己唔知
或者係小組討論d人太廢..搞到討論好悶

中文:5
reading: 4
writing: 4
listening: *
oral: *
綜合:5
作者: cwbrian    時間: 2009-8-5 06:32 PM

引用:
原帖由 abc281007 於 2009-8-5 06:06 PM 發表
認同
我果日都係最後果組
但你顯示到禮貌marker自然都會有禮貌(起碼唔會整個趕住走既樣)
例如問問題唔好下下好似想挑戰人地咁
或者係d marker問題啦
呢d都係運黎..
查卷都無用= =

當然亦有機會係個人短 ...
小弟
4 5* 5 5* 4
最後都係5
作者: nico312    時間: 2009-8-5 08:52 PM

我SPEAKING 有lv 5- -''
作者: cheungchunyu06    時間: 2009-8-5 10:07 PM

講真可能佢寫錯位 so你地咁低分 一係 佢地做開喇沙學生見到你地 ....咪比低分d lol
作者: arthurluk1    時間: 2009-8-6 01:33 AM

5* 5 5 3 5* -> 5
點解無端端得個 3,玩野咩
作者: 本能    時間: 2009-8-6 08:46 AM

5*
5*
5*
總成績5*
有d後悔之前冇去補中文拎獎學金
speaking自己冇讀錯字  討論都中pts
但得3= =
作者: victory09511    時間: 2009-8-6 09:11 AM

ora係l睇marker仁吾仁慈,根本吾公平
作者: YIU=]    時間: 2009-8-6 10:15 AM

討論我知道自己都有少少矛盾
雖然有兜返不過自己一路講都好混亂
但唔明點解會有5*

我覺得英文俾分都幾奇怪
今年討論我講得好少野
只係俾過少少意見再附和下人
發音亦唔準
part b要講一分鐘我又剩20秒
但係有lv.3
舊年我覺得表現好d, 反而得lv.2

作者: goodluck888    時間: 2009-8-6 10:23 AM

點解eng ORAL講左四次廢野(得2個pt)都有LV4..
真係好唔明...
雖然我地個組INTERACTION係好好...交黎交去..

但係我上年一個人講三分鐘都係得lv3

真係唔明..我同組個三個勁人..睇怕都星左
作者: 11AL考生    時間: 2009-8-6 02:26 PM

我講咗好少野
但我lv2....
作者: bnbexp018222    時間: 2009-8-6 02:47 PM

學校個老師話我可能拎到3/4

但係出到來拎1,真係冇計
作者: alvinkwok    時間: 2009-8-6 02:58 PM

speaking我都係得2
自問果日做唔得唔差喎真心
我都好想appeal呀,可惜無
唔係既話中文可能5*
作者: kia雄    時間: 2009-8-6 04:55 PM

引用:
原帖由 本能 於 2009-8-6 08:46 AM 發表
5*
5*
5*
總成績5*
有d後悔之前冇去補中文拎獎學金
speaking自己冇讀錯字  討論都中pts
但得3= =
我都係 我覺得自己中文speaking ok 點知得lv4
55*5*45* 好彩加埋都有5*
作者: searching    時間: 2009-8-6 08:24 PM

我chi同eng speaking都係lv2
我都已經盡哂力都係咁
兩科整體都係4
chi:455*23
eng:5552
個2好肉酸
作者: 好論壇    時間: 2009-8-6 09:06 PM

勁白痴囉-.-
我oral講左7,8次野 每次都有回應人同埋有自己意見
但拎左lv2 完全唔知點 on9..
作者: 月粒    時間: 2009-8-6 09:23 PM

3左...唉....全部5同5*比佢拉一拉.....真係想死
我果組2個人冇出聲..得4個人係咁講...
想知如果果2個人拎lv1..係咪其他人點都唔可以高過佢地好多?-.-
作者: _kwan    時間: 2009-8-6 09:52 PM

我都係最後一日最後一組 ( 8:xx pm 先考)
不過oral 都5* 左...

我諗都係睇老師...睇你有冇運
作者: ting1011    時間: 2009-8-6 10:44 PM

可惜口試一卷無法覆核...
作者: kinwould    時間: 2009-8-6 10:50 PM

引用:
原帖由 ting1011 於 2009-8-6 10:44 PM 發表
可惜口試一卷無法覆核...
因為口試係最冇可能改錯你
作者: ting1011    時間: 2009-8-6 10:53 PM     標題: 回覆 #32 kinwould 的帖子

非也,只是因為口試沒「證據」可供「翻閱審核」...
作者: micheng    時間: 2009-8-6 10:57 PM

不過我有個同學又係中文speaking 2左 , 拉低晒佢既555*5*,
俾左$180去appeal, 睇下係o米計錯分, 睇左第2位既分。
有冇人真係試過oral成功appeal過? @{}@
作者: catcat1993    時間: 2009-8-10 08:27 PM     標題: 回覆 #3 mkc188 的帖子

agree!!
作者: haha_cool    時間: 2009-8-10 10:28 PM

我都好無言
我上年考既組得4個人,其中2個人唔肯講野,結果得我同另一個人講
我同佢2個人撐超耐,考完我以為至少LV3啦,結果得LV2 (我地有問唔講野既人既意見,但佢地始終唔講)
最後算啦,當作俾佢地2垃圾害到 -  -

結果今年retake,我講野都唔少,又唔係無point講垃圾
個人部分自問語氣聲調好好,讀錯字就唔肯定
我唔明點解都係LV2囉
超級無言
作者: lcc12109394    時間: 2009-8-10 10:56 PM

引用:
原帖由 ting1011 於 2009-8-6 10:53 PM 發表
非也,只是因為口試沒「證據」可供「翻閱審核」...
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13076236
考生無考試獲高分 考評局出錯

【本報訊】中六收生程序昨日結束,目前只餘長洲佛教慧因法師紀念中學仍有中六餘額,數目為 11個;直資的匯知中學和聖瑪加利男女英文中小學,合共仍有 15個。連日來有不少考生在網上討論區質疑考試及評核局改錯卷,該局昨證實有小量考生申請索取答題卷。
中六學額只餘長洲 11個

連日來在網上討論區,有考生指自己明明缺席中文科和英文科口試,但仍獲評為第一至三級,懷疑考評局出錯。該局發言人稱,由於該兩科有校本評核,當考生缺席考試時,會參考其校本評核成績,評估一個等級。此外,有不少考生聲稱,明明某些科目校內考試取得優異成績,但會考卻極低分或不及格,質疑考評局改錯卷。該局發言人承認,收到小量考生依照私隱條例,索取答題卷。
現時推算,仍有 2.9萬名考獲升中六資格的考生未有中六學位,由於只有一所公營中學仍有餘額,教育局取消中六統一派位,考生如要報讀該 11個中六餘額,需自行到長洲慧因中學報讀。
中六收生程序昨進入第四階段,離島區 8所中學在東涌舉行聯招,前晚 7時起已有學生在聯招中心外排隊,等候昨晨 9時開始收生,凌晨時分一度有超過 100人。前晚 7時到來的馮同學表示,到達前已有 11人早他一步在排隊,「一日未有學校收我,我都未能放下心頭大石,只好早啲嚟等。」
從元朗趕到東涌的盧同學,是中五重讀生,成績反由 8分跌至 6分,未獲離島區中學取錄,只好轉到私校試一試,「放榜前預計有 20分,真係發夢都估唔到會落得如斯田地。」
作者: mrso_b    時間: 2009-8-10 11:18 PM

我都唔知佢點計既 ....我有2個3 居然拉到2
作者: peterlhk    時間: 2009-8-11 06:00 PM

我都2左呀=[
其他都係5*/5/4
最後拉返四
佢個評分準則都唔知點咁!

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0