標題: 有人可以教我點溫通識嗎? [打印本頁]

作者: snowlydia    時間: 2009-10-30 01:04 PM     標題: 有人可以教我點溫通識嗎?

如題~~有人可以教我點溫通識嗎?
實在很難......................!
作者: bebebebebe    時間: 2009-11-6 02:36 PM

多閱頭條,港聞,內地新聞.
多閱評論.
多想,多討論.
多看思考方法的書籍.
作者: yanyanheha    時間: 2009-11-6 02:56 PM     標題: 回覆 #2 bebebebebe 的帖子

yes, the textbook or notes is useless in the exam
作者: snowlydia    時間: 2009-11-6 09:04 PM

無論怎樣答題亦很.............難取得高分!
作者: jieie    時間: 2009-11-6 11:49 PM

真心個句...溫textbooks對exam無甚幫助
作者: lh2128    時間: 2009-11-7 03:32 PM

睇評論
睇完大公睇蘋果
作者: tinching    時間: 2009-11-29 12:24 AM

睇城市論壇(最好去講埋己見)
睇報紙
本textbook基本上睇完一次之後可以拎去賣xp
作者: tinching    時間: 2009-11-29 12:25 AM

睇城市論壇(最好去講埋己見)
睇報紙
本textbook基本上睇完一次之後可以拎去賣xp
作者: 大明    時間: 2009-11-30 04:55 PM

記晒d野的定義(e.g.公共衛生),同多睇明報、星島
(其他報紙最唔好睇咁多,因為佢地可能會有d是好主觀,睇左都無益)
作者: s0609608    時間: 2009-11-30 08:09 PM

你地唔識唔好害人啦  text book冇用  你想正人都唔系甘講野啦  sample已經好明顯甘同我地講ls 要溫text book 架  佢比左大量reference 同 definition你   你睇晒+有d logic  都可以答到大部分問題  當然你冇個人意見同思想唔好指意高分
作者: tommylau    時間: 2009-12-1 12:28 PM     標題: 回覆 #4 snowlydia 的帖子

在過往由92年到現在的通識公開試,如果10分的essay題目最多都係攞8分,essay題目在公開試一定唔會俾滿分架。
作者: chunsik    時間: 2010-1-19 04:14 PM

作者: 風城熾雪    時間: 2010-1-20 04:25 PM

我都想搵人教我..
作者: helencheung518    時間: 2010-10-31 04:18 PM

1.read your textbook
2.recite the basic concept
3.read news
4.find the main pt in the article
(5.read others opinion (from different perspective)
   eg. swine flu vaccine, find who support and who don't support and their reason behind
6.give your own opinion and draw a conclusion) for a hot issue
作者: chillina94930    時間: 2010-11-11 11:30 PM     標題: 回復 2# bebebebebe 的帖子

有冇d咩例子....
如有冇咩好書介紹下???
thanks!!!
作者: yuen^o^    時間: 2010-11-13 11:43 PM

我地學校根本系背左本書出黎..佢系跟POINT比分
作者: 小lily    時間: 2010-11-13 11:44 PM     標題: 回復 14# helencheung518 的帖子

廢話係人都識講la xd
作者: yuen^o^    時間: 2010-11-13 11:44 PM

我地學校:
E.G.一條題目有3PART,
頭兩PART都系背書,得最尾系自己諗...
作者: helencheung518    時間: 2010-11-14 10:10 AM

引用:
原帖由 小lily 於 2010-11-13 11:44 PM 發表
廢話係人都識講la xd
禁我現實d 囉, ls 想合格,好難,就算你成本書背哂都唔會pass,下面條link係證明,我之前講禁多只係可以increase你合格啲機會,我從來無話過,你跟我講啲方法做可以攞高分,只係放上黎俾大家參考下我啲做法啫!
http://www.youtube.com/watch?v=Tr19TX6TF4A&feature=related
作者: sillyboy2008    時間: 2010-11-14 11:28 PM

即使睇多左新聞,,但ls都係咁低分
作者: marrythenight    時間: 2011-8-29 09:08 PM

我會補下通識既
我補開遵理nic tse
佢會講邊到係重點 教埋點延伸篇essay
作者: madtv    時間: 2011-9-2 07:50 PM

通識我補緊遵理nic tse
佢會教你點思考,點寫essay
點延伸,elaborate同鋪排 ~!
作者: boyman1015    時間: 2011-9-3 04:24 PM

補習有用 我補緊遵理nic tse
好多skills學eg framework同諗points
佢會引導你諗points又有教駁論點寫
作者: boyman1015    時間: 2011-9-12 07:32 PM

我會補習再番屋企睇下報紙
我補緊遵理nic tse
佢教點思考 , 點elab .
對寫essay好有用

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0