標題: DELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL [打印本頁]

作者: chessman12    時間: 2013-3-16 05:30 PM     標題: DELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

DELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

作者: joe4688aa    時間: 2013-3-16 05:46 PM

buy 了
作者: joewat2007    時間: 2013-3-16 07:15 PM

SANYO RP-X4A,都OK GE,不過都係買多左部SONY S84傍身
作者: uareagio    時間: 2013-3-16 07:27 PM

其實有 what 機 choose??/
作者: chessman12    時間: 2013-3-16 09:05 PM

係唔係一定sony好?個個都話sony 但好貴
作者: all-the-best    時間: 2013-3-16 09:34 PM     標題: 回覆 1# chessman12 的帖子

我係CORXX個facebook睇到呢後片同下面既文章,睇完覺得SxxY既防守力都唔係太好ja wo(雖然我兩部都有...)
不過原來咁簡單就可以測試到一部機既抗干擾能力...可惜我無大陸手機...

[youtube]5bxyXE3IRIU[/youtube]

淺談收音機的抗干擾性
坊間聽到很多同學都擔心怕考試期間被人干擾,甚至流傳有攻擊型及防守型收音機之說云云.
今日讓我們來解釋下何為坊間所謂攻擊型及防守型收音機吧!
首先,先簡單談談何為干擾吧! 干擾就是假如你在接收94.8MHz的頻率時,有另外一個信號源亦發出一樣或很接近的頻率,就會產生干擾!

其實所謂攻擊型收音機泛指一些在考試期間可以發出信號干擾別人的收音機. 為什麼收音機有可能會發出信號呢?這不是接收的機器嗎?有人說是天線,這是不對的,天線是用來接收信號的,並不會產生信號. 反之,其實與收音機的電路設計有著很大的關係,市面上絕大部份的收音機都是傳統的超外差收音機,簡單點說就是如果電路設計不好,就會產生干擾信號源.
如果電路設計良好,並不會出現產生干擾信號問題,我相信市面上的傳統收音機大多數不會發出干擾.另外該類會發出干擾信號的收音機除了有機會干擾別人外,本身亦會干擾自己,因此大家不必過份擔心!
攻擊型收音機 = 劣質,電路設計不良的收音機

所謂防守型收音機泛指一些在考試期間可以有效抗干擾的收音機. 收音機的抗干擾能力其實可由選擇性決定, 選擇性是指收音機接收信號的範圍. 例如選擇性是±200kHz(0.2MHz),當收音機接收94.8MHz信號時,它亦會把94.6-95.0MHz信號一併接收,因此選擇性愈好,接收的範圍愈小,抗干擾能力愈強.
防守型收音機 = 選擇性好,抗干擾強的收音機

作者: all-the-best    時間: 2013-3-16 09:38 PM     標題: 回覆 6# all-the-best 的帖子

[youtube]

[/youtube][youtube]5bxyXE3IRIU[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=5bxyXE3IRIU
作者: ivan512    時間: 2013-3-16 10:06 PM

樓上係corus打手未免太明顯了..
作者: dragonho    時間: 2013-3-16 11:08 PM

其實我想知點check自己部收音機好...
作者: all-the-best    時間: 2013-3-16 11:53 PM     標題: 回覆 8# ivan512 的帖子

真係真心share...如果係我就將人地fb每個post都勁轉發la....本身讀phy...所以都幾明白段野同短片大約講d咩...
唔講咁多la...下次唔敢post lu...

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0