標題: [中文] 作:己所不欲,勿施於人 [打印本頁]

作者: tf308412    時間: 2013-4-24 06:21 PM     標題: 作:己所不欲,勿施於人

評一下
「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來,明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。

作者: bdds13    時間: 2013-4-24 07:02 PM

D字咁樣既.....
作者: my1433    時間: 2013-4-24 07:25 PM

firstly, u have to improve your hand writing
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-24 07:29 PM

2014DSE摘星星
(Band2中,校內平均分)(差幾分5**?)
中文5(58)-5**(10)
英文4(70)-5**(25)
數學5*(94)-5**(10)
通識5(70)-5**(10)
生物5(76)-5**(10)
化學5*(89)-5**(10)

看完你篇文重有你上次果post....綜合來講....可能hurt到你(幾片面>▽<)...你現在ge水平係無可能有level 5及以上,中英都係....

你校內比得幾鬆手
F.4果次我果ENG老師好HONEST同我講我D ENG得LEVEL2,3學校果分係鬆比我/.\ ■-■

BTW講返呢篇文

你想講『己所不欲,勿施於人』...UM...係我角度....係要帶出某些事自已不想發生在自身上更不能對着別人做那些事,而你好似只係後悔冇好好幫陳婆婆清潔...好似離左題...之後好彩你有TRIED 拉返去『己所不欲,勿施於人』先令篇文合格...最好反省深入d+明白其truely 意義 以上對於呢篇文ge comments可能係wrong ge

唔好擔心!!重有時間架
重有不喜勿插
作者: BE145    時間: 2013-4-24 07:29 PM

佢d字已經靚過我好多
作者: blazehaze    時間: 2013-4-24 07:36 PM

想問樓主d字有咩問題--?
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 07:40 PM

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 07:36 PM 發表
想問樓主d字有咩問題--?
我諗佢想講 張相d字白色?
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 07:42 PM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-24 07:29 PM 發表
2014DSE摘星星
(Band2中,校內平均分)(差幾分5**?)
中文5(58)-5**(10)
英文4(70)-5**(25)
數學5*(94)-5**(10)
通識5(70)-5**(10)
生物5(76)-5**(10)
化學5*(89)-5**(10)

看 ...
其實我老師比左lv5
她話我這篇作得好好。
作者: kawai21131    時間: 2013-4-24 07:47 PM

d字都睇到既 唔算太樣衰

1.) 用字有d小學雞
eg: 突然間

2.)感情起伏好似唔夠
越睇越悶(唔好意思)
因為估到後面講乜

以上僅本人之淺見
作者: bdds13    時間: 2013-4-24 07:52 PM

都唔錯下
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 07:52 PM

引用:
原帖由 kawai21131 於 2013-4-24 07:47 PM 發表
d字都睇到既 唔算太樣衰

1.) 用字有d小學雞
eg: 突然間

2.)感情起伏好似唔夠
越睇越悶(唔好意思)
因為估到後面講乜

以上僅本人之淺見
突然間都叫小學雞?是不是要用遽爾?

作者: kawai21131    時間: 2013-4-24 07:59 PM     標題: 回覆 11# tf308412 的帖子

用突然間唔係問題
用多過一個就唔係幾好

遽爾太誇張 唔自然
eg 頓時
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 08:03 PM

引用:
原帖由 kawai21131 於 2013-4-24 07:59 PM 發表
用突然間唔係問題
用多過一個就唔係幾好

遽爾太誇張 唔自然
eg 頓時
搞笑??
作者: kawai21131    時間: 2013-4-24 08:23 PM     標題: 回覆 13# tf308412 的帖子

咁算啦冇野喇

祝你科科5**啦
作者: KIT817    時間: 2013-4-24 08:33 PM

少年,你太年輕了,5**不是成績好就一定考到的
作者: blazehaze    時間: 2013-4-24 08:33 PM

樓主係咪有睇如何捷進寫作詞彙系列?
e個系列好伏
作者: godofeng    時間: 2013-4-24 08:35 PM     標題: 回覆 8# tf308412 的帖子

比得鬆手of course level 5 完全睇marker主觀,你比我既感覺似記敍文,但無法帶出議論的道理
文筆可以練練
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 08:39 PM

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 08:33 PM 發表
樓主係咪有睇如何捷進寫作詞彙系列?
e個系列好伏
無。
作者: kAiO0xD    時間: 2013-4-24 09:44 PM

個人認為這文應該沒lv5
「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來,明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。
個人估計內容要有你對他人做一事(當然不好的事),最終你受相同對待
從那件事中我不太看到(可能是我粗之大葉,沒仔細閱讀)
不過最後部分可以緊扣到主題,令全文未至於全不貼題
利申:我在本校的中文分數相當低,上述評論或思想不周,還請各位賜教
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 10:59 PM

可惜這里沒有專業的評卷員
作者: godofeng    時間: 2013-4-24 11:00 PM

其實根本就冇"專業"字眼存在
評卷始終都只係主觀心態
作者: blazehaze    時間: 2013-4-24 11:01 PM     標題: 回覆 20# tf308412 的帖子

你為什麼不相信自己的老師?
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-24 11:10 PM

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 11:01 PM 發表
因他認為他應拿到level 5**但他老師鬆手比level 5 and 也不信us
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 11:14 PM

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 11:01 PM 發表
我有唔相信嗎?
作者: l1298104754    時間: 2013-4-24 11:15 PM

樓主ge2014摘星之旅真係難
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 11:18 PM

引用:
原帖由 l1298104754 於 2013-4-24 11:15 PM 發表
樓主ge2014摘星之旅真係難
嗯。對於99%的人來說,都是很難。

作者: tf308412    時間: 2013-4-24 11:24 PM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-24 11:10 PM 發表

因他認為他應拿到level 5**但他老師鬆手比level 5 and 也不信us
大師兄可以作篇「己所不欲,勿施於人」給小弟欣賞一下嗎?
作者: tf308412    時間: 2013-4-24 11:34 PM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-24 07:29 PM 發表

「己所不欲,勿施於人」...UM...係我角度....係要帶出某些事自已不想發生在自身上更不能對着別人做那些事,...
你講緊咩?
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-24 11:46 PM

係要帶出某些事(something),係連自已不想發生,更不能令那些事(such things)發生在別人身上
作者: chennnnn    時間: 2013-4-25 12:39 AM

睇到個啊婆唔想清潔間屋  所以唔逼人清潔個度 我真系 笑左 出黎....

文筆唔夠好..+病句 → lv 5 已經不屬於你

作者: k456456    時間: 2013-4-25 05:14 PM     標題: 回覆 23# sai1991ku 的帖子

我諗佢都係想進步先post上來姐
作者: r1744    時間: 2013-4-25 09:32 PM

可唔可以下次打出嚟, 好難睇
作者: tf308412    時間: 2013-4-25 09:37 PM

If I have time,I will consider.
作者: godofeng    時間: 2013-4-25 09:39 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-25 09:37 PM 發表
If I have time,I will consider.
請緊記,世界並非圍繞你而轉的,你upload成甘,有人肯細心閲讀+比comments已經算好
其它人都係自己打上黎,請吾好擺到自己好似好高地位,you're a nobody in fact.
作者: 是我我    時間: 2013-4-25 09:45 PM

no comment

once you read passages by YYLam, you will find the difference and know how to improve

ga yau

btw, i chose this Q in DSE, lloooll

作者: tf308412    時間: 2013-4-25 09:54 PM

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-25 09:39 PM 發表

請緊記,世界並非圍繞你而轉的,你upload成甘,有人肯細心閲讀+比comments已經算好
其它人都係自己打上黎,請吾好擺到自己好似好高地位,you're a nobody in fact.
你會否過激進了點兒呢?我絕無此意!講真打字上來真係要用好多時間,影相可以省去很多時間。最多下次寫靚啲啲字
作者: godofeng    時間: 2013-4-25 09:55 PM     標題: 回覆 36# tf308412 的帖子

其實係你放上黎既顔色問題...講下道理姐,因爲你平日語調已經係甘,可能你自己習慣
作者: tf308412    時間: 2013-4-25 10:01 PM

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-25 09:55 PM 發表
其實係你放上黎既顔色問題...講下道理姐,因爲你平日語調已經係甘,可能你自己習慣
下次轉番原色。
我為我既過錯,冒犯,向大家講聲對不住。
無心嫁大家多多指教!
作者: godofeng    時間: 2013-4-25 10:03 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-25 10:01 PM 發表

下次轉番原色。
我為我既過錯,冒犯,向大家講聲對不住。
無心嫁大家多多指教!
語氣重了點,轉返顔色就okay
作者: tf308412    時間: 2013-4-25 10:09 PM

引用:
原帖由 是我我 於 2013-4-25 09:45 PM 發表

no comment

once you read passages by YYLam, you will find the difference and know how to improve

ga yau

btw, i chose this Q in DSE, lloooll
How good is yours?
Does YYlam teach really well?
(From now on,I will try to use more English to express my opinion as I wanna improve my Eng,so if there is something wrong,please tell me how to correct)

作者: siuwai.    時間: 2013-4-26 12:04 AM

I think level2. 因為己所不欲勿施於人 係講緊你唔想遇到既事唔應該施加係人地身上 但你好似調轉左個意思?!? 同埋事情發展好似有點亂! just my personal opinion.
作者: 重考生    時間: 2013-4-26 03:24 AM

我考試就係作依題, 所以我就唔打算睇你既內容啦。
既然老師比lv5你, 你可以試下比另一位中文老師改,
睇下相唔相同, 咪知評分準確與否囉。

以前我都會抽一部份特別高/低分既文, 比2-3位老師改。
作者: tf308412    時間: 2013-4-26 06:17 AM

感謝提議。
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-26 09:27 AM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-26 06:17 AM 發表
感謝提議。
幾乎人人都話你得level 2-3

5**你有排追起碼追3年-.-
作者: tf308412    時間: 2013-4-26 05:10 PM

嗯,下年令5**你同我食左佢!
作者: 小祭`    時間: 2013-4-26 07:02 PM

=..=先唔好講有冇緊扣「己所不欲,勿施於人」呢個道理..
篇文d邏輯好似有d問題
but後邊d反省都ok
我唸應該唔會lv3既=.= 坐底都有lv4 (掛)?
作者: joe4688aa    時間: 2013-4-26 08:14 PM

樓主文筆其實都唔差,都好個我...

我4月8個日作尼條題木時都唔知作成點,總之糊里糊塗,都唔知有沒level 2 ...
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-26 09:03 PM

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-26 07:02 PM 發表
=..=先唔好講有冇緊扣「己所不欲,勿施於人」呢個道理..
篇文d邏輯好似有d問題
but後邊d反省都ok
我唸應該唔會lv3既=.= 坐底都有lv4 (掛)?
印象中好似一離題ge話,最多level 3
作者: tf308412    時間: 2013-4-26 09:32 PM

其實你唔識解題?
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-26 10:27 PM

une personne qui n'a jamais atteint les 5 ** de la question du niveau de la capacité de compréhension des autres.

作者: 是我我    時間: 2013-4-26 10:47 PM     標題: 回覆 50# sai1991ku 的帖子

saiku

你又打乜??
作者: godofeng    時間: 2013-4-26 10:48 PM

和平和平~
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-26 10:49 PM

引用:
原帖由 是我我 於 2013-4-26 10:47 PM 發表
saiku

你又打乜??
french ar...
作者: 是我我    時間: 2013-4-26 10:52 PM

認真

唔係罵戰, 我0知識in french

得閒開post教大家? okay?

作者: 是我我    時間: 2013-4-26 10:52 PM

多個d語言, 都有好處]

作者: sai1991ku    時間: 2013-4-26 10:56 PM

引用:
原帖由 是我我 於 2013-4-26 10:52 PM 發表
認真

唔係罵戰, 我0知識in french

得閒開post教大家? okay?

開post教大家-.-

我french好水皮
作者: 是我我    時間: 2013-4-26 11:00 PM

你至少識打句complete sent.

我一粒字都唔識    
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 08:08 AM

學好中英先啦。
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 09:41 AM

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-24 08:35 PM 發表
比得鬆手of course level 5 完全睇marker主觀,你比我既感覺似記敍文,但無法帶出議論的道理
文筆可以練練
作者: godofeng    時間: 2013-4-27 09:44 AM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 09:41 AM 發表

「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。
好既記敍論説文 可以完全帶出一個道理 你吾信,覺得自己好勁,可以參考陶傑既散文
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 10:11 AM

尾幾段都係講緊道理。
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 10:53 AM

始終insist 自己有5**......................

無言......咁ge人重衰過我以前(我used to 小小呢個trend),
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 11:16 AM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 10:53 AM 發表
始終insist 自己有5**......................

無言......咁ge人重衰過我以前(我used to 小小呢個trend),
insist 5**?
我的言論中哪裡含有此意?
真的無言了……
我最多講過有lv5

作者: benyiu15    時間: 2013-4-27 12:43 PM

認真為你好先咁講
我唔明白你老師點解比lv5你
個人認為只值lv2
你連題目要求都搞錯晒 呢類題目 經過:體會 最多6:4 畢竟本題為典型既記敍文體
理應以記敍為主軸 但你 經過:體會約 5:3 尚可接受
但你記敍部分 對 自所不欲 勿施於人 有錯誤理解 令本文甚大機會被判離題
文筆方面 偶有口語入文  然而 引用論語時亦不作申述 令人費解
就結構來說更是混亂 不但記敍事情邏輯有嚴重謬誤 情節不合理 而且末段的建議亦實屬畫蛇添足

[4]*4=16
[5]*3=15
[3]*2=06
[5]*1=05
錯別字+02
44/103
不喜勿插
作者: 小祭`    時間: 2013-4-27 12:43 PM

=.=睇左呢度d回覆
我覺得大家似乎有d太針對樓主了
樓主拎咩grade 7月15自有分曉=.=何必呢
作者: k456456    時間: 2013-4-27 12:45 PM     標題: 回覆 65# 小祭` 的帖子

totally agree with u
作者: 小祭`    時間: 2013-4-27 12:46 PM

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 12:43 PM 發表
認真為你好先咁講
個人認為只值lv2
你連題目要求都搞錯晒 呢類題目 經過:體會 最多6:4 畢竟本題為典型既記敍文體
但你 ...
=.=+1 呢篇系典型既記敍文體, 應該6:4比例,
同埋樓主有d句子真系口語化..文筆真系有d..
不過lv2會唔會有d低-_-
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 01:12 PM

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 12:43 PM 發表
認真為你好先咁講
個人認為只值lv2
你連題目要求都搞錯晒但你記敍部分 對 自所不欲 勿施於人 有錯誤理解 令本文甚大機會被判離題
有咩誤解?「己所不欲,勿施於人」都有好幾種寫法既方向嫁:
1,有自己不欲做,而施予他人,因此遭人唾罵而感到自己要學懂「己所不欲,勿施於人」的必要。
2,別人所不欲的而施給我,使我有所感受,認為人不懂「己所不欲,勿施於人」是不行的,不應該的。
3,以三者既角度寫,記自己在活動中,看見別人將自己不欲做的事,加於別人身上,最後大家互相責罵,最終導致事情不能圓滿地完成。抒發我「己所不欲,勿施於人」的體會。

而我寫第二種:因為向華同有容唔明白「己所不欲,勿施於人」所以將清潔工作全部比晒我一個人做,令我深深體會到,被施者(姐係我)那種慘況與不滿,身同感受受施者的心情,所以明白到實踐「己所不欲,勿施於人」的重要性和必要性,因為被施者好慘。因此抒發一些體會。

作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 01:13 PM

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-27 12:46 PM 發表

=.=+1 呢篇系典型既記敍文體, 應該6:4比例,
同埋樓主有d句子真系口語化..文筆真系有d..
不過lv2會唔會有d低-_-
樓主努力!!! level 2,3-.- 你重有很大進步空間
引用:
認真為你好先咁講
個人認為只值lv2
但你 ...
我think他不接受自已同level 5好遠ge事實....and..真係.為他好先咁講...
係度大約知自已實際咩level,好過到14年先知到時重慘
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 01:14 PM

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-27 12:43 PM 發表
=.=睇左呢度d回覆
我覺得大家似乎有d太針對樓主了
樓主拎咩grade 7月15自有分曉=.=何必呢
下年先考。
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 01:15 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 01:12 PM 發表

有咩誤解?
我寫:因為向華同有容唔明白「己所不欲,勿施於人」所以將清潔工作全部比晒我一個人做,令我深深體會到,被施者(姐係我)那種慘況與不滿,身同感受受施者的心情,所以明白到實踐「己所不欲,勿施於 ...
己所不欲,勿施於人」的出處是《論語·衛靈公第十五》。原文如下︰
子貢問曰:「有一言而可以終身行之者乎?」子曰:「其恕乎!己所不欲,勿施於人。」
【語譯】子貢問孔子:「有沒有一言詞可以一生奉行?」孔子說:「那就是恕吧!自己不想要的,不要強加給別人。」
意思是︰要設身處地為別人著想和考慮。自己不喜歡的事物,不應加之於別人身上。
其實孔子提倡「仁」,而「寬恕」是仁的一種元素,他指出了受人恩惠要時刻想著報答,別人對不起自己,應該寬大為懷,不應懷恨在心。

孔子在說到「仁」時,說是最完美的人格,而仁就是恕道,它捨「己所不欲,勿施於人」,即「己所欲,施於人」也。
人幾乎都是很自私的,所以達到「仁」者,亦是少之又少,「己所不欲」,是包括精神和物質的,仔細推求,卻是難作到的「偉大」,誰在做事時,,又有誰能把別人全放在心上
和人相處,我們應該要有孔子在說到「仁」時,說是最完美的人格,而仁就是恕道,它捨「己所不欲,勿施於人」,即「己所欲,施於人」也。
人幾乎都是很自私的,所以達到「仁」者,亦是少之又少,「己所不欲」,是包括精神和物質的,仔細推求,卻是難作到的「偉大」,誰在做事時,,又有誰能把別人全放在心上
白話解釋:自己不喜歡的事,不要加諸在別人的身上。
from yahoo

作者: tf308412    時間: 2013-4-27 01:28 PM

你個種寫法是表面的層次。唉,人人都寫「自己不想做的東西,而施予別人」而我是從受施者角度寫。算啦,咁簡單都唔明。太膚淺了吧!我立意與眾不同,絕不隨波逐流,寫一些千篇一律的文章。考官睇考生的文,相信9成9都係你個種寫法。

作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 01:45 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 01:28 PM 發表
你個種寫法是表面的層次。唉,人人都寫「自己不想做的東西,而施予別人」而我是從受施者角度寫。算啦,咁簡單都唔明。太膚淺了吧!我立意與眾不同,絕不隨波逐流,寫一些千篇一律的文章。考官睇考生的文,相信9成9都 ...
算lor....徹底對你失望,14年好自為之...又有一個要壯烈地sacrifice
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 01:48 PM

有咩誤解?「己所不欲,勿施於人」都有好幾種寫法既方向嫁:1,有自己不欲做,而施予他人,因此遭人唾罵而感到自己要學懂「己所不欲,勿施於人」的必要。2,別人所不欲的而施給我,使我有所感受,認為人不懂「己所不欲,勿施於人」是不行的,不應該的。3,以三者既角度寫,記自己在活動中,看見別人將自己不欲做的事,加於別人身上,最後大家互相責罵,最終導致事情不能圓滿地完成。抒發我「己所不欲,勿施於人」的體會。而我寫第二種:因為向華同有容唔明白「己所不欲,勿施於人」所以將清潔工作全部比晒我一個人做,令我深深體會到,被施者(姐係我)那種慘況與不滿,身同感受受施者的心情,所以明白到實踐「己所不欲,勿施於人」的重要性和必要性,因為被施者好慘。因此抒發一些體會。
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 01:52 PM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 01:45 PM 發表

算lor....徹底對你失望,14年好自為之...又有一個要壯烈地sacrifice
唔係想同你嘈,但我知你有誤解,又唔想你錯落去,所以好心提下你。
忠言逆耳。
作者: benyiu15    時間: 2013-4-27 01:56 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 01:28 PM 發表
你個種寫法是表面的層次。唉,人人都寫「自己不想做的東西,而施予別人」而我是從受施者角度寫。算啦,咁簡單都唔明。太膚淺了吧!我立意與眾不同,絕不隨波逐流,寫一些千篇一律的文章。考官睇考生的文,相信9成9都 ...

假設我孤寡聞你咁寫係可以接受咁你有冇諗過點解要用做義工作主線活動?!

如果你要凸出你同同學合作既事係表達到己所不欲 勿施於人點解要用呢樣野做切入 作背景?! 你咁寫好明顯為作活動而作

冇諗過人地叫你諗個活動與己所不欲勿施於人既關係

你篇文從取材以至立意繼而佈局謀篇亦以是馬虎之作我想這必是你多年來的通病

人地叫得你諗個活動當然與題目中的己所不欲勿施於人有關你如何從事情的發展以至帶出人生啟迪正是本題所希望考生做到之事

或者咁講你要凸出與同學合作相處之事為重心但你以做義工一事作背景是有喧賓奪主之嫌

作者: 小祭`    時間: 2013-4-27 01:56 PM

引用:
-_-唉 我都唔知點講你好
千篇一律又點者=_= 問題系marker 受呀嘛
你寫得幾立意創新marker 唔受咪又系廢話
人地d 文章寫既野系老套加千篇一律
但咪又系一樣5**
你要玩要有創意系你既事
但marker 受唔受系另一回事
作者: k456456    時間: 2013-4-27 02:01 PM

咁又唔係喎,
我中文個呀sir做marker,佢話中意睇d唔係千篇一律既野,usually比較創新個d會睇得精神d
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 02:11 PM

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 01:56 PM 發表

假設我孤陋寡聞你咁寫係可以接受咁你有冇諗過點解要用做義工作主線活動?!

如果你要凸出你同同學合作既事係表達到己所不欲 勿施於人點解要用呢樣野做切入 作背景?! 你咁寫好明顯為作活動而作

冇諗過人地叫你諗 ...
有咩活動啊咁?既然你咁勁講來聽下。
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 02:12 PM

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-27 01:56 PM 發表

-_-唉 我都唔知點講你好
千篇一律又點者=_= 問題系marker 受呀嘛
你寫得幾立意創新marker 唔受咪又系廢話
人地d 文章寫既野系老套加千篇一律
但咪又系一樣5**
你要玩要有創意系你既事
但marker 受唔受系另一 ...
算lor...他執迷不悔....講多無為....
(?中文model?)他令我想起朱元璋....蜀後主
作者: benyiu15    時間: 2013-4-27 02:13 PM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 01:45 PM 發表

我覺得錯又不在佢既 只係佢唔知道 世界之大 比佢優勝的人多不勝數
未經歷公開考試就是如此 當年我地何嘗不是如此?!
只怕佢醒悟過來 還有否充足時間再作改善
作者: benyiu15    時間: 2013-4-27 02:15 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 02:11 PM 發表

有咩活動啊咁?既然你咁勁講來聽下。
睇黎你唔明白我所講既野 個重點不在活動而在於 從該個活動你/人地做過既事 點啟發到你深明呢個道理 呢個係我對你最後既忠告 不聽也罷
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 02:18 PM

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 02:13 PM 發表

我覺得錯又不在佢既 只係佢唔知道 世界之大 比佢優勝的人多不勝數
未經歷公開考試就是如此 當年我地何嘗不是如此?!
只怕佢醒悟過來 還有否充足時間再作改善
笑話,經歷過公開試先會知道世界之大?
哪麽為何有狀元?
作者: benyiu15    時間: 2013-4-27 02:22 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 02:18 PM 發表

笑話,經歷過公開試先會知道世界之大?
哪麽為何有狀元?
狀元 取得佳績未必完全因為知識的豐富
考試制度下心態才是贏家 以你輕視其他人意見的態度 我只知明年狀元並非你池中之物
態度決定高度 好自為之
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 02:28 PM

難道狀元不會輕視人?不會串咀?
相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧。

作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 02:42 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 02:28 PM 發表
難道狀元不會輕視人?不會串咀?
相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧。
不用咩10A,5**狀元普普通通ge考生已經可以串到你飛起添啦.....-.-

淨係「相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧」呢句prove到你不知天高地厚,想法childish+片面+以偏概全同埋illogic......more importantly不肯認錯
作者: k456456    時間: 2013-4-27 02:44 PM

評作文變左評人品=,=
(唔小心押左韻tim )
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 02:59 PM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 02:42 PM 發表

不用咩10A,5**狀元普普通通ge考生已經可以串到你飛起添啦.....-.-

淨係「相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧」呢句prove到你不知天高地厚,想法childish+片面+以偏概全同埋illogic...... ...
你其實明唔明人地講咩?佢話輕視別人的人不會成功(因為不接納人地意見),而我用狀元都會輕視人來駁佢個論點。(高錕就係無理會所謂的科學家所說:光是無法發放訊號。堅持己見,最後先至成功發明光纖。)是是但但,一個例子ko佢啦。
唔係講緊咩人可以串到我飛起囉。

作者: benyiu15    時間: 2013-4-27 03:22 PM

我剛才意思是指你的態度差劣
並非簡單地在於行為上
你不接納別人意見 背後反映你個人自大
本來理性討論 卻弄得不歡而散
是你個人對學習的態度不認真
請求別人 人家不一定要理會你 虚心求教方可成才
簡單來說 你過於自我 許多事物並非必然
你為人早就預設自己作得好(就是次文章來說) 但我可以告訴你 你錯了(你大可給予更多老師看個究竟)
你徵求別人意見 理應不卑不亢 抱謙恭的態度 別人才可以與你交流
但你每每受到批評卻沒有自我反省 此乃為人討厭之處
說到這麼明白 希望不要再曲解諸位之用意了

作者: tf308412    時間: 2013-4-27 03:29 PM

現在是講道理,我只是直說直話,你話我審錯題,唔識「己所不欲,勿施於人」。但事實係,你地唔知道「己所不欲,勿施於人」有幾種寫作方向,一見到唔係你地所寫的方向,就話我離題。其實我根本無離題。現在問你,我有冇離題?有冇理解錯「己所不欲,勿施於人」既意思先?如果你講既野係有道理既,我一定唔會話你。

作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 03:29 PM

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 03:22 PM 發表
我剛才意思是指你的態度差劣
並非簡單地在於行為上
你不接納別人意見 背後反映你個人自大
本來理性討論 卻弄得不歡而散
是你個人對學習的態度不認真
請求別人 人家不一定要理會你 虚心求教方可成才
簡 ...
Je n'ai jamais rencontré quelqu'un comme lui
il doit être en train de tomber hkdse

作者: tf308412    時間: 2013-4-27 03:33 PM

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 03:29 PM 發表

Je n'ai jamais rencontre certains comme lui ..
il doit etre en train de tomber hkdse
你好無聊啊知唔知?你以為你打既字,人地睇唔明你講咩就會好威?
作者: benyiu15    時間: 2013-4-27 03:34 PM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 03:29 PM 發表
現在是講道理,我只是直說直話,你話我審錯題,唔識「己所不欲,勿施於人」。但事實係,你地唔知道「己所不欲,勿施於人」有幾種寫作方向,一見到唔係你地所寫的方向,就話我離題。其實我根本無離題。現在問你,我有 ...
從未聽過你這個解釋 所以我才指自己孤陋寡聞
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 03:37 PM

本人喜歡據理力爭。
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 03:44 PM

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 03:34 PM 發表
從未聽過你這個解釋 所以我才指自己孤陋寡聞
他po上來係為左被人地讚

順下他意先

:「wow立意不凡analyse獨到,文筆流暢...5**之作
(note:非出自真心 )

係唔係太過份?
人地ge意見好重要....唐太宗廣納意見接受魏徵ge批評才成一代明君,,,,,,才能進步桇.....我地係為你好先咁講

作者: mole    時間: 2013-4-27 03:57 PM

己所不欲,勿施於人
大家平靜下來吧

每個人也有盲點
我自己會很認同自己寫的東西@@
但別人眼中所看的未必一樣
別人的話總會有見地和對自己有幫助
所以微求意見蠻重要的

希望樓主有所進步 加油!!
作者: tf308412    時間: 2013-4-27 04:02 PM

中肯。我正是這樣(微徵詢意見),不然放文上來為求什麼?有人說我文筆可以改善,可多修辭。這我十分同意的。多謝你地用左咁多時間同我討論。

作者: 重考生    時間: 2013-4-27 04:42 PM

留名睇罵戰。 話說我考試時係寫 參與活動時 見到別人將自己不欲之事施予他人,再體會到自身處境方面唔應該咁做 同滲雜啲社會元素,  所以我撐樓主話可以多方面寫    btw, 樓主態度奇差是不爭既事實
作者: 是我我    時間: 2013-4-27 04:59 PM

google translate:

Je n'ai jamais rencontre quelqu'un comme lui =  我從來沒有見過像他這樣的人

il doit etre en train de tomber hkdse = 它必須下降香港中學文憑考試
saiku想講d乜, 大家自己參透下啦

btw, google translate
作者: sai1991ku    時間: 2013-4-27 05:08 PM

Hhaha穿左崩

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0