標題: [中文] 作:孩子不是等待被填滿的瓶子,而是盼望化作燃燒的火熖。 [打印本頁]

作者: tf308412    時間: 2013-6-1 09:19 PM     標題: 作:孩子不是等待被填滿的瓶子,而是盼望化作燃燒的火熖。

比下意見,thx.

作者: chinese_lover    時間: 2013-6-2 12:56 AM

見解固然合理,然而多為人云亦云,表達略見平淡,未能掌握寫作卷的要求。
作者: micmic20071    時間: 2013-6-4 12:48 AM

pm左你比意見
作者: benyiu15    時間: 2013-6-6 09:29 PM

今年呢條應該死好多人
以下只係個人見解:
[4]*4=16
[5]*3=15
[5]*2=10
[5]*1=05
錯別字+03
49/103 LV2
內容方面 我認為樓主未能緊扣有關體會與成長的關係
體會:以本人理解,孩子係要貢獻自己 為他人發光發亮
成長:在此並非普通生理上有孩子成為成人的過程(當然可以寫) 但個人認為可從個人品格 價值取向 待人態度等著手

整體:樓主整篇予人一個感覺 主動學習可以為將來成功鋪路 當然這是合理 但整篇 你所謂的成長只是生理上的變化 令人認為作者對成長理解片面。另外 文中有數處邏輯混亂之處。如國內的福利某些比香港更好,不要以偏概全。讀書不成就會領綜緩令港府財政造成負擔,似乎言過其實。表達:老問題 偶有口語入文 文筆幼嫩 標點字體:老問題
作者: Light2012    時間: 2013-6-7 11:49 PM

文章說服力不足,首段指出孩子需要堅定為目標而自我努力,但後來並沒有提出如何"堅定"地比其他人努力。不懶惰、不貪戀逸樂這些條件也沒有再提到。
文章下半部卻提到語文基礎是斷定成功的關鍵,未免過於一概而論。

作者需想想:每個人要燃燒自己的火焰,是不是一定只有努力讀書這條路?其實達至成功的道路有很多。
文章嚴格來說不合格。

最後一句有錯字:"造"福人民
作者: tf308412    時間: 2013-6-8 09:02 AM

呢題好難作。
作者: hugocheung    時間: 2013-6-16 11:55 PM

應該得2,因為只有單向度,如果多幾個向度就應該有4
作者: sharon000    時間: 2013-7-17 02:57 PM

第一段雖然開宗明義講出左筆者心目中的孩子形象,
無奈卻不扣「成長」的主題,沒有對比出兩種學習態度,未有開門見山之震聾發聵之效。

等待被填滿的瓶子>被動學習,依賴性強

盼望化作燃燒的火熖>主動學習,獨立

「盼望」點出孩子是極冀盼主動學習,非旁人影響

思考一:為何孩子不可盼望主動學習,是否與他/她的初衷不符?
思考二:現今社會狀況如何?港孩?填鴨式教育?補習班?興趣班?虎媽狼爸?直升機家長?
你可理解 等待被填滿的瓶子=現實(如果你同意)

評點:筆者似乎將成功=盼望化作燃燒的火熖
所有的方向只落在孩子身上,未有多角度
孩子家長?教師?社會呢?

文筆尚算流暢
詞彙不多,內容膚淺浮平
角度單一,未有作出對比
內容分散,不扣題
缺少標示語

嘗試引用名言支撐論點/用典/層遞
作者: Conia    時間: 2013-7-17 03:26 PM

感覺有D似答緊通識卷.....
偏向如何成功.但又無緊扣瓶子同火既關係....
吾夠連貫性...

題外:如果甘樣作,可以比下意見嗎
嬰孩(奶瓶+火柴)>小學生(水樽+小火苗)>中學生(熊熊烈火)>設問句過渡段>引用名句講道理(孩子由瓶吸收>思考>主動>火焰燃燒)>問句收結(您,燃燒起來了嗎)
作者: mewmewboo    時間: 2013-7-19 11:18 AM

呢條我自己考完拎5**
作者: ken4282005    時間: 2013-7-19 12:01 PM

我都拎左5**,笑左出黎- -
作者: a200088    時間: 2013-7-19 01:25 PM

我作呢題拎到5**
加油~~
作者: sai1991ku    時間: 2013-7-21 12:39 AM

引用:
原帖由 a200088 於 2013-7-19 01:25 PM 發表
我作呢題拎到5**
加油~~
可不可講下呢題點拎到5**?-.-

(自問中文好水+臨場緊張)

作者: WUNPYY    時間: 2013-7-21 02:29 AM

我呢題5** 我諗你應該解錯左句野,而討論層面亦較單一
我識好多人作呢題都好高分
其實我作完以為自己實離題......

作者: barry5070    時間: 2013-7-21 02:37 AM

作法:
1.表明立場,先講認同句子,再定義「成長」。
2.指「瓶子」教育法無法令孩子完整成長。
3.再談「燃燒」才可使孩子完整成長。
4.做駁論,駁回「瓶子」教育法的成功例子
5.重申立場,收筆。

利申:5*(卷已買,收到後可以貼出來)
作者: barry5070    時間: 2013-7-21 03:06 AM

LV2/3
1.扣題不緊(文首沒有對重點字眼如"瓶子"、"火焰"等作定義,下文直接申述,難免有欠詳盡,扣題不穩)
(如按下文分析,"瓶子"應是懶惰被動的孩子;"火焰"則是勤奮主動的孩子。何不於段首點明,讓文章架構更鮮明呢?)
2.欠實際例子(如欠缺因主動且努力學習而成功的名人例子)
3.標點運用錯誤(如段一:「孩子絕對不是等待被填滿的瓶子,而是盼望化作燃燒的火熖。」,應寫成:孩子絕對不是「等待被填滿的瓶子」,而是「盼望化作燃燒的火焰」)
4.字眼重覆(只計段一已重複了四次"孩子",叫讀者感覺冗贅。何不以"小孩",或以代名詞"他們代替?

優點:有意識引經據典,只要改善錯別字問題,此點能替你加分。
作者: marychanchan    時間: 2013-7-22 02:26 PM

我自己寫哩篇拎5**,希望以下建議幫到你。你的取材不夠實在,欠缺一些很現實例子,會令你文章顯得空泛,缺說服力。我當時的文章是站在家長的角度去寫,透過女兒成長的故事,去反思自己作為家長的成長。如果你可以嘗試用生活化故事,將你的說理議論形式寫成記敘抒情會更易得分,因為後者並不需要很多時事例子。你文章最後的啟發也不實在,這些大條道理不易討得老師歡心,因為這些是小學生都會用的,所以你應該寫出更深刻的,更貼近我們日常生活的反思。最後稱讚你一點,用了韓愈的名言,老師看見時會忍不住覺得這學生中文不錯,印象會好一些。
作者: colman199551    時間: 2013-7-22 10:36 PM

我都係5**
作者: phyla    時間: 2013-7-22 11:04 PM

老實講我作條呢個陣自己覺得作到199 估頂盡LV4 點知最尾5**
我唔識評人 所以講下自己寫左D咩 同埋我淨係識寫描寫抒情文 所以例子都會偏向呢類
1.孩子的火焰可化作星星之火,但足以燎原
2.亦可以埋下火種(唔知之後寫左D咩)
3.每個瓶子的形狀都唔同,有D方有D圓,你欲填滿瓶子的材料未必係最適合的
作者: go4doublestars    時間: 2013-7-25 04:44 PM

我自己寫呢篇有5*, 但體裁就唔係你所寫既議論文, 而係描寫抒情文加記敘。
先講一下你呢篇文, 我比你既評分會係Lv2
係內容方面, 文章未能扣緊題目, 會比評卷員一種言之無物而且缺乏邏輯既感覺,
題目講明要以「成長」為題, 但你似乎大半篇都講梗學生學習方面既野,
只係係文章開首同結尾講「成長」, 咁樣除左係內容方面輸泄左之外, 結構都會差, 因為文首文尾同正文無關係,
所以係作文之前記住要小心plan好每段同整篇文章既大意呀!

另外係議論文最重要既論據方面, 我幾欣賞你有用韓愈講既野做語例,
但似乎用得唔係時候, 同題目無乜太大關係, 可能反而會適得其反!
而且我見你用既事例都唔太多, 而且有唔係官方或正式既社會時事用詞如「懶人風氣」,
即使加左引號, 亦唔代表係一個岩既用詞。
其實呢條有好多例子可以用, 包括古今中外, 就好似前一排好熱門既虎媽,
加多D 呢D 時事或史事例子係絕對有加分既作用!

係文筆方面, 我一眼睇落你篇文好似無用到幾多個成語, 而且都無修辭,
即使你唔係寫梗抒情文, 成語同修辭都好重要,
因為呢科係中文, 無論個背後道理有幾深遠, 都係要用文筆去修飾。
議論文用成語係可以加強語氣, 而且用排比可以令整篇文章更有氣勢,
結段既反思亦可加入比喻或擬人等去收筆, 咁會令整篇文章即使更有書卷味。

希望以上留言可以幫到你!
作者: s071214    時間: 2013-7-30 09:27 AM

文章立論不妥,既云孩子需早入名校,然而小小五歲孩童如何懂得進名牌學校?豈不是父母之意?即為 等待被填滿的瓶子,與題目論調不符。又進名牌學校就能成功?因果關係不明,內容空洞。
題目指孩子是等待燃燒的火焰,乃指燃燒潛能,讓其自由發展。然此文不見此論,令人失望。望能多加努力,成功可期。
作者: 2013offer    時間: 2013-7-30 10:52 PM

作呢題d人好似好高分
自己作個陣覺得作到離題,最後拎5
作者: nicklam264    時間: 2013-7-30 11:08 PM

文章矛盾,論據都十分空泛。
+2
TOTAL:44 LV1-2
作者: kbut    時間: 2013-7-31 12:34 AM

雖然論點清楚,不過略為表面,未能有理據支持,大量四字成語未能優化文章,反而淪為說教,欠缺啟發性
作者: 修數    時間: 2013-8-3 03:18 PM

因為我岩岩剛呢題兩次

所以睇到篇文既時候呢真係眼前一亮,其實個邏輯無咩問題,好表面咁解讀左句句子,符合「等待」同「盼望」兩者。

但睇落去就有感忽略「瓶子」同「火焰」

或者睇落去有種感覺就是盼望自己把瓶子塞滿

火焰比我既感覺係理想同熱血

各花入各眼haha
作者: kinson981    時間: 2013-8-3 04:43 PM

作者: jameschong    時間: 2013-8-12 12:33 AM

作者: rmandozil    時間: 2013-8-14 09:15 PM

我都作左篇,巴打幫我改埋得唔得
http://lsforum.net/board/viewthr ... e%3D1&frombbs=1
作者: HKEARN    時間: 2013-8-15 12:19 AM

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-6-8 09:02 AM 發表
呢題好難作。
第三題難作d, d人炒晒
作者: siuring123    時間: 2013-8-30 02:17 AM

呢題真係好難
作者: lle2012    時間: 2013-9-4 11:19 PM

作者: greenteajason    時間: 2013-10-9 09:03 PM

作得唔好, 加油
作者: shsod    時間: 2013-10-12 09:16 PM

開首唔太吸引 守株待兔寫錯字
作者: sai1991ku    時間: 2013-11-7 05:17 PM

引用:
原帖由 lle2012 於 2013-9-4 11:19 PM 發表
守珠待兔->株
少部分 ->小部分
豁然  ->含褒義,在此不用,應作「截然不同」

總分:因離題,不予置評

總評:題目要求「孩子不是......而是化作燃燒的火焰」一句,基本上被你冷待了。這一篇文章的情景,應以作 ...
不能同意更多

因岩岩睇左2013 dse 中文ge考評報告後,覺得呢篇文唔會過level2
作者: popon123    時間: 2013-11-12 11:32 AM

GG...
LZ你係唔係誤會左條題目?
作者: fong1978    時間: 2013-11-23 11:48 PM

認為你扣吾緊題, 我5*
作者: HSH    時間: 2013-12-8 11:21 PM

用語言基礎來斷定成功
有點牽強呀!!
意思係
成功的人一定課業很好???
孩子要找到理想,找到自己興趣
不宜單方面由課業或語文能力斷言
作者: qasd1237895    時間: 2014-1-3 10:32 PM

留意''試就個人對這句話既體會''

可以以自己既經驗去寫!!然後帶出道理

我都係甘寫拎5

作者: aesop908    時間: 2014-1-12 12:05 AM

沒有深層次的立意,太過平鋪直序。沒有中文強調嘅動之以情。。。

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0