標題: 討論一下HKTV [打印本頁]

作者: nghoitong    時間: 2013-10-21 09:56 AM     標題: 討論一下HKTV

其實我係反對發牌,我成日覺得好多民眾都係聽晒黃維基講既野
黃維基成日講到自己好花心機好DUMP本

但另一方面睇佢連台都未開就使咁多錢
好難唔令政府覺得,佢地第時一定會超支
更何況我好討厭黃維基成日將社會公義,甚麼甚麼掛係咀邊
到頭來佢咪又係為左賺錢,學咩人懶偉大
作者: pic5starstar    時間: 2013-10-24 03:57 PM

呢個唔單止係王維基一個人的問題,
更係佢一班幕後團隊的生計,香港市民看電視的權利,以至是整個電視業的生態,香港創意工業的發展,以及社會公義能否彰顯的問題

你只是說市民只聽王維基講的野? 而家得一個人講野?HKTV的員工呢?香港普羅市民呢?一班議員呢?影視界的大哥大姐呢?大家唔通覺得亞洲電視每日重覆又重覆重播節目,一些節目更有偏向支持中共的立場,呢啲節目會好睇?唔通大家又覺得無綫電視千篇一律,毫無進步的低俗電視劇好高潮迭起,好有水準?香港市民想的,就是最基本,看到好的電視節目的權利。雖然王維基的香港電視無任何經驗,但憑着一班台前幕後有經驗的精英團隊,早前預播的節目已經受到好評,香港市民想要的就是這些。

再者,王維基本身經營的香港寬頻,賣了後已有幾十億,多到吃十世都吃不完,為何他還要搞電視行業,一個他從未做過的行業?你覺得佢賣左佢的寬頻王國,再攞咁多錢投資,唔心痛?點解佢仲要去做?仲要對啲員工咁好?再者,成日話好「DUMP本」的唔係佢,係廣大市民及一班員工。

另外,一間公司都未開始營運,憑咩咁快話「一定」超支?就算超支,衰啲講句,都係間公司自己攞黎,在「積極不干預」和「小政府、大市場」的原則下,政府無需為一間私營機構的虧蝕負責。

今次不發牌給予香港電視,政府不解釋,又以「行會保密制」等為由作檔箭牌,令人難以信服香港電視不獲發牌。所以市民不滿是有道理的。

作者: ww05m3c29    時間: 2013-11-6 08:27 PM

我覺得應該要 發牌 ,起碼三色台又會多了一個競爭,甘樣距d節目先唔會越做越差,因為要創新才能吸引觀眾,若三色台繼續“hea”落去,終會成為第二個“亞視”。可能你會說已經有兩個牌同三色台競爭,但我覺得呢兩個新台都唔夠一個HKTV 的戰鬥力。30幾個台wo,直接令我地有得睇免費的“收費節目”,何樂而不為?
作者: pic5starstar    時間: 2013-11-6 08:43 PM

引用:
原帖由 ww05m3c29 於 2013-11-6 20:27 發表
我覺得應該要 發牌 ,起碼三色台又會多了一個競爭,甘樣距d節目先唔會越做越差,因為要創新才能吸引觀眾,若三色台繼續“hea”落去,終會成為第二個“亞視”。可能你會說已經有兩個牌同三色台競爭,但我覺得呢兩個新 ...
我覺得重點不在幾多個台,重質大於量嘛!
不過,淨睇昨晚果集.....咩話?《東張西望》?還是《TVB焦點》?已經看出無綫電視有多厚顏無恥,遲早亞視又因為「一男子」因素而獲續牌,變成中央電視本港台,無綫都會變做CCTVB架啦.......
再加上HKTV 的台前幕後戰鬥力都好強下,其實會對無綫構成威脅
不過,政府知道又如何?一班食民糧的保皇黨、689.......懶理人民聲音,與人民作對

作者: hkyhuang    時間: 2013-11-9 12:57 AM

呢樣野已經可以話支吾支持黃維基 而系政府一次又一次令到大部份市民對政府執政產生懷疑 企出黎系已經吾可以再忍受不明不白既解釋...
作者: pic5starstar    時間: 2013-11-9 10:35 PM

引用:
原帖由 hkyhuang 於 2013-11-9 00:57 發表
呢樣野已經可以話支吾支持黃維基 而系政府一次又一次令到大部份市民對政府執政產生懷疑 企出黎系已經吾可以再忍受不明不白既解釋...
對,我們是為公義而站出來
作者: 731731    時間: 2013-11-10 11:04 AM     標題: 回覆 5# hkyhuang 的帖子

i think so
作者: Timothylph    時間: 2013-11-10 01:20 PM

有競爭先有進步ga ma
Support HKTV
作者: cctv2012    時間: 2013-11-11 11:01 PM

Also Support HKTV. More Company, more Choice
作者: kAiO0xD    時間: 2013-11-12 06:59 PM

有競爭先有進步+1
發多個牌-->最少TBB,ATV都會有d意識改善節目質素
對香港人來講,我地只係想睇套好睇的節目,又應唔應該是無可能呢?
身為香港人,我都想支持香港的節目
但無嘢好睇,咁你又點叫我支持你?
發2個牌未必係錯-->但睇番依家政府施政效能之低,民望又長期在低水平
一個政府總需評估風險啊
依家件事愈搞愈大,對未來政府施政或會造成更大衝擊-->值得嗎?
作者: whose?    時間: 2013-11-12 10:35 PM

無論發唔發都好, 政府都好應該講下原因啦, 宜家咁姐係莫須有je
作者: pic5starstar    時間: 2013-11-14 05:10 PM

引用:
原帖由 kAiO0xD 於 2013-11-12 18:59 發表
有競爭先有進步+1
發多個牌-->最少TBB,ATV都會有d意識改善節目質素
對香港人來講,我地只係想睇套好睇的節目,又應唔應該是無可能呢?
身為香港人,我都想支持香港的節目
但無嘢好睇,咁你又點叫我支持你?
發2個牌未必係錯-->但睇番依家政府施政效能之低,民望又長期在低水平
一個政府總需評估風險啊
依家件事愈搞愈大,對未來政府施政或會造成更大衝擊-->值得嗎?
本身CCATV就係冇錢賺,冇廣告收入,點解王征盛品儒會咁傻泵水入去,仲可以搞埋啲**SHOW,你睇下佢啲節目立場就知
CCTVB當然係因為電視霸權問題而令其節目製作「是是旦旦」
本身689上台後已經冇乜希望,而家仲更加......
作者: pic5starstar    時間: 2013-11-14 05:13 PM

引用:
原帖由 whose? 於 2013-11-12 22:35 發表
無論發唔發都好, 政府都好應該講下原因啦, 宜家咁姐係莫須有je
根本係啦
如果有原因可以唔可以理直氣壯咁講→積係身有屎
用啲咩行會保密制作擋箭牌,證明下下佢都想一男子話事
加上就算係冇重政治考慮,行會班人有幾多係體貼民情,有幾多係睇電視?又唔係專業的人員,下下靠估就決定發唔發牌,咁的分析攞出黎講實比人插,所以要保密,真正保護的係一班行會的人
作者: cc52216331    時間: 2013-11-14 06:39 PM

問題唔係王維基點做生意呀,而係點解香港作為自由市場投資可以有咁多限制
點解HKTV可以冇原因地落選?
點解我地連選擇睇咩電視嘅權都冇左?

唔滿意HKTV可以唔支持佢攞牌,正如我地唔鍾意TVB可以唔睇
反正大家都有自由

BTW我係入黎支持HKTV的
作者: kk320764    時間: 2013-11-21 08:50 PM

做生意就唔洗公義嗎 就可以黑箱作業嗎
政府唔發牌干預競爭又合理嗎
如果發左牌後wiki就唔燒錢搞節目 仲會有人睇hktv嗎?
作者: 銀豪    時間: 2014-3-23 07:02 PM

我睇過警界線嘅第一集,真係好精彩,好睇過tvb嘅大結局,
我覺得有競爭先會有進步,
如果發牌,市民有多啲選擇,
電視台又會有競爭,有進步,
個個電視台嘅節目就有機會變得高質素,
市民受益。
作者: jakikiea11    時間: 2014-4-13 07:51 PM

Support HKTV
Good quality
作者: qgf    時間: 2014-4-21 06:53 PM

應該要發牌 agree
作者: Doraemonx    時間: 2014-4-29 09:47 PM

support hktv ,唔希望一台獨大
作者: matthew171a    時間: 2014-5-1 03:10 AM     標題: 仆街政府快dd發牌

連睇電視的選擇都剝削!!!

康減重要嗎?
若你想減去身上多餘脂肪,又不想參加昂貴的減肥療程或害怕藥物的副作用
可以click去le個網頁睇睇,有好多成功人士分享心得資料..
有專人免費跟進問題,又可以鍛練出結實的身段強健的體魄,
使你時刻散發青春健康的活潑氣息,最後配合合適的飲食,
定能收事半功倍的效果 馬上減肥,辦法問我
http://lossweight.9826.biz
我自己無咩做過運動情況下用頭3星期減8磅,腰圍減4吋坐圍收多2吋
現在全身減11磅收11吋
作者: Davidchan1793    時間: 2014-5-1 10:01 AM

Support HKTV.
Competition is the key to flourish.
作者: Ivan98    時間: 2014-6-6 10:33 PM

有競爭先有進步
作者: nick2008    時間: 2014-12-23 09:09 PM

HKTV至少好過衣家睇三色台
作者: 9987xdxd2    時間: 2015-1-12 09:48 PM

Support HKTV.
TVB 的節目沒有新的元素, 很沉悶,ATV只是重覆播舊節目
作者: 文西    時間: 2015-1-18 01:29 AM

買ge動畫都好睇過tvb買果d
作者: eric343434    時間: 2015-5-23 09:31 PM

有hktv先會有多d高質素節目
作者: 白銀武    時間: 2015-5-29 12:17 AM

講真,正係引入多一個競爭者,
就有機會提升整個行業既質素,
點解唔支持?
作者: DDDSE    時間: 2015-6-5 04:27 PM

咁ATV算唔算超支,連人工都比唔起
作者: hiimslx    時間: 2015-9-1 10:07 PM

thanks for sharing
作者: lpy99    時間: 2018-1-15 03:16 PM

一開頭啲節目同劇都好吸引香港人去睇 但係之後就冇晒聲氣
相反viutv成功咗 而且keep到個勢 真心推薦 多元化嘅節目

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0