標題: 支不支持佔領中環 [打印本頁]

作者: stmarksdan    時間: 2014-1-10 06:06 PM     標題: 支不支持佔領中環

各位支不支持佔領中環?
作者: idiot77    時間: 2014-1-10 08:46 PM

佔領光環
作者: cc52216331    時間: 2014-1-10 11:53 PM

支持佔領中環以我既理解,就可以有兩個意思,一個係佢既實際行動,即係想做佢出黎
而另一個就係佢既理念,同意佢要公民抗命
我個人係唔反對佔中,我同意公民抗命
但佔中最大既理念係要爭取真普選,所以希望透過公民抗命既方法去迫使政府(又或者中央啦~)去比香港去普選
其實講話要佔中最大既意義應該係要喚醒港人對普選既意識(Raise the public awareness )
同要政府知道-如果我地冇普選,我地就會估中,香港就會有好大影響同損失。
其實估中損失大人所共知,一般人都應該唔希望估中發生。
佔中應該只係一個講法,就好似啲細路同媽媽講:如果你唔買啲咩比我,我就唔食飯。
(SOR 呢個比喻唔係咁好,但我已經諗唔到更好 ,普選係個好正當合理既要求!!港人要咁威迫都係因為我地已經用盡所有正當既詔詢表達方法  )
呢個係一場角力,睇係邊1個可以忍到最後。
老實講,個小朋友唔食野,對邊個都冇好處,媽媽心痛時仔又辛苦。
點解唔一早應承個仔呢?我地要普選既要求一D都唔過份
如果佔中真係早做出黎,損失最大既係中央,咁只會進一步激起民憤,最壞既係更多人支持港獨。
佔中最理想既局面(起瑪我係咁睇)應該唔洗佔中就已經可以有普選,咁對邊個都好(香港人、中央、在港投資者、希望中國有民主既人)
作者: 今天天氣很好    時間: 2014-1-13 01:40 PM

無話支唔支持既
作者: chowaudrey    時間: 2014-1-14 06:05 PM

佔領中環對香港的發展利多於弊,呢條辯題已打過多次=.=
作者: kendse    時間: 2014-1-19 12:33 AM

yes its adv exceed its disadv
作者: kendse    時間: 2014-1-19 12:35 AM

but i think therere not many ppl supporting...
作者: sat14    時間: 2014-1-19 11:08 AM

雖然可以引起國際關注,但後果可能好大。
睇吓泰國單嘢點埋單先,最緊要唔好有傷亡。
作者: bio_662    時間: 2014-1-23 07:07 AM

期望不會損害本地經濟命脈。有一人一票並非萬能,沒有$就萬萬不能!  
作者: darkpearl1945    時間: 2014-2-6 11:20 PM

NO。。。。。。。。
作者: wawawaxdd    時間: 2014-2-10 06:59 PM

支持
作者: nico18    時間: 2014-2-10 11:48 PM     標題: 回覆 1# stmarksdan 的帖子

SUPPORT. We need demoncracy
作者: 星空下的緣份    時間: 2014-4-5 02:03 PM

佔領中環-中立
作者: k456456    時間: 2014-5-2 09:28 PM

反對!
作者: kwokmanho_1996    時間: 2014-5-3 11:04 PM

支持!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: anguslkl    時間: 2014-5-4 05:49 PM

得個講字
作者: narsah    時間: 2014-5-20 07:09 PM

我支持佔領中環
作者: dannia    時間: 2014-5-28 09:52 PM

i think disscussion is much more effective...
that only add to social inharmony and divide hk
作者: TheCerberus    時間: 2014-7-2 07:06 PM

引用:
原帖由 sat14 於 2014-1-19 11:08 AM 發表
雖然可以引起國際關注,但後果可能好大。
睇吓泰國單嘢點埋單先,最緊要唔好有傷亡。
好多人都不明所以....
全名叫讓愛與和平佔領中環,, 參加者一定要同意不暴力和不抵抗才可以參加...

there is also discussion 的因素 in 佔中?? 因為佢地己經搞左好多次商討日,仲有投票之後先同政府建議所以

不是

泰國之類的示威....

真係好和平....

作者: edogawaconan    時間: 2014-7-24 06:30 PM

totaly AGREE and SUPPORT!
作者: ∫f(x)dx    時間: 2014-7-24 09:38 PM

引用:
原帖由 bio_662 於 2014-1-23 07:07 AM 發表
期望不會損害本地經濟命脈。有一人一票並非萬能,沒有$就萬萬不能!  

作者: MsCC    時間: 2014-7-28 07:51 AM

i need freedom in HK,
作者: k456456    時間: 2014-7-30 11:34 PM

唔想
作者: john88819    時間: 2014-8-1 09:26 PM

中立啦 哈哈維!!!
作者: ls_teacher_ls    時間: 2014-8-2 05:50 PM

佔領中環看來已經是勢在必行了。多年來泛民主派和中央的分岐不但沒有收窄,而且當中的分岐仲愈來愈大,加上激進民主派的出現,更令中間溫和民主派不敢和中央去談判,因為部分的讓步或妥協都被視為「出賣」。佔領中環,無疑會被視為影響香港,這次要看政治冷感的香港人願不願意犧牲。佔領運動發生後,香港人的取態是今個民主運動成敗的關鍵!
作者: wilson1102    時間: 2014-8-2 06:20 PM

佔領中環=bargaining power
作者: ak0704    時間: 2014-8-4 12:26 AM

I won't support
作者: ck12355    時間: 2014-8-6 05:42 PM

唔支持
根本無可能令中央屈服
傻的嗎
明顯而家香港
有人特登搞亂
以民主之名
就可以名正言順為非作歹
作者: ∫f(x)dx    時間: 2014-8-7 11:06 AM

引用:
原帖由 ck12355 於 2014-8-6 05:42 PM 發表
唔支持
根本無可能令中央屈服
傻的嗎
明顯而家香港
有人特登搞亂
以民主之名
就可以名正言順為非作歹
你適合做奴隸
作者: ck12355    時間: 2014-8-7 06:14 PM

引用:
原帖由 ∫f(x)dx 於 2014-8-7 11:06 AM 發表

你適合做奴隸
繼續吹
有意見可以清楚講出
你咁樣講一句
只會顯示你無知同心胸狹窄
作者: 1997harrylai    時間: 2014-8-7 09:41 PM

本來唔支持
不過政府太無恥
作者: terrace725    時間: 2014-8-8 04:47 PM

7月2預演佔中, 港股有升無跌;

而家佔中俾周融等人定性為暴力, 損害經濟, 反中(共), 係極大既不利

可惜好多香港人唔願意去深思, 唔願意知道佔中實際係做咩(商討日, 投票, 最後一步先係佔領中環), 一味聽信已經被收買既咁多份報紙 (例如明報), 媒體 (例如tvb)!

有人去簽名支持周融, 我覺得好心酸, 唔知佢地係盲目定係無腦
反佔中街站宣傳既方式: "議會暴力, 泛民議員漏報利益, 所以我地要反暴力, 反佔中"
咁"鍾樹根葛珮帆造假學歷, 黃定光長期渴睡, 蔣麗芸胡言亂語, 所以我地要佔中" 你都應該簽啦!
作者: ck12355    時間: 2014-8-8 06:06 PM     標題: 回覆 32# terrace725 的帖子

1.影響股市因素好多
   有可能影響被其他因素抵消
   或者未必即時見到
   唔代表無影響
2.預演同實際始終有分別
作者: 021145    時間: 2014-8-8 11:29 PM

支持 爭取真普選
作者: ck12355    時間: 2014-8-10 03:14 PM     標題: 回覆 34# 021145 的帖子

何謂真普選?
何謂國際標準?
作者: ijasoni2    時間: 2014-8-10 06:43 PM

支持
作者: serinayuuu    時間: 2014-8-11 12:13 AM

支持
金錢不及民意重要
作者: tommychan911    時間: 2014-8-12 12:00 AM

支持!!!
作者: anguslee1997@ym    時間: 2014-9-9 10:33 AM

of course no
作者: ckusaki    時間: 2014-9-14 01:17 PM

雖然民主十分重要,
但現今局勢黎講佔中絶對唔係理智ge做法,
undoubtedly cost>>>benefit
佔中不但不能為香港成功爭取民主,
反而會令到中共更干預香港政治,
越佔中越冇機會争取普選,
長遠黎講更會影響香港未來ge就業率,
最後受影響ge係我地90後學生的前景   
真正的民主精神,係要同時尊重所有香港人的權利和遵守法律為原則,
佔中,係形式上表達爭取民主,唔代表會得到民主,
但係就會失去左尊重某部份香港人ge自由和權益果份精神、失去我地爭取民主同時遵守法律果份誠信。
大家都期待住成功普選的一天,但佔中唔係唯一争取普選的途徑,
為整個香港的未來,大家請停止佔中呀     :'(
作者: firoazen    時間: 2014-9-29 10:16 AM

反對垃圾無能政府!共狗可恥! em39 em39 em25
作者: pcmsstudent    時間: 2014-9-29 08:46 PM

依家警察根本不是在保護市民,而是攻擊市民
你能想像警察把市民的眼罩揭開然後再噴胡椒噴霧嗎?
你能忍受警察對付手無寸鐵的青年人和老人家嗎?
作者: matthewliuym    時間: 2014-9-29 09:50 PM

小弟覺得佔領中環喺某個程度上係為佢地自己增加政治籌碼......
作者: firoazen    時間: 2014-9-29 10:54 PM     標題: 回覆 43# matthewliuym 的帖子

yup, both sides have their aims, could be good or bad
but at least now what I see is the police are doing bad things
作者: Mr.Miss    時間: 2014-9-29 11:30 PM

引用:
原帖由 ck12355 於 2014-8-6 05:42 PM 發表
唔支持
根本無可能令中央屈服
傻的嗎
明顯而家香港
有人特登搞亂
以民主之名
就可以名正言順為非作歹
我哋唔係要中央屈服,中央肯接受全部建議當然最好,就算唔係全部,部分都唔錯。
但係你話有人以民主之名特登搞亂,為非作歹,何來理據?
睇下今日29/9既蘋果動,甚至tvb news,你睇下學生同其他示威者有冇向警察動武?
係邊個係到為非作歹?係警察
相比之前大陸反日示威,香港係咪真係叫有秩序?
冇破壞商舖,冇攻擊警察,只係唱歌集會示威,請你唔好亂扣示威者帽子
作者: Mr.Miss    時間: 2014-9-29 11:40 PM

引用:
原帖由 ckusaki 於 2014-9-14 01:17 PM 發表

[quote]佔中不但不能為香港成功爭取民主,反而會令到中共更干預香港政治,
事情未完結何來定論?
引用:
長遠黎講更會影響香港未來ge就業率
你連論證都冇好難證明佔中長遠嚟講會“影響” “未來”就業率
引用:
最後受影響ge係我地90後學生的前景   
真正的民主精神,係要同時尊重所有香港人的權利和遵守法律為原則,
佔中,係形式上表達爭取民主,唔代表會得到民主,
但係就會失去左尊重某部份香港人ge自由和權益果份精神、失去我地爭取民主同時遵守法律果份誠信。
大家都期待住成功普選的一天,但佔中唔係唯一争取普選的途徑,
為整個香港的未來,大家請停止佔中呀   
宜家應該代表人民既政府同中央政府狼狽為奸,即使釋出商討既態度,甚至反對既理據,
政府一句人大會議既決策係不可動搖,具有法律效力。
宜家中央同特區政府就係利用人大會議本身既法律地位嚟作出唔合理既決定,
即使決定唔合理,但係由於係人大會議決定,所以我哋都要接受,所謂既合法根本就係無稽之談。
就好似孔子係聖人,就算佢講一啲錯既事,但係由於係出自孔子,所以都係啱。咁樣你覺得係合理?
作者: k456456    時間: 2014-9-30 10:53 PM

引用:
原帖由 ckusaki 於 2014-9-14 01:17 PM 發表
雖然民主十分重要,
但現今局勢黎講佔中絶對唔係理智ge做法,
undoubtedly cost>>>benefit
佔中不但不能為香港成功爭取民主,
反而會令到中共更干預香港政治,
長遠黎講 ...
I support u!!!
作者: welcome091017    時間: 2014-10-1 12:51 PM

違法也是對?依法治國與法治 (純粹學術討論)
學術上,“治”可分為三種,由最祟高開始:法治>依法治國>人治( rule of law> rule by law> rule by man)
人治之差,不必多談。但法治與依法治國有何不同?首先,香港及西方的法律是用以保障個人權利及自由,包括選舉及被選權等,而非像中國般是保障政權的工具。
依法治國指要完全遵守法律,不論這些法律有否侵犯人權。只要不遵從,就是違法;中國的顛覆國家政權罪,一旦“失言”便會失去個人自由,是典型法律成為保障政權工具的例子。相反,“法治是一個在法律研究及政治學中崇高的概念,意義是以法達義,亦即以法律去保障個人自由”,即當法律違背保障個人自由的理念,則反之有理。
在一個沒有法治的社會,法律往往成為極權及獨裁者控制社會的政治工具。在這情况下,盲目地守法反而是違反法治,使每個人均變成了奴隸。事實上,在歷史堙A奴隸制度在很多的人類社會曾是一個合法的制度。今次佔中目的為保障香港人的選舉及被選權,“踢走”人大三道閘,選出代表我們的行政長官。雖不符合依法治國但卻無違反法治精神。簡而言之,這次違“法”是對的(justified)。
參考:明報 黃偉豪 - 反佔中對香港破壞 遠大於「佔中」中文大學政治與行政學系副教授
作者: 方溫仔    時間: 2014-10-3 06:15 PM

梗係 十卜啦  

作者: Adacheung    時間: 2014-10-6 03:35 PM

作者: never_never    時間: 2014-10-6 07:06 PM

這已經不是「佔領中環」,而是「雨傘革命 Umbrella Revolution」。

「佔領中環」係28/9當日被佔中三傻宣佈叫人走,從而失效。加上,佔領唔止係中環。
作者: ngalex    時間: 2014-10-6 09:00 PM

好明白反對佔中既人諗咩
的確佔中係造成好多不便 帶出的效果都好有限
睇落根本就損人不利己

但係請留意!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

近幾年黎 洗腦國民教育事件 hktv 發牌事件 仍至最近警方用暴力對待和平既示威者
警方同黑社會合作 有人打人 非禮人 警方唔理不突止 仲送佢地上的士走(唔信上youtube 睇 有曬片)
仲有主流既媒體 指和平既示威者先係暴徒!!!!!!!!!!!!

究竟咩野係是非曲直?

我地走出黎既呢一班人
就正正是望到呢一D既改變
我地明白 可能我地做既野作用唔大
未必可以改變到咩野
但係..
我地只可以做既就係 保持住心入面既信念 走上街頭 將呢一份最後既希望信念傳播出去

如果連最後既希望都冇曬 仲講咩安定繁榮??
當社會失去公義 警匪勾結 是非黑白癲倒 教科書入面充斥推崇中共的文字
呢個仲係咪香港?
香港已經赤化緊 你仲係睇唔到?????
的確 你有你自由 你可以繼續反對 繼續唔理
FINE!但係...
香港你都有份
唔該!問下自己既良心 好好反省下
觀點角度會有唔同
但係
事有分黑白對錯

作者: nick2008    時間: 2014-10-9 12:26 AM

我好擔心。。。
作者: samlsho    時間: 2014-12-6 05:40 PM

十分支持!
作者: curtis1996    時間: 2014-12-8 10:37 PM

Support
作者: ricoli    時間: 2014-12-15 12:43 AM

Support
作者: jesse526    時間: 2015-1-4 09:06 PM

中立....
作者: man12343    時間: 2015-1-31 12:52 AM

比人插到飛起依然反對

作者: 白銀武    時間: 2015-5-29 12:19 AM

絕對支持
作者: m12qwass    時間: 2015-6-30 09:55 PM

單一話支持or反對好冇批判姐
作者: Manturtle    時間: 2015-8-13 12:38 PM

中立
作者: StephyHo^3^    時間: 2015-8-13 12:43 PM

政治的話題,當然是採取中立啦!
作者: 33738    時間: 2016-2-21 06:10 PM

支持!!!!!!!!!!
作者: cicichan900    時間: 2016-3-5 02:10 AM

作者: To-cheung    時間: 2016-5-5 12:38 AM

支持啦,依家香港都不再香港
作者: jacky3241    時間: 2016-5-16 09:13 PM

yes。。。。。。。。
作者: fadshsdafhk    時間: 2016-10-22 10:23 AM

香港的第一個深網/暗網 網站,“我們的秘密@HK”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        香港的第一個深網/暗網 網站,“我們的秘密@HK”

高度匿名的網站,不會在那裡留下識別痕跡,誰也接觸不到誰,大家就像互相各自在自己的獅子籠內戴著面具表演。

這裡是你放下戒心任意宣洩的地方,沒有人會摘掉你是誰,是所有人都不會知道。

請不要露真名。

登入方法,請先下載tor browser,https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en,然後在tor browser內瀏覽
http://uag4uuzfwyzlh5a2.onion
即可登入。

.onion是tor的域名後綴,只有使用tor才可以瀏覽得到。

在tor browser的匿名保護下,你的私隱和瀏覽記錄將會被保護得滴水不漏。
作者: raytyh    時間: 2019-2-11 05:20 PM

破壞法治搞亂香港當然不支持
作者: ting_1129    時間: 2019-9-7 10:43 PM

佔領完會做到啲咩, 5年前已經試過
作者: Terr1225    時間: 2019-11-26 11:58 AM     標題: 回覆 1# stmarksdan 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: HYNotes_Sales    時間: 2019-12-11 07:49 PM

哇,5年前既貼都推返出黎....

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0