標題: [問題] [佔領中環] 這個行為到底有沒有「實際」效用? [打印本頁]

作者: foreverjust    時間: 2014-5-15 08:27 AM     標題: [佔領中環] 這個行為到底有沒有「實際」效用?

[佔領中環] 這個行為到底有沒有「實際」效用?

小弟在此想睇下卒友們的看法
想清楚知道大家到底是否具體地暸解「佔領中環」
EG.
1.佔中的目的
2.佔中當日的具體行動為何
3.佔中的風險
4.政府對佔中的看法
5.全體市民對佔中的看法

不管這是否一個敏感話題
在投票前我都希望大家能夠想一想以上問題再作投票
對於DSE LS的同學而言,這也是一個不錯的練習機會
歡迎大家在此發表自己意見

個人問題:
1.

請問應否用佔中來達至訴求:公民提名?

作者: dsehelpernote    時間: 2014-5-15 08:40 AM

我發表自己意見:

一定無
原因有3

1.犯法

2.

100%損失重大,但成功機會率太低

(接近0)

佔領->想

嚇中央->希望佢地比公民提名,

但如果中央唔受嚇呢? 講真,HK只係一個business city,
靠既野都係中央, eg. hk第3級生產,即係專係做服務業,
多得自由行,我地經濟先維持到;唔講呢個,講HK最大優勢:融資,
中環不嬲都係黃金地段,停一停一定好大損失,如果中央唔救,HK真係玩完,
大家應該都知,HK係好容易就比周邊環境影響到

3.好少人會實則支持佔中
講真,好客觀
成日見到D人話要佔中,其實黎黎去去都係果幾個
可能數目上有幾萬,OR十幾萬
但我認為,唔想佔中既會有幾百萬囉
呢班唔想佔中既人只係無表態姐
作者: economic    時間: 2014-5-15 10:36 AM

我發表自己意見:

一定
原因有3

1.為公義不是犯罪

2.

0%人命損失,但成功機會率高

(接近100)

佔領->想

中央->希望佢地比公民提名,

中央知道國家係基於人民呢? 講真,HK係一個國際business city,
靠既野都係外國, eg. hk第3級生產,即係專係做服務業,
多得外國投資者,我地經濟先維持到;唔講呢個,講HK最大優勢:融資,
中環不嬲都係黃金地段,停一停都好,外國人都會明我地係為公義,如果中央唔救,HK獨立仲好,
大家應該都知,HK有唔比中國底既國際外交地位

3.好多人會實則支持佔中
講真,好客觀
成日見到D人話要佔中,其實仲有幾百萬個
但我認為,唔想佔中既來來去去得果幾個囉
呢班唔想佔中既人只係得愛字頭果班人姐
作者: Megaphone    時間: 2014-5-15 10:37 AM

引用:
原帖由 dsehelpernote 於 2014-5-15 08:40 AM 發表
我發表自己意見:

一定無
原因有3

1.犯法

2.100%損失重大,但成功機會率太低(接近0)
佔領->想嚇中央->希望佢地比公民提名,
但如果中央唔受嚇呢? 講真,HK只係一個business city,
靠既野都係中央, eg.  ...
2.你講既都係base on唔受嚇個陣
受嚇個陣你提都唔提?
點解成功機會率低?
你又係講都無講過
個人認為無可能完全唔受嚇
如果唔係做咩咁多傻的嗎走出黎講廢話嚇人?
同埋咩叫"

靠既野都係中央"?

你不如講下真係有咩係

靠我地偉大的祖國

多得自由行香港經濟先維持到? 睇黎同學d料都無咩update到

3.其實即使有幾萬人參加

個效果已經可以好大

同埋何謂實則?
係咪一定要physically坐係中環先叫支持?
捐錢做支持個d一定唔會少過"佔領"中環既人
另外就係即使完全唔參加佔中都唔一定代表佢地支唔支持佔中既立場
因為佢地仲有好多因素要考慮 (家庭經濟etc)
好似一個中學生咁 即使支持都無咩做得到

利申:個人認為佔中會胎死腹中, 因為benny tai都已經淆緊
作者: kerori    時間: 2014-5-15 11:12 AM

引用:
原帖由 dsehelpernote 於 2014-5-15 08:40 AM 發表
我發表自己意見:

一定無
原因有3

1.犯法

2.100%損失重大,但成功機會率太低(接近0)
佔領->想嚇中央->希望佢地比公民提名,
靠既野都係中央, eg.  ...
totally support your idea, esp the 2nd point, by basic law, central gov 'appoint' chief executive, so it would let you play such a silly game.
作者: 第2批DSEer    時間: 2014-5-15 11:51 AM

個人意見係唔支持

首先, 唔好講咩有幾多人支持呢D, 基本上雙方都冇任何實際數據, 所以冇意義
但係討論呢個話題之前, 呢件事件(佔中)既本身意義何在? 告知中央政府公民提名?
如果純粹得呢一點, 咁現實D黎睇, 根本近乎冇可能成功,
因為如果單憑一班人搞個公民抗命既活動, 加上有個可能係大部份, 亦可能係小部份人支持既理念而就成功
咁你溝通既就唔會係中央政府. 中國國內大大小小都有好多類似活動, 但基本上全不受理

反之, 不論最後結果成功還是失敗, 有一件事係肯定既, 就係香港只會變得更加分化
可以睇番近年, 社會既進步速度有幾大? 唔好又用番一般既「標準答案」,話係政府失當, 無能
因為我唔相信呢個社會既發展, 只受著政府影響, 立法會有冇做到野都係一個問題.
另外, 不難見到既係, 近年反政府既浪潮變得更加大, 甚至某程度上演變到為反而反咁.
我只係想講, 特首呢個位無論係今日既CY坐, 還是其他人, 都一定係死
原因係世上每一個地方都唔會只有一派既支持者, 如果有咁一係真係一片樂土, 一係係強迫性既獨裁主義
所以香港都唔例外, 但同大部份國家唔同既係, 香港人面對非自我支持者當政就一味反, 但忽略好多野
第一: 當你反既時候, 有冇諗過支持者? 總有人會支持現今當權者, 但如果盲目地反忽略呢班人 認為全部人同你諗都一樣 呢種係一種另類既獨裁
第二: 有幾多反對者對於每一件進行緊既事都清楚? 定係有部份係跟風地反?
第三: 香港自身發展, 不斷的反無疑係阻礙好多好既議案, 甚至成個政府可以講話係因為咁而停止 呢點在任何角度都對社會有害

最後,我唔否認有大部份人會好有熱誠去為自己既理念而反對, 咁係一個社會進步既必須, 但大前提, 你有冇比過機會另一派既支持者發聲? 定係人地一講, 你就已經講得佢係廢話, 唔岩聽就唔聽? 反對無問題, 前題大家心態正確, 如果心態係自己果一派覺得唔岩就不斷反, 唔從大局考慮, 唔聽其他意見, 咁民主既意義形同虛設, 獨裁會更適合. 同埋, 心態不變, 哪管有一日 現今的反對者當權, 一定都會有另一派人反對, 到時成個社會只會演變為為反對而存在, 咁又有意思, 呢個社會又會係我地想要既? 泰國式既政治, 埃及既政局, 一個又一個既活生生例子話比我地聽心態變左, 害既只會係大家既社會.

我唔會否認反對派存在既價值, 因為佢地有必要存在, 但可否理性地真心探討一D真正惠民既方案? 有幾多市民真係咁熱衷政治? 你可以責備佢地政治冷感, 但呢個就係香港既情況, 與其改變大部份人思想, 倒不如接受現實, 從佢地角度出發, 真係搵多D福利. 政治冷感, 好大程度係因為自身但求三餐溫飽, 生活正常, 唔好亂咁就得既思想. 而社會上咁既人的確有好多. 呢個係佢地既選擇, 冇對錯之分, 但如果有人認為咁就係錯, 咁錯只錯在果個人本身既諗法過於狹獈又不夠大氣, 接受唔到其他人既意見. 總結我認為社會要好 大家應該更加理性, 歐美政治都有反對, 但一去到惠民議題, 都會放低分歧求同存異.

以下只係我個人睇法, 你可以唔同意, 但希望理性回應 唔好一味又反對就算=)

作者: economic    時間: 2014-5-15 12:19 PM

想問呢三個中共指明既特首有幾惠民? 所謂上樑不正下梁歪,有必要由公民提明選出特首

作者: 第2批DSEer    時間: 2014-5-15 12:23 PM     標題: 回覆 7# economic 的帖子

咁不如又問下閣下認為特首有幾唔惠民?
另外, 你肯定全香港人都認為佢唔惠民?
作者: foreverjust    時間: 2014-5-15 05:59 PM

引用:
原帖由 economic 於 2014-5-15 12:19 PM 發表
想問呢三個中共指明既特首有幾惠民? 所謂上樑不正下梁歪,有必要由公民提明選出特首

我認為公民提名有其重要性
但請問應否用佔中來達至訴求?
作者: kit_shek    時間: 2014-5-15 06:55 PM

首先要解答呢個題目
我地要明白「佔領中環」係一個乜野概念先

所謂「佔領中環」其實就係一個「公民抗命運動」
意指係現有的手段已經用盡下, 都無法引起公眾及當權者既注意同理會
所以只好透過「犯法」行法, 進行不合作運動
內容黎講一般係擾亂社會秩序同對抗政府

係通識科黎講, 佢一定有「實際」作用,
因為佢一定會阻礙到其他市民同引起中央及香港政府既關注

但站在我既立場係, 我不樂觀, 但我期希望有成效
不樂觀在於班搞手太慢吞吞, 錯失辦事既時機
而家比曬所有高官同保皇份子向市民打針
仲有周融呢D鷹犬四處咬人,
有咩辦法唔令市民冷淡下來?
作者: economic    時間: 2014-5-18 01:33 PM     標題: 回覆 8# 第2批DSEer 的帖子

睇民調咪知囉,支持佢既人數少過唔支持,唔該有少少常識
作者: ds111018    時間: 2014-7-27 09:56 PM     標題: 回覆 11# economic 的帖子

兩個民調方式根本唔同
一個係得18歲的以上的香港永久居民先可以投票,而且票站同一般選議員格式相若
一個係街站,隨便行幾個街頭都有4個(最少荃灣係咁)
先唔講外國人、小朋友都填得呢個問題
個班人連身分證都唔check就俾市民填
而且你無見到企業(仲有少量學校)強逼員工填表咩?
兩個公投標準根本唔同,唔係建基於同一要求
點樣得出『支持佢既人數少過唔支持』?
唔該有少少常識

作者: andy_2014    時間: 2014-8-1 10:58 PM

引用:
原帖由 ds111018 於 2014-7-27 09:56 PM 發表
兩個民調方式根本唔同
一個係得18歲的以上的香港永久居民先可以投票,而且票站同一般選議員格式相若
一個係街站,隨便行幾個街頭都有4個(最少荃灣係咁)
先唔講外國人、小朋友都填得呢個問題
個班人連身分證都唔 ...
人數無得直接比較
作者: natchanalie    時間: 2014-8-2 01:46 PM

實際作用,咁你講既實際作用係指乜?社經政?政治上有機會日趨民主,市民心聲得以表達,係好事黎,經濟上好多人話會下滑,咁講太wild,,, any specific guiding principle for discussion?
作者: wongwh    時間: 2014-8-28 02:51 PM

是宣泄主權意識,政治示威
作者: toby970613    時間: 2014-9-5 12:34 AM

各人有不同意見
作者: taigut    時間: 2014-10-10 02:20 PM

Support but we have to pay: traffic jam, less biz for shops around, segmentation....
作者: my1433    時間: 2014-10-10 10:59 PM

Probably China will benefit in the LONG run, a VEYR VERY VERY LONG TIME afterwards.
But HK surely will be the VICTIM.
作者: y7205331    時間: 2014-11-14 04:21 PM

其實真係阻住好多人搵食架
作者: crystalny    時間: 2014-12-3 11:58 AM

要睇成功既定義 當權者權力太大又死唔放手
但起碼喚起部份市民對權力既醒覺
甘願為奴囝d就冇得救嫁啦 除非叫佢出mk鳩嗚無啦啦被打鑊先明
針唔吉到肉唔知痛
作者: tommyxx222    時間: 2015-5-14 07:16 PM

當然有 中央不知幾STRESS

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0