標題: [中史] 誠邀所有中史人一同討論 [打印本頁]

作者: TsangHK    時間: 2014-11-6 09:32 PM     標題: 誠邀所有中史人一同討論

大家好,2015 DSE 如箭在弦小弟誠邀一眾中史人一同討論~
分享你的讀書心得,成功經歷,以及將佳績承傳!

以下是小弟的問題,希望得到大家回答,也希望大家積極發問,讓所有人也更能應付中史科!!
(1)你們對中史補習有何看法?
(2)你們如何自製筆記?
(3)你們如何溫習?花多少時間?
(4)中史是死記硬背?溫學校筆記/教科書時應逐字逐句去背?
(5)你們會選擇心水單元讀,或是將甲乙部所有單元也全部熟讀?
(6)大家讀中史,覺得辛苦嗎?

希望這些問題也能引起大家的共嗚及討論,同時為大家的疑問找尋答案,在DSE得心應手,勢如破竹!!
作者: undercover    時間: 2014-11-6 11:24 PM

作者: TsangHK    時間: 2014-11-6 11:35 PM     標題: 回覆 2# undercover 的帖子

作者: abc281007    時間: 2014-11-9 05:14 PM     標題: 回覆 1# TsangHK 的帖子

(1)你們對中史補習有何看法?
因人而異,但中史話唔會話無補習就死得,唔少技巧都可以自己鑽研。

(4)中史是死記硬背?溫學校筆記/教科書時應逐字逐句去背?
腦海中有史識係基礎,因為即使重點係分析都唔可以內容空洞無根,但我唔覺得需要逐字背。
特別係教科書,好多時都寫得唔好,fact & opinion比例不當,無係適當位置加史例/太多史例既情況好常見。
更重要既係,當你背到好熟,你就好難因應果條題目針對性地改寫、刪除不必要內容去作答。

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0