標題: [M2] 幾題積分 [打印本頁]

作者: alexalex731    時間: 2014-11-23 09:22 PM     標題: 幾題積分

做書練習見到呢幾題諗左好耐唔識做
唔阻大家,開門見山直接問

用三角代換求下列不定積分
∫ x (3x²-4)^(1/2) dx
∫ x² / (x²+4) dx
∫ x /  (4x²+1) dx

用分部積分法求下列不定積分
∫ (x-1)e^(x)    /    x²    dx
∫ tanx dx
∫ x sec²x  dx
∫ x tan²x dx
作者: cwk7093942    時間: 2014-11-23 09:44 PM

引用:
原帖由 alexalex731 於 2014-11-23 09:22 PM 發表
做書練習見到呢幾題諗左好耐唔識做
唔阻大家,開門見山直接問

用三角代換求下列不定積分
∫ x (3x²-4)^(1/2) dx
∫ x² / (x²+4) dx
∫ x /  (4x²+1) dx

用分部積分法求下列不定積 ...

作者: alexalex731    時間: 2014-11-23 10:12 PM

唔該晒師兄
大致上明白
但如果係
∫ x² / (1-x²)^(1/2)  dx
∫ 1 / x² (x²+12)^(1/2)  dx
∫ x³ (x²-1)^(1/2) dx
∫ 1 /  (x²+4)² dx
呢d唔用三角代換做都得?(係咪除非答案係sin-1呢d樣式表示既先要用三角代換?)
作者: cwk7093942    時間: 2014-11-23 10:51 PM     標題: 回覆 3# alexalex731 的帖子

初級的積分問題, 若需要使用3角代換的話

你可以見到如下形式時, 可以去嘗試一下

∫  1/(x^2 + a^2) dx

∫  1/(1 - x^2)^0.5 dx

但形如 #1 Q1 , Q3, 請不要急於使用3角代換

因為你會發現兩個多項式之間是相差一個 degree , 你這時反而是要嘗試用多項式去代換

#3 你為何不想用3角代換呢???

以前, 就是一般方法解決不了問題, 數學家才發明3角代換方法

當然, 有些可以有幾種方法去做, 但亦有時只能一種方法 ie. 只能用3角代換
作者: ds111018    時間: 2014-11-23 11:01 PM     標題: 回覆 4# cwk7093942 的帖子

借問一下
點樣integrate trigo (inverse) function?
5想背式
作者: 桃子    時間: 2014-11-23 11:08 PM

Integrate inverse trig functions by parts

作者: cwk7093942    時間: 2014-11-24 12:23 AM

引用:
原帖由 alexalex731 於 2014-11-23 10:12 PM 發表
唔該晒師兄
大致上明白
但如果係
∫ x² / (1-x²)^(1/2)  dx
∫ 1 / x² (x²+12)^(1/2)  dx
∫ x³ (x²-1)^(1/2) dx
∫ 1 /  (x²+4)² dx
呢d唔用三角代換做都得?( ...
明顯下面第2條, 若不用 trigo 方法, 需要更高的技巧及觀察能力 (練習方法就是多做逆運算)

但你還是先多練習正規的方法吧

下面第1條, 打漏個 0.5

紅色字的兩題, 由於答案都要用 trigo 去表示, 所以必須用 trigo 代換

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0