標題: [Eng] 得返三個月,語文科可以升? [打印本頁]

作者: amypoon    時間: 2016-1-8 01:41 AM     標題: 得返三個月,語文科可以升?

得返三個月對中英通都冇咩期望可以升到,但又唔想咁而放棄佢地,三科都係3等到,我至少都想谷通識上4-5,同埋英文有4。就我情況而言,我好有信心合格,但升好難,同埋時間得返咁少,唔係幾想放咁多時間係到d難升科目到,我諗著賭一賭,將d時間放多d係通識同其他elective到,最少elective我比較容易爆星,而中英將佢地放係邊緣範圍,英文真係好難升,依家放時間都未必升到,但我又諗緊咁樣做真係好咩?好迷惘,求下大家比d意見比小弟

作者: amypoon    時間: 2016-1-8 01:44 AM

英文有個4,入u都易d,得返三個月唔知點升,我覺得通識好似比英文易升

作者: henry091024    時間: 2016-1-8 02:55 AM

英文想保3,在剩下時間應主攻邊份分卷和如何操練

2底 :'(
作者: jackyjackychan    時間: 2016-1-8 04:54 AM

同學仔請留意文憑試的玩法跟以往的高考有很大分別,以前大學主要睇語文以外科目的成績,依家大學看重中英數通識四個主科。既然同學覺得electives相對比較容易,我建議多花時間以及功夫操練主科。
作者: sugaryan    時間: 2016-1-8 09:32 AM     標題: Never Give Up

第一件事 唔好放棄la緊係 大大話話仲有3個月 盡地一鋪
第二件事 你不如試下去小型既補習社谷番中英文 其他自己操住先
我識得有間教得幾好,不如pm我 ,我睇下有沒咩information俾你

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0