標題: [Bio] 讀BIO既難處究竟係邊呢? [打印本頁]

作者: 4.y.r    時間: 2016-6-9 10:39 PM     標題: 讀BIO既難處究竟係邊呢?

BIO呢科好多人都話死背就搞掂
但係好多人死背,最後背到個分都死埋
究竟讀個陣會遇到咩大既難關呢?
有咩TOPIC或者係你地覺得特別難?
我就覺得實驗題最難,因為好多中學生實驗都未認真做過一次
一考多數死曬
作者: A_MEN    時間: 2016-6-9 11:29 PM

引用:
原帖由 4.y.r 於 2016-6-9 10:39 PM 發表
BIO呢科好多人都話死背就搞掂
但係好多人死背,最後背到個分都死埋
究竟讀個陣會遇到咩大既難關呢?
有咩TOPIC或者係你地覺得特別難?
我就覺得實驗題最難,因為好多中學生實驗都未認真做過一次
一 ...
難處就在於大家都係背....試題一轉就唔識答
係CE年代,問題比較固定,呢個溫習態度尚算可以
而且好多人都係咁拎A

但DSE佢題型不停轉,加上一大堆人唔睇題目就答問題(資料回應題黎.....)
最後就唔中point

平時溫書既時候,試下唔好一句句咁背,明白個concepts同原理
用生字串連 ,之後你發現自己都可以寫得出同樣既野

bio雖然好多長答,但其實唔係考英文,你一句句simple sent都ok的。
marking都係一句一個point 一分
作者: 4.y.r    時間: 2016-6-9 11:41 PM     標題: 回覆 2# A_MEN 的帖子

Haha 其實明明學習既第一步就係明concept同原理,之後先再背同記
偏偏好多學生就倒行逆施。。。

師兄你覺得近年fake考生fake得好犀利既題目係邊條呢
作者: A_MEN    時間: 2016-6-9 11:50 PM

引用:
原帖由 4.y.r 於 2016-6-9 11:41 PM 發表
Haha 其實明明學習既第一步就係明concept同原理,之後先再背同記
偏偏好多學生就倒行逆施。。。

師兄你覺得近年fake考生fake得好犀利既題目係邊條呢
其實每年都好fake ,不過與其話fake,不如話大家都好努力背左好多野,
一見到條問題就起勢寫...... 最後完全唔中marking
個原因大多數都係因為,你答既野唔係對準條問題問既東西黎答。

不過呢樣無辦法,教育制度「訓練」到我地一見野就背,答返出黎就係叻
d老師都係咁涯過黎,自然覺得無問題,之後無限loop。
作者: notes6311    時間: 2016-6-10 11:13 PM

dse需要既...都只係死背
只係明左既話 就記快d同記憶會長久一d,因為變左有意義既野
我敢講大部分科既5**都可以背番黎
作者: A_MEN    時間: 2016-6-11 03:56 AM

引用:
原帖由 notes6311 於 2016-6-10 11:13 PM 發表
dse需要既...都只係死背
只係明左既話 就記快d同記憶會長久一d,因為變左有意義既野
我敢講大部分科既5**都可以背番黎
其實背翻黎都要識用 ,因為好多人背完之後唔能夠呼應題目
作者: kelvin0714    時間: 2016-6-12 02:33 PM

這畢竟是教育制度問題
但係我地唯有跟從
我雖冇讀bio, 但我明白到不同科目都要求我們背marking scheme, e.g. chem
作者: Xenon54    時間: 2016-6-13 11:31 PM

實驗題係有D難捉,佢拎D著名實驗問nature of science 死得仲快
好似今年果份切開類似菇既野果條真係唔知發生咩事
作者: A_MEN    時間: 2016-6-17 04:06 PM

引用:
原帖由 Xenon54 於 2016-6-13 11:31 PM 發表
實驗題係有D難捉,佢拎D著名實驗問nature of science 死得仲快
好似今年果份切開類似菇既野果條真係唔知發生咩事
其實個條係一隻好似菇既micro organisation
無睇題目就會亂搭野.......實驗題難捉摸係因為大家都唔睇清楚題目
(雖然今年個條題目長過英文reading part A

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0