標題: 暑假學吾學LCCI 2好?? [打印本頁]

作者: 啊柑    時間: 2009-5-13 11:51 PM     標題: 暑假學吾學LCCI 2好??

我今年中四,不嬲有補開frenda so,呢個暑假想補佢LCCI 2(12堂),

諗著下年考完CE搵工好啲同埋幫助埋下年f.5 pa入面啲課程.

我下年都會打算補番f.5 frenda so,

請問我應吾應該暑假學LCCI呢?

大家可吾可以俾小小意見我..thx!!

(sorry..我吾知我有冇post錯區..)
作者: mic1992820    時間: 2009-5-14 02:42 AM

i suggest u after CE
作者: ronnyroy    時間: 2009-5-14 03:02 AM

lcci 其實會cover哂所有ce野, 同埋有小小out-syl野(唔知lcci改左syl之後仲有冇)
你想搵工易d最遲要報ce前一年ge第4季
如果唔係張cert就出唔切
作者: tyfung0192    時間: 2009-5-14 08:33 AM

我同你差唔多情況, 中四不嬲補開frenda (自修的)
中四summer報晒LCCI level 1同2
主要係因為自修想溫書
個人認為你淨係報level 2就夠, 因為都cover到70%既CE syllabus
而且2008年LCCI新改左syllabus, cut左會考都out c既野
E+ LCCI同CE基本上95%課程相容
你暑假讀又可以溫下F.4野, 又可以預備F.5課程(partnership/ltd. company呢d大topic)
你6月尾之前報可以報考埋11月果次LCCI level 2 (series 4)考試 (現代代報, 應該比自己報平d)
anyway, frenda上堂都會提同有通告
作者: 啊柑    時間: 2009-5-14 02:10 PM

收到收到!!!

吾該哂各位
作者: khfung11    時間: 2009-5-14 03:07 PM

由於lcci上年轉左syllabus
所以個syll.同ce一樣
但有D topic例如manufacturing 同 partnership就會難D
因為有D野ce無(provision for unrealized profit ,  Gurrar vs. Murrey rule等)
但其他topic都同ce差唔多難度

我上年暑假都有報f.so lcci lv2
仲distinction左

p.s.不過f.so D lcci course 貴D
    about$10xx 1期
作者: ling012    時間: 2009-5-15 12:50 AM

請問幾時可報名?
作者: 下年見    時間: 2009-5-15 01:21 AM

中4冇必要去報lcc&i
作者: 啊柑    時間: 2009-5-15 06:18 PM

引用:
原帖由 下年見 於 2009-5-15 01:21 AM 發表
中4冇必要去報lcc&i
但早啲學左,之後中5既內容吾係會易啲接受咩??
作者: kman    時間: 2009-5-15 07:05 PM

想問f.so lcci課程幾多期@@
作者: 啊柑    時間: 2009-6-2 02:04 PM

引用:
原帖由 kman 於 2009-5-15 07:05 PM 發表
想問f.so lcci課程幾多期@@
2期
作者: victory09511    時間: 2009-6-2 02:18 PM     標題: 回覆 #1 啊柑 的帖子

lcci level2其實比ce淺,考完ce後,自修都冇問題.
作者: fungyws    時間: 2009-6-2 08:26 PM

是英文課程嗎?
作者: ikk    時間: 2009-6-2 09:57 PM

如果冇讀過acc.
直接自修/學LCCI lv2可以嗎?
作者: marylsw    時間: 2009-6-2 10:51 PM

邊度有得睇lcci ge syllabus?

作者: catter_kir    時間: 2009-6-2 11:09 PM

我建議你學
lcci 同ce 基本上一樣, 係多左少少野
暑期讀左可以幫你預習ce d 野
而且lcci普遍來說淺d, 所以我諗可以幫你form 5 學習得更好
不過學左最好考埋
你可以考10-11月個試(我都係舊年考series 4既, 我係今年會考生)
3月就收到成積表-->pass左你安心d, 唔pass你會有動力去努力溫書考好ce

作者: OwaN    時間: 2009-6-2 11:12 PM

搭單一問
如果未學過 Account
LCCI Lv1 開波定 Lv2 開波

小弟我依家考完 CE
作者: 啊柑    時間: 2009-6-27 12:16 PM

引用:
原帖由 OwaN 於 2009-6-2 11:12 PM 發表
搭單一問
如果未學過 Account
LCCI Lv1 開波定 Lv2 開波

小弟我依家考完 CE
未學過就lv1
作者: catter_kir    時間: 2009-6-27 09:22 PM

學吓冇關係, 反正課程差唔多..
不過搵工唔見得易d..因為lcci 2 真係好basic
作者: bluewgautumn    時間: 2009-6-29 12:32 PM     標題: 回覆 #15 marylsw 的帖子

我都想知LCCI個新課程範圍,
因為我響LCCI官方網唔覺有... ...
作者: 11AL考生    時間: 2009-6-29 12:39 PM

我覺得補frenda so 冇咩用
建議大家唔好補
寧願自己做多d 題目
有唔識問人(或者上小卒問我哋)

lcci 真係好淺...
我考個次係叫你做trial balance.......
作者: bluewgautumn    時間: 2009-6-29 12:41 PM     標題: 回覆 #21 09ce考生 的帖子

Level 2重做trial balance?

但係聽講LCCI同CE範圍有些少唔同喎!
咁我o地點知當中o既分別呢?
作者: 11AL考生    時間: 2009-6-29 12:47 PM

真係做trial balance
你唔信搵番08 series 4 第4條 A part
十幾分做個trial balance.....

而家ce 同 lcci level 2 範圍係一樣
因為level 2 係08 年改咗syllabus
作者: bluewgautumn    時間: 2009-6-30 06:46 PM     標題: 回覆 #23 09ce考生 的帖子

但係又有版友話兩種考o既範圍有少少唔同喎!
作者: bluecat1005    時間: 2009-6-30 07:20 PM     標題: 回覆 #22 bluewgautumn 的帖子

剛剛6月中考完LCCI level2
真係出左trial balance

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0