本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 106

1. 會
2. 不會

如果成績比預期中低,你會查卷嗎?

如果成績比預期中低,你會查卷嗎?

好擔心marker改錯分,入錯分,如果成績比預期中低,你會查卷嗎?

回覆 #13 chemphypure 的帖子

不過其實我好驚appeal完之後個grade仲低左
>>>閱讀分享區<<<

I am studying at HKUST! If you have any questions regarding HKUST and any programmes, you are welcomed to contact me!

引用:
原帖由 catter_kir 於 2009-7-27 09:22 PM 發表
不過其實我好驚appeal完之後個grade仲低左
就算低左都唔會降低你個grade
唔洗驚

希望唔洗check 卷........

回覆 #12 catter_kir 的帖子
無言....

多數唔會!!
因為要等到最後!!
點都找不到學校la!!
如果係就先自己對下係唔係先!!

回覆 #19 download01 的帖子

咩'等到最後'
唔明

回覆 #20 09ce考生 的帖子

因為聽d老師講,上年有學生成8月31日先check到paper
搗到搵唔到學校or搵到d唔係幾好的學校!!

回覆 #21 download01 的帖子

咁慘
咁咪冇學校收

引用:
原帖由 coey1007 於 2009-7-27 08:45 PM 發表
一定會..... 因為EAA 個邊真係太多錯, 唔查唔安心...
(雖然查左都可能係咁)
你上年又冇check呀
永不言敗

有冇人知道rechecking 同appeal有咩唔同?
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... ecandhandbk_1_e.pdf
>>>閱讀分享區<<<

I am studying at HKUST! If you have any questions regarding HKUST and any programmes, you are welcomed to contact me!

回覆 #24 catter_kir 的帖子

recheck 係check 有冇加錯分
full appeal 係成份卷睇過掛

引用:
原帖由 catter_kir 於 2009-7-30 12:29 AM 發表
有冇人知道rechecking 同appeal有咩唔同?
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKCEE/Handbook/09cecandhandbk_1_e.pdf
根據學友社本出路指南
CE同AL均可申請rechecking/appeal 夾埋唔超過4科

rechecking就會幫你make sure所有答案比晒分, 同核實個分(因有2份paper)

appeal就係包埋rechecking加埋重新睇過你份卷

簡單d就係.. rechecking就係check 分, appeal就係有marker睇多次你份卷再計過分

申請覆核須於放榜7日內

積分覆核結果會在截止申請後兩星期內

全面覆核則會於 8月尾 暫定8月28日
2011 A-level
Phy Chem Pure*

回覆 #26 ikk 的帖子

如果重新計過之後個分低過原本個分
即係例如成績表係B, 但係recheck完/appeal 完之後個分值C既話
新既成績表會出B定C
>>>閱讀分享區<<<

引用:
原帖由 catter_kir 於 2009-7-30 09:45 PM 發表
如果重新計過之後個分低過原本個分
即係例如成績表係B, 但係recheck完/appeal 完之後個分值C既話
新既成績表會出B定C
B,the new grade will not lower than the original grade
永不言敗

引用:
原帖由 09ce考生 於 2009-7-30 12:33 AM 發表
recheck 係check 有冇加錯分
full appeal 係成份卷睇過掛
與其RECHECK倒不如你FULL APPEAL
因為recheck作用有限

查卷一份都係幾百蚊 je... 好少話查完會downgrade 既, 查下無壞丫, 尤其係在差果一分兩分既情況下.

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。