本區搜索:
Yahoo!字典

讀夜校,好唔好??

讀夜校,好唔好??

我今年會考12分...想重讀...但原校唔收

其他學校又無位,我想讀夜校重讀,你地話好唔好??

但我怕夜校d人良莠不齊,師資又唔知好唔好

怕讀完仲差過今年...想讀ive,又無$$...我拎綜援...

而我想讀既係化驗and生物科技...但我怕讀完佢又唔幫我搵野做...咁讀黎咪浪費$$$

有無人可以幫下我呀??

你問下d學校可唔可以申請學生資助(學費)~

ive通常都可以申請學生資助~
但我唔知攞綜援ge人得唔得?
(sorry,我講咗咁多廢話)

學生資助辦事處:
http://www.sfaa.gov.hk/tc/index.htm

唔洗擔心,now25歲以下的poor年青人讀書多數都有政府資助~

如果你真係決心重讀

有冇考慮過自修啊? 雖然自修的會考費比較貴
但係點都平過IVE.

夜校真係唔好...我唔建議  囧

如果真係想讀IVE  我知政府係有資助GE
不過你最去打去問下 以你GE個案會唔會有資助

其實你可以CHECK下 你報IVE個科GE 就業率..
不過參考下好啦  唔好盡信

希望你一切順利啦

引用:
原帖由 會考新人王 於 2009-8-7 08:15 PM 發表
如果你真係決心重讀

有冇考慮過自修啊? 雖然自修的會考費比較貴
但係點都平過IVE.

夜校真係唔好...我唔建議  囧

如果真係想讀IVE  我知政府係有資助GE
不過你最去打去問下 以你GE個案會唔會有資助
...
我有諗過自修...但到時唔識又無人問...結果可能仲差...

我依家真係好煩...分數話多唔多,話少唔少...

有冇人知邊度仲有得重讀...津貼個d..因為我真係好想考到

引用:
原帖由 wongwing7 於 2009-8-7 08:10 PM 發表
你問下d學校可唔可以申請學生資助(學費)~

ive通常都可以申請學生資助~
但我唔知攞綜援ge人得唔得?
(sorry,我講咗咁多廢話)

學生資助辦事處:
http://www.sfaa.gov.hk/tc/index.htm

唔洗 ...
我只係知就算有得資助全部,咁綜援方面都唔再有得俾生活費我..

咁我屋企人咪要付擔好重...

自己家境已經唔好...仲要煩到屋企人...真係好對佢地唔住...><"

仲要佢地咁辛苦

引用:
原帖由 哈利仔 於 2009-8-7 09:36 PM 發表

我有諗過自修...但到時唔識又無人問...結果可能仲差...

我依家真係好煩...分數話多唔多,話少唔少...

有冇人知邊度仲有得重讀...津貼個d..因為我真係好想考到
你e+仲未有學位-o-?
e+咁遲...重讀都可能full哂
不過你試下打電話去學校問啦

如果無  你就局住要自修嫁啦

你會唔會有d fd都係重讀?
唔識可以問下佢地
上黎小卒問都得嫁ma

加油啦

引用:
原帖由 會考新人王 於 2009-8-8 01:45 PM 發表

你e+仲未有學位-o-?
e+咁遲...重讀都可能full哂
不過你試下打電話去學校問啦

如果無  你就局住要自修嫁啦

你會唔會有d fd都係重讀?
唔識可以問下佢地
上黎小卒問都得嫁ma

加油啦
我申請左2間重讀...都係放左我係waiting 到..

依家諗住讀ive...再retake中and英...話晒呢2科都幾重要下...想考返好d...

問過人,原來ive出路都ok..重讀都唔一定升要f.6...因為下年仲難...

仲有好多謝你呀!!!我以後有咩唔識會上黎問咖啦..thx^^

引用:
原帖由 哈利仔 於 2009-8-8 04:23 PM 發表

我申請左2間重讀...都係放左我係waiting 到..

依家諗住讀ive...再retake中and英...話晒呢2科都幾重要下...想考返好d...

問過人,原來ive出路都ok..重讀都唔一定升要f.6...因為下年仲難...

仲有好多謝 ...
我之前都讀夜校..
不過夜校番學時間得好少..
一星期主(中英數)科得2堂(每堂~1.5小時),其他科1星期得1堂..(每堂都係~1.5小時)
一日番得3小時.. 師資就真係睇你撞正邊d老師..

你1入去..除非自己好有自制能力
keep住呢幾個月溫溫溫(開頭個幾月既雄心壯志可以keep住)
否則會好似我咁..成日曠課..日日訓到黃朝八晏 學都唔番 就死了
我都冇報ive..但d人話ive同夜校一樣撞手神炸..睇下d同學生性與否喇

引用:
原帖由 deiylut_Q 於 2009-8-8 05:25 PM 發表

我之前都讀夜校..
不過夜校番學時間得好少..
一星期主(中英數)科得2堂(每堂~1.5小時),其他科1星期得1堂..(每堂都係~1.5小時)
一日番得3小時.. 師資就真係睇你撞正邊d老師..

你1入去..除非自己好有自制 ...
最慘就係我考12分...IVE都唔收我...依家真係唔知可能點...><"

原校又唔俾我重讀...唔係唔知點好...

今年IVE到低收幾分咖...12分都唔收><"

12分 ive都唔收?  我fd  9分都收左wo-.-""
可能係因為你報個科收高d....囧

waiting list 個d如果到e+都無通知你
就99.9%係唔收嫁啦!!  唔好白等

真係搵唔到學位ge話
就自修啦!!!!  我強烈不建議夜校
不過你自修真係要好比心機
唔好再哂時間

加油!!!

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。