本區搜索:
Yahoo!字典

讀夜校,好唔好??

樓主閉關自修啦
唔好用D時間打機呀

樓主 , 我之前亦是位夜校生, 之後就升埋日校中6 ^^

我想說的是, 不要信 夜校 就是不好!  只要你有心讀, 想升上中6, 而家剩下的 選擇, 夜校 一定是最好的路~
我不是吹水~ 我當初 係D 所謂日校的BANDING好學校 讀 , CE 出來得吉, 少過10.
中6, 找不到學位 , 中5有 3間 重讀 要我, 但我始終不去 , 選擇了夜校.

因為, 果幾間係D BAND3 , 仲要晒我好多時間, 去到果度, 讀書個心會好易冇埋.  日日上堂, 做功課, 仲有幾多時間係REEARE CE 先

不過,讀夜校 可以多好多時間讀書!!  我自己早上 8:30 起晨, 一直讀下停下,讀下停下 到4:00.
之後打陣機, 食埋晚餐, 6:00 走人去夜校.
多數6:30~9:30 上堂.

當中好幸運, 有個好好既阿SIR, 英文LV3 > LV4.
而且,佢平時會說下些道理, 讀書SKILLS, 令到我科科進步左~

就係咁, 日日如是, 最後我就係咁多個夜校生之中, CE >14, 升上中6啦~

當然, 夜校會慢慢少D人上堂, 我完全冇理, 反而日日去上堂, +上我D科 星期一~星期5, 堂堂有堂, 所以我可以好有規律咁上堂, 日日我刀準時上堂^^

太長了,  我仲有野說-0-
當初, 我選夜校果陣, 勁勁多人話5好選夜校, 日校的MISS,阿SIR, 同學仔, 朋友仔, 親戚, 阿媽......  個個話你去果度冇可能會讀書,因為去得果度D人刀係垃圾, 5係讀書.
我心諗, 你有讀過? 你真係知D人係咁?  咁好似我有心上中6的人 做什麼想去果度讀先? 而且, 讀夜校冇功課做, 早上,下午 可以用來讀書,打下機休息下, 晚上去上堂, 當REVIEW.
說真, 時間用係讀書真係多左好多~~~

總有樣,樓主知道會好開心~~
有幾間一係列的夜校, 係有資助, 問題是你有冇本事拿^^
如果出即%  有60%/上,  你可以拿回33% 學費.
如果你係CE 有14/ 上,  你可以拿回所有9個月的學費 , 一共有$8000幾.
換句話說, 你係夜校1 YR, 可以話不用錢@@

好啦......最後.... 樓主有有心讀的話, 夜校係一個5錯的選擇<<<我首選   

努力喔~~~
當你有時想放棄,  你就想下, 你係這1YR , 用心讀的話,  之後可以上埋中6, 同拿8000幾錢,諗到真係好開心

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。