本區搜索:
Yahoo!字典

會考有18分以上既同學..可以答下我嗎?

會考有18分以上既同學..可以答下我嗎?

我個女今年升中五..
佢本身修 8 科..但有2科差唔多係放棄左...中/西史
其他 6 科就中中延延...
英,bio,eco....7X分
中文,國語,數..65-69

你地覺得,,,我個女以上面既成績...算唔算中下呢?...我驚佢上唔到中六...

佢係從來都未去過補習...我見佢既成績麻麻地...今年會比佢去補晒上面個6科..

你地有咩意見可以比我呀...

我想答  但係我無18分

....我依家已經開始好擔心....因為見到今年D細路,,成績真係叻左好多...

回覆 #1 manman3x 的帖子

補晒6科
可能會好吃力架喎...要審慎諗下

我今年2009會考26分...
首先你要清楚知道「補習唔得於有進步」
補哂6科時間上能唔能夠分配呢?
休息時間足唔足夠呢?
係咪真係有需要呢?
會否令貴女以為有得補習而上課唔專心呢?
到頭來花費更多時間去做同一樣野值唔值呢?
其實會考多做練習已有顯著成效
當然你想摘A要更努力喇!
good luck~

我都驚佢辛苦..但佢平時放左學,都係係度玩數獨,,同睇書..
我都唔見佢溫書既..日日問佢做左功課未..佢次次都話做晒....好多時間玩同睇書...我見佢
我想逼佢去補習...等佢有人帶動佢去溫下書麻

你地覺得我咁..會唔會唔好呢..
我問佢..佢話好既喎...因為佢都驚...升唔到...

引用:
原帖由 manman3x 於 2009-8-9 09:36 PM 發表
我都驚佢辛苦..但佢平時放左學,都係係度玩數獨,,同睇書..
我都唔見佢溫書既..日日問佢做左功課未..佢次次都話做晒....好多時間玩同睇書...我見佢
我想逼佢去補習...等佢有人帶動佢去溫下書麻

你地覺得我咁 ...
我08年ce既
首先,校內成績其實睇唔到d乜
就算校內第一,出到去可以拎e
有時學校d考試模式同ce唔同
當年我有d科,ce同mock相差成三,四個grade

補習個方面,其實我覺得唔應該迫佢去補
如果佢唔想既就算係迫佢去,佢都無心機上堂,晒時間晒錢

同埋我想問,你所講既"但佢平時放左學,都係係度玩數獨,,同睇書.."
睇書,佢係睇咩書??

敢問貴女就讀哪間學校?

引用:
原帖由 manman3x 於 2009-8-9 09:36 PM 發表
我問佢..佢話好既喎...因為佢都驚...升唔到...
就算佢話好,補晒六科都真係幾吃力,一來一回晒既時間夠溫唔少書
我覺得補兩至三科夠喇

佢平時鐘意睇英文小說...不過係哈利波特.向達倫..佢本身好鐘意英文,,,
佢讀藍田st paul

我都係諗住報左三科先..佢ok先再加..

我同佢商量左好耐咖啦..都唔算逼佢..佢自己都好想補..我只係擔心太多姐....

佢唔鐘意中文...

佢最鐘意係英文..bio eco.

因為佢原校收..18分..小一分都唔得...所以我驚佢既成績..考出黎..唔上唔落就慘..
我外生仔..當年就係..得..14分..本身係band 1...谷住轉左去band 3升中6..
今年高考....衰左....
我唔想個女行佢個條路麻..希望仲有一年時間...比佢出去補下...

其实在试场凡事皆有可能,所以别太看紧学校成绩,just do it

首先您女兒鍾意英文..ECO?應該是ECON吧?......BIO..
但係有重點..想問您
您個女本身讀緊文科?升上中六想讀咩科.理?文商?文?

根本上中六應該無咁既選擇∼ECON+BIO
如果係文科..一定要揀多一科谷
雖然話就話只要加埋18分就OK∼但係始終中六選班要睇返您所選的CE成績∼

至於補習...其實您可以選擇2種方法
1.將有興趣的/或者成績好好的科谷爆∼∼拎A
2.將成績較為差的去補到可以拎C到
但絕不建議補晒6科

因為時間唔多∼補習可以幫到少少...但始終要靠自已去溫書,做PP
時間係一個好重要

我都覺得唔駛補咁多科,
上到F.5個心情會唔同左,自然會有種無形的壓力推動,
由其是上左小卒,見到咁多人問 問題,仲唔讀書好似會好落後,

不如請你的女兒又上小卒,一同參與會考問答遊戲。

多謝你地既意見...
我都有同感...
我尋晚上網搵資料..先發現呢度咖炸....我會叫個女都多D上黎跟大家學下野...

其實我對升學簡科..真係唔係好知..依家點分...因為自己都唔係讀到書既人...

至於佢修個D科目..係學校SET好晒..佢當時睇佢地點..而要佢修...

太長遠既我都唔敢諗..只係希望佢準備好出年既會考....順利升上中6先再諗...

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。