本區搜索:
Yahoo!字典

「校本驗毒計劃」調查

引用:
原帖由 WGWG 於 2009-10-4 12:15 AM 發表
我支持這個計劃,最好可以強制,
如果唔做得徹底 d 就會有 labelling ,浪費資源呢 d 問題,
大家齊齊驗就公平,
不過可能現時既資源做唔到咁既 scale .....

純粹個人意見____====_____
個project 點做都會有labelling effect

唔係大家小咁粒魚蛋, 大家一齊唔洗被合理懷疑就被強制去驗毒先公平 (上youtube 睇睇子華講魚蛋)

第時多左人衰11, 多左學生媽媽, 係咪要強制16歲以下女仔去年年報到驗處?

回覆 #31 sinister 的帖子

我覺得唔可以將兩者混為一談既
吸毒既尚且多受朋輩影響,但你鍾意衰11會唔會同時慫恿人地陪你癲埋一份?
我對此有保留。

但同意一點: 大家一齊唔洗被合理懷疑就被強制去驗毒先公平

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 12:55 AM 發表
我覺得唔可以將兩者混為一談既
吸毒既尚且多受朋輩影響,但你鍾意衰11會唔會同時慫恿人地陪你癲埋一份?
我對此有保留。
政府和民建聯正正是會偷換概念。

「現在有很多青少年吸毒,所以我們要推行校園驗毒計劃。」
換成
「現在有很多少女援交、未婚懷孕,所以我們要推行校園驗處計劃。」
這是可能發生。

驗毒計劃有可能成為先例,再令政府在校園推行不同計劃。
今日驗毒,明日可能驗煙、驗酒…大把野驗。

而民建聯未來的行動就是:
「反對吸毒」相等於「支持驗毒」

計劃違背普通法「無罪假定」法治精神

驗毒計劃與無罪假定有何關係?
而家只係話懷疑你有吸毒, 唔係首先假定你係吸毒
情況等如你係街比警察查身分證, 佢當然係懷疑你有問題先查你, 但唔等如係假定你犯左法
我對你已經失去耐性了

支持~因為我自己又冇吸毒
冇吸ge人唔怕去驗
有d人本身有吸毒驚去驗毒..又鬧個計劃點點點
其實係佢地選擇吸毒果陣已經做錯左
逃避姐係一錯再錯~

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-4 01:16 AM 發表

情況等如你係街比警察查身分證, 佢當然係懷疑你有問題先查你, 但唔等如係假定你犯左法
懷疑所有新界區既同學有潛在吸毒既可能性, 所以推左計劃出泥

建立呢個先例, 下一個計劃就會好易實行, 就算呢個計劃效果唔顯著, 都會被政府搞到顯著

(e.g.:母語教育 - 推左出泥累左好多學生, 都仲要死撐, 我中中既, 好多我既同學同我到而家都係覺得當年母語教育係唔好既)

因為多左人有思覺失調, 全民有潛在思覺失調既可能性高左, 所以要全民驗腦?
(p.s. 每個人都有患上精神病既可能, 所以唔洗驗架喇)

我懷疑班高官係無用既, 唔係首先假定佢地係無用既 :lol

驗毒計劃與無罪假定有何關係? 有
random抽同學, 要佢拿d 尿prove 自己無吸毒

引用:
原帖由 vinci_4693 於 2009-10-4 10:50 AM 發表
冇吸ge人唔怕去驗
逃避姐係一錯再錯~
.......唔好再用呢種logic

e.g. 佢唔驗毒 => 佢怕 => 身有屎

被人assume你地一群中學生有罪既潛在可能性, 感覺良好?

佢地係錯喇, 呢個project 會令佢地越走越遠(labelling effect), 更難幫佢地戒
labelling effect => 仔:老豆話我衰仔, 我就衰比佢睇

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-4 01:16 AM 發表

香港既法律係「疑點利益歸於被告」。
街頭查身分證同驗毒計劃兩樣野,唔好混為一談。

法庭上,舉證是警方的責任,
例如警方落案告你殺人,係警方尋找證據告你,
而唔係你自己找證據證明自己沒有殺人。
同樣地,警方可以懷疑你吸毒,警方搜證,
你係有權唔向警察提供生化樣本。
驗毒計劃,就係叫你證明自己沒有吸毒、證明自己既清白。

呢個係一個好荒謬既論點,完全體現香港法治倒退,回到清朝的法治時期。

如果你查身分證個例子係強制,就需要立法賦予警方權利,
而家既驗毒計劃就係唔想立法,又想強制,只好「假自願」。

引用:
原帖由 vinci_4693 於 2009-10-4 10:50 AM 發表
冇吸ge人唔怕去驗
逃避姐係一錯再錯~
反對驗毒,唔代表我地係吸毒人士。
有關言論完全標籤反對吸毒、反對驗毒既人士。

強烈要求閣下收回言論。

回覆 #38 香港中學生聯盟 的帖子

但如果驗毒本身唔係想比人有機會告自己,咁何來出現「叫你證明自己沒有吸毒、證明自己既清白」?
我諗大家對法律既原則都有一定理解,但自己想再提出一點: 冇錯,驗毒可能正如樓上指有使法制倒退的效果,但我個人認為此舉都可以算係警方自行舉證既一個做法。

警方/執法者係要自行舉證,但叫人去做試驗 又算唔算係一個consistent 既方法?
或者咁講,如果叫人去驗就唔得既,咁要求核對指模、驗酒精含量又係唔係有達普通法精神呢?

普通法指既疑點利益歸於被告,係建基於有合理懷疑而未被證實既情況下,否定控罪既利益係歸於被告。但如果一個測試可以證實該疑點, 又到唔到個被告唔接受呢? (先唔好將依樣野同人權扯上關係)

簡單黎講,如果依個試驗唔係follow by prosecution,從佢既性質黎講我覺得係practical的。
但如果政府以為有驗毒,其他配套就可以唔做,我覺得咁就係本末倒置。

引文一段以作參考:
"the money used for screening, about $42 a test, could be redirected to provideadditional treatment programs or hire more teachers and counselors. ... For all the effort and the $1.7 million in federal financing for the programs, it is unclear whether they actually dissuade students from drinking and takingdrugs. In surveys, administrators say the programs are working. In most districts only about 1 percent of all tests find evidence of drugs or alcohol,and schools argue that the low rate proves the tests are a deterrent."

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 02:14 PM 發表
但如果驗毒本身唔係想比人有機會告自己,咁何來出現「叫你證明自己沒有吸毒、證明自己既清白」?
我諗大家對法律既原則都有一定理解,但自己想再提出一點: 冇錯,驗毒可能正如樓上指有使法制倒退的效果,但我個人認為此舉都可以算係警方自行舉證既一個做法。

警方/執法者係要自行舉證,但叫人去做試驗 又算唔算係一個consistent 既方法?
或者咁講,如果叫人去驗就唔得既,咁要求核對指模、驗酒精含量又係唔係有達普通法精神呢?..............
法庭要求核對指模, 達到, 因為要維持司法公正

random 驗司機酒精含量唔達到, 因為無合理懷疑

而家係唔洗合理懷疑就要抽同學出去驗

回覆 #41 sinister 的帖子

呢個係 "自願" 驗毒計畫
我對你已經失去耐性了

回覆 #41 sinister 的帖子

如果唔達到的話,那R真的想問為何初初推行random alcohol test個陣司機冇上街話依個係法制倒退云云...
我唔係想否定倒退一說,自己也沒有這方面的知識,以下準確的判斷。但我認為此舉是用以維護大眾安全,以公眾利益凌駕小眾人權。因此,若果校本驗毒計劃係執行上真係可以幫到大眾 (即所有中學生)遠離毒禍,咁亦應一試。

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-4 02:53 PM 發表

呢個係 "自願" 驗毒計畫
抽到同學, 同學可以選擇驗同埋唔驗

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 02:57 PM 發表
如果唔達到的話,那R真的想問為何初初推行random alcohol test個陣司機冇上街話依個係法制倒退云云...
我唔係想否定倒退一說,自己也沒有這方面的知識,以下準確的判斷。但我認為此舉是用以維護大眾安全,以公眾利益凌駕小眾人權。因此,若果校本驗毒計劃係執行上真係可以幫到大眾 (即所有中學生)遠離毒禍,咁亦應一試。
首先, 無人企出泥, 唔代表唔係法制倒退

你既說話係家長的愛
為佢地好, 所以點點點點

你唔係d 同學, 你唔會知究竟d 同學中唔中意呢樣野, 係咪真正對佢地好

政府成日話吸收左外國經驗, 外國好多research 都係話個test 唔太effective (見上一集新聞透視)

你用collectivism, 更應該望遠d, 唔係只睇短期, 要顧埋長期對大眾既利害

我唔想比個機會=> 政府以驗毒作為強權治港既基礎 & 個project 令青少年對學校政府產生厭惡

政府呢下要一意孤行, 只聽支持(有pt), 不聽反對(有pt), 咁即係令社會更分化

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。