本區搜索:
Yahoo!字典

「校本驗毒計劃」調查

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-4 11:25 PM 發表
何以學生就要強制驗毒呢?
難道成人吸毒的問題不嚴重嗎?

唔通因為成人吸毒問題都嚴重所以青少年吸毒就唔應該被驗?
問題係存在, 但係政府推出泥既解決方法(驗毒)唔好

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-10-4 07:17 PM 發表
個人認為不只是影響社會治安吧。
仲有社會既未來

我講呢d 問題既影響, 唔代表我支持project

回覆 #61 sinister 的帖子

驗毒好唔好我不作評論
但如果係咁就唔好話點解要驗學生先唔驗大人
我對你已經失去耐性了

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-5 12:12 AM 發表
驗毒好唔好我不作評論
但如果係咁就唔好話點解要驗學生先唔驗大人
因為頭痛要醫頭嘛

仲有, 要搵班唔係咁出聲, 唔係好有獨立思考既人泥開刀先

政府真係用心良苦

回覆 #64 sinister 的帖子

雖知道學生還受教,還有救,大人政府和教育界也只可對其談大原則。

社會濫藥、吸毒的問題日益嚴重,以道德修正為旗幟多多少少會惹來反感。但我想教育界對學生的德育及個人成長也有相當大的責任。

希望這不僅是一權宜之計。

你知唔知咩叫暴政既開始??→我話苛政 冇話暴政

第日話多左衰11, 所以要校本驗處女

咁係咪為左同學好?? 要驗啊??→不予置評 因類比例子多有偏差謬誤

你話d 中學生濫用自由→我冇話中學生

你既思想同奴隸無分別, 你番去大陸啦, 果度好適合你, 上面既人權是最好的 ...
→你錯了 我支持民主 但不支持不理性的民主..同埋 冇民主唔等於冇人權..民主怎樣只是人權一種

我講你知, 呢個係勞民傷財既, 驗到唔報警, 唔洗佢地負責任, 咩野政策??
→驗到唔報警 就係讓想吸毒的人一個機會 因為有啲係唔夠薑自己去驗,,,
勞民傷財??恐怕只是閣下理想當然的願景...重申一次..係讓吸毒的人一個機會
少一個人吸毒 多一個人戒毒 已經成功左..何況清者自清 你怕咩?你心虛?衰啲講句係淆底定點..

由另一個角度睇, 呢個政策label 緊d 學生, label 佢地係有可疑&有潛在吸毒既人

你知唔知labelling effect 會影響到d 學生去憎政府, 憎權力?? 呢個係致社會分化既其中一因

→label? 肯驗得就預左唔怕 你有權唔簽張回條個喎 冇人迫你簽喎而家
你係咪用梗 心理學角度分析?

→社會分化--近數年已有  壞的續壞在此計劃不想理住 但想改過的便一定要給予機會 救得多少得多少
你唔會因為拒絕驗毒而反叛走去吸毒吧?

你d 官腔幾好, 唔錯
→激進就代表民主?好聲好氣就叫官腔?

e.g.: 配套&大方向
→我諗你連呢句的語意都GET唔到就真

講完即係無講過, 一味爆 termsem38 →講左啦 你唔明ar?
具體 = none→個框框你都睇唔明  let alone 具體野啦

無錯 呢個計劃是治標不治本
咁 但係 係咪唔使做先?
你唔好同我講話 加強教育 加強掃毒呢啲陳腔舊調的說法

而家問題係 做左呢啲 情況仲惡化呀大佬
鬼唔知阿媽係女人咩 呢個政策我都睇死佢失敗
但點啫 個問題越黎越嚴重 係咪唔使做呀加下

你咁勁 你建議下啲實際方法啦?

俾着我
我情願得罪一個清者清的人
也要救得一個得一個...

你驚的  你咪咪簽囉 冇人迫你架 你大可以唔驗 你嘈咩啫 阻住啲有心戒的人
吸緊既 又唔想驗既...喟..冇人迫你個喎 你咪唔返學 咪唔使驗囉
出咁多聲左咩啫

又唔係唔俾你自由 而家俾個選擇你啫 你嘈啲咩呀?

ps我唔係成日瀏覽此帖 若校本計劃有變 與剛才之說話有誤 請見諒  今日10月5日--23:15

抱歉,今日報章報導校長會應為家長簽署,學生不可拒絕驗毒。
而且有13%校長覺得有必要踢吸毒學生出校。
同時教聯會的楊耀忠都認為可能個別標籤學生。

即是驗毒計劃已經沒有「自願」這回事。

回覆 #67 香港中學生聯盟 的帖子

我贊成強制驗毒
自願反而係搞到不倫不類又唔effective
我對你已經失去耐性了

[quote]原帖由 goodluck888 於 2009-10-5 10:54 PM 發表
你知唔知咩叫暴政既開始??→我話苛政 冇話暴政

=>用字問題喇, 苛政喇苛政喇, 我認為係暴政, 極權既開始

第日話多左衰11, 所以要校本驗處女

咁係咪為左同學好?? 要驗啊??→不予置評 因類比例子多有偏差謬誤

你話d 中學生濫用自由→我冇話中學生

=>啊, 我錯, 你係話反對者濫用自由

你既思想同奴隸無分別, 你番去大陸啦, 果度好適合你, 上面既人權是最好的 ...
→你錯了 我支持民主 但不支持不理性的民主..同埋 冇民主唔等於冇人權..民主怎樣只是人權一種

=> 民主包括尊重, 理性 (我睇到你果句不理性民主即時諗起:健康性感?).......

..........民主與人權, 可能要開另一個post 去戰幾十頁

我講你知, 呢個係勞民傷財既, 驗到唔報警, 唔洗佢地負責任, 咩野政策??
→驗到唔報警 就係讓想吸毒的人一個機會 因為有啲係唔夠薑自己去驗,,,
勞民傷財??恐怕只是閣下理想當然的願景...重申一次..係讓吸毒的人一個機會
少一個人吸毒 多一個人戒毒 已經成功左..何況清者自清 你怕咩?你心虛?衰啲講句係淆底定點..

=>又係d 咁既logic, 你怕驗, 你身有屎啊? 淆啊?

咁唔洗討論落去, 因為已經比你define d 唔想驗既同學係身有屎

=>我可以反轉一下:我好人好姐點解要驗

你要d 社工點去輔導佢地, 佢地原本有既責任, 無左

由另一個角度睇, 呢個政策label 緊d 學生, label 佢地係有可疑&有潛在吸毒既人

你知唔知labelling effect 會影響到d 學生去憎政府, 憎權力?? 呢個係致社會分化既其中一因

→label? 肯驗得就預左唔怕 你有權唔簽張回條個喎 冇人迫你簽喎而家
你係咪用梗 心理學角度分析?

=>驗得就唔怕? 大佬, 係家長簽回條的/yes, 當然有好多research support label effect 啦

→社會分化--近數年已有  壞的續壞在此計劃不想理住 但想改過的便一定要給予機會 救得多少得多少
你唔會因為拒絕驗毒而反叛走去吸毒吧?

=> 唔係話拒絕驗毒而去吸毒

=> 係憎政府, 憎權力

=> 唔可以話〔已經有分化係度架啦, 多d無所謂〕, 係唔可以再多分化落去, 分化問題會不斷產生結晶=> 唔願去入社會, 隱青

=> 要比機會, 救得幾多得幾多=>要救佢地就要比佢地知道佢地要為自己既行為負責任

你d 官腔幾好, 唔錯
→激進就代表民主?好聲好氣就叫官腔?

e.g.: 配套&大方向
→我諗你連呢句的語意都GET唔到就真

=>你一開始就話係良政, 又話大方向em09em09

小弟求教, 大方向係咩野? 小方向係咩野? 配套係d 咩野?

=> 我get 唔到了, 我真係get 唔到啊em09

=> 反對良政者都係傻既, 良政係無副作用架

講完即係無講過, 一味爆 termsem38 →講左啦 你唔明ar?
具體 = none→個框框你都睇唔明  let alone 具體野啦

無錯 呢個計劃是治標不治本
咁 但係 係咪唔使做先?
你唔好同我講話 加強教育 加強掃毒呢啲陳腔舊調的說法

=> 我係話d 家庭出左問題, 要由家庭去著手, 但係有d 父母不負責任, 好難解決
〔父母:我要番工架嘛, 邊得閒教啊, 一日都係老師衰, 唔識幫手教〕

就算你輔導完, 家庭之後都唔理既, 無家庭support 好易走去錯既路

=> 不單只係
治標不治本, 仲有好大副作用, 不信任, 極權基礎

而家問題係 做左呢啲 情況仲惡化呀大佬
鬼唔知阿媽係女人咩 呢個政策我都睇死佢失敗
但點啫 個問題越黎越嚴重 係咪唔使做呀加下

=>點解咁多高官, 咁多人係政府諗project, 都要求其推個有咁大副作用既project 出泥?

頭醫去醫頭, 唔係唔洗做, 係要諗d 有效既方法出泥, 當然我就無料去諗到, 大把社會科學人材, 政府唔識搵佢地?

你咁勁 你建議下啲實際方法啦?

我無話我自己勁, 通常好多同學爭吵都要出呢句

個政策有問題, 係要插, 唔係比佢推出泥勞民傷財

我寧願無d 副作用大&效能唔高既所謂解決project, 都唔想問題越整越多(
不信任, 極權基礎)

俾着我
我情願得罪一個清者清的人
也要救得一個得一個...

你驚的  你咪咪簽囉 冇人迫你架 你大可以唔驗 你嘈咩啫 阻住啲有心戒的人
吸緊既 又唔想驗既...喟..冇人迫你個喎 你咪唔返學 咪唔使驗囉
出咁多聲左咩啫

又唔係唔俾你自由 而家俾個選擇你啫 你嘈啲咩呀?

[引用]你嘈d 咩野姐?[/引用]

一味睇住好處, 唔睇壞處呢, 就會出事 (見大躍進後3年大飢荒)

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-5 11:46 PM 發表
我贊成強制驗毒
自願反而係搞到不倫不類又唔effective
會好effective, 但係副作用都會好大

極權既基礎一野建立晒

回覆 #70 sinister 的帖子

咁你就要衡量兩樣野

救返吸毒既人同有可能被侵犯私隱(仲要係d相對上幾trivial 既私隱)

邊樣重要d?

我對你已經失去耐性了

姑勿論如何
以此引為極權一說實推論過遠

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-6 12:51 AM 發表
咁你就要衡量兩樣野

救返吸毒既人同有可能被侵犯私隱(仲要係d相對上幾trivial 既私隱)

邊樣重要d?
所以我咪話本末倒置囉
個計劃原本FOR想戒毒的人
而家竟然係俾 一些清者自清的人以不同理由AGAINST計劃

個堆人點解唔可以當係做下義務啫心諗
咪當驗血咁囉
又可以保障自己身體健康 有無吸毒
又可以保障想戒毒的人一個機會
真係諗唔到有咩反對理由= =

佢地反對的只是在贊成的大原則下 爭論配合措施(如 怎樣跟進曾吸毒的人等)
但是 佢地應該都係贊成吧...無理由 因小而失大

引用:
原帖由 ares23 於 2009-10-6 12:51 AM 發表
咁你就要衡量兩樣野

邊樣重要d?
唔單只私隱被侵犯, 爬一爬文吧

引用:
原帖由 goodluck888 於 2009-10-6 01:07 AM 發表
姑勿論如何
以此引為極權一說實推論過遠
無論強制定係自願驗毒, 都係為日後強制為人民xxx作基礎

呢個基礎一旦被建好, 後果不堪設想

你否唔否定到?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。