本區搜索:
Yahoo!字典

[教育] 2009 CE AL 考試報告

回覆 #10 傑Simon 的帖子

有D可能係係LISTENING時串錯
你知啦....UE listening個陣講到好快, 有時串錯一兩個字到最後唔記得改番都唔出奇
我做pp時都試過串錯
不過佢咁講又真係過分d, 我覺得串錯字好小事, careless mistake黎o者
唔係錯得太離譜(我指太多)就唔洗太過強調呢樣野

同埋, AL只係得一年半時間去讀
要讀既, 仲有3科AL
冇乜可能可以同時兼顧到語文同埋其他學科

引用:
原帖由 傑Simon 於 2009-11-20 07:22 PM 發表
AL 多唔多時間讀唔可以成為藉口
呢d係幼稚園都應該要識
而高考生更加唔應該有咁樣既mistake
我只係指串錯字既問題
我做LISTENING時都成日遇到
有時手快快,寫錯字,如果你即刻改可能已經MISS梗錄音個一兩個PT.

錯別字方面, 我班中化考全級第一第二既都有呢D問題
但都只係錯個2、3個
同埋上到AL有D卷係唔會扣錯別字分
我覺得考評局唔需要太過斟酌錯字既問題!

理性d講句, ue同中化只係AS黎JA, 我係考生我都搞掂左個3科AL先
想入大學既, 至少都要AL攞好D成績先
UE同中化攞D,E都夠晒
我學校去年有人中化A左, UE C,都入唔到U (佢有FULL CERT)

so要怪就怪下香港既考試制度
考生並非錯得晒ga

引用:
原帖由 傑Simon 於 2009-11-20 07:33 PM 發表
其實ue listening 最後都會有時間比考生整理答案
而且一般都係有時間剩餘
d字到最後先改返就ok

考評局指中化最大問題係常識同邏輯問題
UE就唔係話太大問題
反而有D考生覺得中化呢科對入U冇咩用
咪求其合格左佢算LA.....
所以先會衍生出你所講既問題

引用:
原帖由 傑Simon 於 2009-11-20 07:41 PM 發表
雖然如此, 但一般基礎既邏輯同常識都應該要有
AGREE~
文科生應該會好dd....話晒有中西史底

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。