本區搜索:
Yahoo!字典

[Econ] [PP] Econ 2009-MC-46,47

[PP] Econ 2009-MC-46,47

46題.  點解 (1) 唔岩?? 點解 (3) 岩??

47題.  點解在瑪麗留港期間, 她又從電器店購買了一台價值$10000 的個人電腦,作私人用途.而該台價值 $10000 的電腦視為香港的一項 ___無形___出口??

我中文讀GA!! Pls help me"~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

q46..全部資源....係唔會知邊到有絕對XX..
q47..先問下自己..咩係有形出口..

因為佢係買比自己用  係shopping既一種
shopping係當係一種服務  唔當係visible trade

講下其他例子  有d題目會出"自由行"
咁大陸落黎既人  shopping既戰利品都當係invisible trade  唔係visible架!!

補充返樓上既說明
"全部" 甲同乙  你係唔知佢地係咪一樣數量既材料
所以冇得做比較  所以"絕對優勢"都係睇唔到出黎
(1)唔岩 選擇A B D都有(1)呢個選擇  所以淨底C係唔洗睇就圈得

樓上做咩咁快答= =

我錯-__-我打緊果陣你未PO出黎

THanks 你地詳細解答" 我好明啦"=]

有咩唔明可以到我開既發問區問  

引用:
原帖由 manyeee 於 2010-3-26 11:05 PM 發表
因為佢係買比自己用  係shopping既一種
shopping係當係一種服務  唔當係visible trade

講下其他例子  有d題目會出"自由行"
咁大陸落黎既人  shopping既戰利品都當係invisible trade  唔係visible架!! ...
禁幾時係當成有形貿易盈餘??

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。