本區搜索:
Yahoo!字典

[Maths] maths 99年 mc54

maths 99年 mc54

點做到係d~"~
吾係有同樣既高咩....吾係應該係a咩.....

ps:我其他都冇問題..最弱係比例!有冇人教下我整係比例到可以識做d?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

首先MNC 相似AND (AAA)
邊比例1:2 (M:BC)面積比例1:4 
AND DNC同高 面積2:1

MNC : AND : DNC = 1:4:2
ACD : CBA = 1:1
所以ANBM : NCD = 5:2

AND DNC同高 面積2:1
  y???呢到吾明

你仔細地睇鴾T角形AND及三角形DNC
佢地有同一的高~~~~

回覆 #4 021044 的帖子

我知..但點解2:1

Because AN:NC=2:1
So the ratio of the two triangle
(2k)(h)/2: (k)(h)/2
=2:1

引用:
原帖由 021044 於 2010-4-13 03:21 PM 發表
Because AN:NC=2:1
So the ratio of the two triangle
(2k)(h)/2: (k)(h)/2
=2:1
thankyou

但係我仲想問
ABC:    DMC
有同樣既高咁應該area 係2:1(BC:MC)
ABC-MNC:   DMC-MNC
大家減左同樣既細三角形AREA吾係應該係2:1 咩?
想知點解呢到錯咩?

引用:
原帖由 ah﹏中 於 2010-4-13 03:49 PM 發表

thankyou

但係我仲想問
ABCMC
有同樣既高咁應該area 係2:1(BC:MC)
ABC-MNCMC-MNC
大家減左同樣既細三角形AREA吾係應該係2:1 咩?
想知點解呢到錯咩?
點減啊?囧

引用:
原帖由 badmonkey 於 2010-4-13 04:13 PM 發表

點減啊?囧
知錯咩啦~"~

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。