本區搜索:
Yahoo!字典

[Phy] 有關short-circuit..?

有關short-circuit..?

我想請問
如果兩樣appliances in series
會唔會有short-circuit (其中一個is shorted)既情況

因為我學校個mock有題話
circuit is connected like the follows, bulb B is shorted, will current flow through bulb A?

問題係答案竟然係 "YES"
請問到底係點

定係我英文上理解錯誤
佢係指有exces current 留過bulb B呢

A有
B冇

回覆 #2 singga 的帖子

I think it should be :

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 1二3四5六 於 2010-4-18 05:34 PM 發表
A有
B冇
可唔可以解釋一下
briefly ok

回覆 #5 singga 的帖子

佢話b 係short 咋嘛, 唔係燒
梗係有current pass a同b喇

current會經PQXRS咁行

但係我想clarify係 bulb A and bulb B的確係 series 無第二條路
.....
哦..我唸上面幾位師兄既意思係指佢modify左個circuit變左上面哦副圖咁
令到bulb B shorted 而bulb A唔short
OK thanks
結論係:
series係無可能發生short circuit既  right???!!?

引用:
原帖由 singga 於 2010-4-18 06:16 PM 發表
但係我想clarify係 bulb A and bulb B的確係 series 無第二條路
.....
哦..我唸上面幾位師兄既意思係指佢modify左個circuit變左上面哦副圖咁
令到bulb B shorted 而bulb A唔short
OK thanks
結論係:
seri ...
唔係好明你想問咩
其實你係咪唔明咩係short-circuit?

引用:
原帖由 1二3四5六 於 2010-4-18 06:27 PM 發表

唔係好明你想問咩
我明白
但係呢樣野亦係我既問題之在
係我既concept, short circuit只會係parallel circuit發生
但呢條問題turns out就係
兩個bulb係絕絕對對connected in series
然後問題就話bulb B short左
所以我就奇怪...點解仲有current flow through bulb A既!!??

引用:
原帖由 1二3四5六 於 2010-4-18 06:27 PM 發表

唔係好明你想問咩
我一直對short circuit既concept:
short circuit只會係parallel circuit發生
但依家條問題並無說明有任何circuit修改
只係"Bulb B is shorted"
我就奇怪..點解
B and A is in series(100% SURE)
Now bulb B shorted
Why there is current flows through bulb A?

其實我想知你點解認為冇CURRENT FLOW THROUGH BLUB A

"A circuit is shorted" means "resistance of the circuit=0".
"Bulb B is shorted" means "resistance of bulb B=0".

引用:
原帖由 singga 於 2010-4-18 06:50 PM 發表

我一直對short circuit既concept:
short circuit只會係parallel circuit發生
但依家條問題並無說明有任何circuit修改
只係"Bulb B is shorted"
我就奇怪..點解
B and A is in series(100% SURE)
Now bu ...
點解你會咁諗? 唔係好明...
"Bulb B is shorted"其實即係話a wire is connected across Bulb B
咁current就只會pass through果條wire而冇cuurent pass through Bulb B (assume resistance of wire = 0 at CE level)
但係, 個circuit仍然係complete既 只係current會揀wire果條路而唔揀Bulb B果條路
咁所以Bulb A都仲係有current

哦...
thx for justifying my concept
加油 thx

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。