本區搜索:
Yahoo!字典

[AMaths] Amaths Mock Paper 難題五條,識做既入﹗

Amaths Mock Paper 難題五條,識做既入﹗

有五條問題實在百思不得其解,我又無solution,希望各位大大幫下忙,steps盡量詳細啦。。。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

PUSH!!!

Q1
note that
6cos2(x/2)+sinx-3
=3(2cos2(x/2)-1)+sinx
=3cosx+sinx      (cosx=2cos2(x/2)-1)
also,
  4sin2x-3cos2x
=8sinxcosx-3cos2x+3sin2x     (cos2x=cos2x-sin2x)
=(3sinx-cosx)(3cosx+sinx)

引用:
原帖由 lopo42 於 2010-4-30 05:02 PM 發表
Q1
note that
6cos2(x/2)+sinx-3
=3(2cos2(x/2)-1)+sinx
=3cosx+sinx      (cosx=2cos2(x/2)-1)
also,
  4sin2x-3cos2x
=8sinxcosx-3cos2x+3sin2x     (cos2x=cos2x-sin2x)
=(3sinx-cosx)(3cosx+sinx)
原來係咁。。。我fact到呢度唔識做落去。。。

lopo 兄,可以教埋我點做下面個d嗎?

Q.18 你唔識邊度? 理論上你除左最尾果part 都應該識做
Q.12, 13 are simple, 你要講埋自己唔識邊度先幫到你gar嘛
Q.14 also, so many parts
無名小卒

Q18a
用題目畀的已知, sub落去個integral到做

引用:
原帖由 xXJohnXx 於 2010-4-30 05:16 PM 發表
Q.18a 一定要識 ... 題目冇俾hints都要識 -口-

integrate cos^2 x = 0.5* integrate [1+cos ( 2x)]   
係指.......

引用:
原帖由 lopo42 於 2010-4-30 05:18 PM 發表

你係指.......
睇錯人名 -___-" sorry

deleted
無名小卒

tcw987654321 , 你可唔可以講清楚你唔識邊d

條binonmial我都想知點做...

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。