本區搜索:
Yahoo!字典

[本地升學] 莊啟程Q&A

莊啟程Q&A

祝各位好運,成功入讀莊啟程!
once again, 所有答案只屬推測, 最後黎唔黎要自己拾生
仲有, 就算係30分都好,記得準備後路!
入唔到就即走啦, 再唔走好多學校都冇位架啦!

溫馨小提示:
儀容方面-頭髮唔係黑色ge最好搵方法令佢黑色左 (方法自己諗啦)
校服可著可唔著, 著就著得整整齊齊, 著便服以得體為主為上
行為方面-幾開心/傷心都好, 請勿爆粗!
填表方面-唔sure就問下helpers啦 學校搵佢地番黎就係為左幫你地架!
總之就當自己係全校最乖果個就得架啦!
加油!

------
disclaimer
呢個post係比大家入黎問番有關入莊啟程ge問題,同埋比d information大家參考
不過請注意 : 我所有答案都會係base on 09呢一屆ge data
同時 收生決定權係老師手上, 所以真係建議你黎info day睇下問下

School introduction
ktc係10年9月將會有f6+7同埋s4+5
有校服, 同其他保良局屬校一樣
(男仔全校一樣, 女仔f6+7同s4+5唔同, 但係今年s4又有人可以著f6果套校服)
宿舍...有ge, 不過係比校工住ge
有pe堂...不過有分必修同埋選修

Websites
http://www.sfc-plk.edu.hk/ 學校官網: 所有info一定係official,而家亦都有application form for download
http://ktcmini.xanga.com/  一個由一d師兄姐整ge xanga, data可能舊, 但值得睇

Information Day
同以前一樣, 莊啟程會係放榜前舉辦 information day~
目的係想令同學們更新清楚了解我地學校的資料~!
日期 : 2010年8月2日 (星期一)
時間 : 9:30am - 1:15pm
第一節 :  9:30am -11:00am
第二節 : 10:15am - 11:45am
第三節 : 11:00am - 12:30am
第四節 : 11:45am - 01:15pm
每節都有講座(校長講一個, 之後會分stream聽多一個由stream老師講ge talk)同經驗分享~
四節的內容均相同, 學生只需出席一節

強烈建議出席!!   會有意想不到的收穫 =p

舊生意見 :
大家唔洗話限死一定要個兩個時間到ge~!
不過早d黎好d, 因為2009係4場爆哂!
太多人既時候會派籌, 安排大家下節再入場, 大家可以去學校附近行下
或者上canteen食下野先
不過千祈唔好淡淡定食完飯
一兩點先黎, 無人可以擔保一定01:15後會加開~
info day其實係一個好好的機會俾你認識ktc的好與壞~!
可以直接向老師問問題, 得到最官方既答案
同埋整日最有用ge應該係sharing session~!
大家成日都只係聽人講 ktc點呀點呀
但就好少真係可以面對面咁問ktc學生問題~!
大家應該把握呀~!! =]

Available Choices
(以下所有other subject將不會計算VA, Music, PE, HE, 圖像傳意, 應用學習等)
Arts stream:
Class A1
Core subjects: AL Econ, AL Geog & AL Psy
CE Requirement: Eng Lv 3, Maths D, Geog E + 3 other subjects
Priority will be given to those attaining Level 4 or higher in English Language

Biology stream:
Class B1 & B2
Core subjects: AL Bio, AL Chem & AL Phy
CE Requirement: Eng Lv 3, Phy, Bio, Chem, Maths + 1 other subject
*Note: Those unable to obtain Grade C in Additional Maths. or not taken this subject before would be given a conditional offer. If they get a desperately weak result in AL Phys. in the 1st term / 2nd term exam, they will be transferred to the corresponding ASL elective group on a compulsory basis.

Business stream:
Class C1
Core subjects: AL Econ, AL PA & AL BS
CE Requirement: Eng Lv 3, Maths E, Econ/EPA E, PA E + 2 other subjects
Class C2
Core subjects: AL Econ, AL PA & AL Psy
CE Requirement: Eng Lv 3 , Maths E + 4 other subjects
Priority will be given to those attaining Level 4 or higher in English Language for BOTH C2

C1: For open applications, successful applicants must not get a grade as low as  in both of the AL core subjects they are going to take at the corresponding subjects at CE level.

Mathematics stream:
Class M1 & M2
Core subjects: AL P. Maths, AL Phy & AL Chem
CE Requirement: Eng Lv 2, AMaths, Phy, Chem, Maths + 1 other subject
Priority will be given to those attaining Level 3 or higher in English Language

Flow of 4/8
交表:
放榜日12點鐘之前: 親身去到ktc去hall填表,
hall有4個section, 分別係4個stream,去番你自己想入果stream
填完之後上樓交野,唔同stream係唔同樓層ge,
你會入一間房比人check一次表, 之後會再去第二間房收表,
收表果d helpers會比一張f4 size ge re-entry pass你
呢張野要小心保管! 因為門口校工見到你呢張野先會比你係2點鐘入黎睇結果
收左表,攞左re-entry pass就可以離開
公佈結果:
去到1點幾兩點好番黎啦
around1點9就會比你上番re-entry pass上面寫ge地方
arts同commerce就唔同班唔同房
------
from: sky2468
關於公佈成績果到
如果係maths應該係睇noticeboard 上面冇名就走得
因為太多人所以唔係叫名
------
from: lokointsi
BIO stream 去年也是看notice board 的
地點是在鮮魚行小學
當applicants 1400到了鮮魚行後
會見到有塊notice board
notice board 上名字旁
有3種顏色
applicants 需依顏色排隊

1班人, 3條隊
1條即時
1條等運
1條即食
------
arts 同business就聽讀名, 如果讀名果時唔係到就冇架啦
讀到你個名/疑似係你個名就出去睇下啦 (因為d老師讀名真係...)
出左去之後會等多幾個一齊去另一間房"interview"
之後會去LR1(biology/mathematics)或者LR2(arts/business)交成張result slip同埋攞一堆野,
入面有入數紙+書單+通告幾張
之後就可以走架啦, 最好就而家去埋入數
冇讀到你個名, 個老師可能會invite你轉讀另一班
都冇就真係sorry, 你同莊記冇緣
第2日記得要番黎交入數紙同埋通告, 如果唔係會當你放棄學位

#3續

本帖最近評分記錄
  • ares23 論壇積分 +5 精品文章 2010-6-16 02:47 PM

自修生/有關係既學校學生係唔係夠14分就實入到

回覆 #2 kjacky 的帖子

據我所知就唔係
我識有人係用自修生名義入黎ge, 個分數唔使好似其他咁高
但係佢都係16+
同埋自修生/有關係既學校學生<--係另外處理,
12點會出result(舊年係)
------
Successful cases
(全部都係09CE, unless specified):
B1:
Chi & eng:
Lv5
Maths & phy: A
A.maths, chem , bio,econ&pa: B
best 6: 26
Conduct: F4: A,A ;F5 B
Days Absent: F4: 6+1; F5: 2.5
Late: 0

C1
chin 3
eng 5
Econ, bio & pa:b
Chem& maths: c
phy d
Best 6: 22
Conduct: F4: B+,A- ;F5 A-
Days Absent: F4:1.0+0.5 ; F5: 3.0
Late: F4: 1+1 ; F5:0
F41st term成績表冇收

C1
chin & eng :4
pa A
其他: 2B3C1D

C2
eng 4
chin 5*
math b
econ a
其他:1a2b3c
缺席: ok多

FAQ
以下內容並不適用於以莊啟程預科書院為聯繫學校之學生
Q&A:
Q1.我讀music/VA/RS/PTH......計唔計入best six?
A1.rs計
其他多數唔計
不過最好黎問下
因為我自己都冇讀過果d小d人讀ge科
有個f7 grad左ge, ce VAa/b左, 夾埋25/26分都順利入到黎
------
from: kay40
RS/佛學/PTH X0.6
------
Q2. school point 點計架?
A2.---school point 資料 恕不公開---
------
Q3.黎報名要帶D咩?
A3.證件相+學校成績表(中四+中五)+CE RESULT + copies of 學校成績表(中四+中五)&CE RESULT

Q4. 睇唔睇我學校成績架? 我遲左x次/請左x日假, 會唔會入唔到? conduct得x, 會唔會入唔到?
A4.唔睇! 收你成績表係要睇你conduct同埋遲到/請假多唔多
一般黎講, 中五late+abs大過8就會危, helper會highlight, 不過收唔收係老師話事
conduct得C應該都冇咩機會
------
from: ss-man
上年我有同學亦係26分apply Bio stream, A左chem bio 但中英3,4, F5 conduct C+, 最後係rejected. 所以唔好睇少語文&conduct
------
Q5.咁課外活動呢?
A5. from: kay40
d人成日話ktc唔睇service其實唔係完全係
我以前學校張sch report有一頊service有a(>30 service hours)
係俾人remark左
所以如果有outstanding service你都夾埋落去
可能會有意料之外的結果

Q6. 想問下使唔使晨早叫家長去幫手排隊?
A6. 千祈唔好! 因為收生果日學校只會比有即屆CE RESULT ge 學生入去
家長會係學校對面球場等

Q7.咁我早d黎有冇著數?
A7.我地唔係恆商咁夠幾多分就即收, 係正午12點收哂表再睇+排次序
不過某陳姓老師叫我地提下想入黎ge同學最好早d到, 但係個原因我唔記得左sosad

Q9.我有ielts/lcci/其他專業試, ktc睇唔睇?
A9.唔睇
收生果日只係收你ce result+學校成績表+相+身分證影印果d 老師連睇都唔會睇到你果d cert

Q10.我係中中/咩咩名校/(間學校係點), 會唔會好d/差d?
A10. 唔會有影響架
我地有人係由雞校黎ge (no offence), DBS果d都有, 唯一擔心係慣唔慣由cmi轉emi姐

Q11.有冇interview?
A11. 2009經驗: 佢會係一group人咁"in"但係個in都係差唔多收你架啦  2008試過撕左你張admission slip先"in"

Q12.我住x區, 莊啟程係大角咀好遠wor, 去唔去好?
A12.如果你想黎就黎啦, 唔好因為遠而放棄一個好ge讀書環境
我果班有人住南區,東涌,將軍澳,天水圍, 隔離班都有人住上水沙田果邊

Q13.其實我想問下 ktc ge 收費係咪同普通資助學校一樣? 會唔會有好多其他額外錢要交?
A13.而家咁多級都唔使交學費 只係要交番大約三百蚊堂費+學生會+其他野

Q14.ktc 既bio/maths stream係唔係以入學成績分班? 使唔使考入學試?
A14.bio兩班係打散ge, maths m1同m2都係打散ge, 之後果d就係m3
全部都唔使考入學試

Q15:唔同班老師質素有咩野分別??
A15:可以係唔同人教, 又可以係同一個人教, 質素分別好難講, 因為咁多個老師講哂ge可以開多個post

Q16:咩野係mentor制?
A16:每個學生都會被assign入一個mentor group
呢個mentor係其中一個教你ge老師,
咁每朝番到學校同埋食完晏呢, 就係去你個mentor place 比mentor點名
唔係分一班班咁點名, 而係1x個人啦, 最多好似去到19個

Q17:咩叫tutorial? 仲有咩係tutor?
A17:每科都會分做tutorial同埋lecture
lecture係大班上堂, 同一般學校一樣
tutorial即係分開做兩大group上堂, 每group有1個老師
呢個老師可以係你lecture果個又可以唔係
中化tutorial會做listening同oral
ue tutorial會做oral
其他各科唔同
仲有tutorial可以係兩班一齊進行,又可以分開時間, 睇下有幾多個tutor

Q18: 可唔可以一入到黎就drop科再自修另一科?
A18: 應該就唔可以
只自修多一科, 就要f6 final全部科 (包括中化&ue) projected grade有b
同埋只可以讀多一科, 唔可以drop完再讀第二科
------
from:kay40
projected grade語文1b1c都得, 唔係一定要兩個b
------

別傳: 莊記 vs 恆商
不同:
hssc有hostel,ktc冇
hssc全商科人,ktc分左4個stream
hssc冇net,ktc有2個
hssc個campus好大,ktc係四合院, according to lokointsi
hssc有即收ge分 (2009ce24分即收),ktc全部要2點先知收唔收
hssc番遲d(0830)放早d(1545),ktc係0820-1600
hssc唔使著校服(except pe堂),ktc要, 同一般保良局學校一樣
hssc冇detention,ktc有, 遲到要detention
相似:
有教得好ge老師, 亦有教得"冇咁好ge"
一樣出過5A
一樣唔係好睇校內post
一樣唔係好睇課外活動
一樣有evaluation form, ktc可以寫下d facilities有幾唔好...
一樣有free lesson,ktc一般3AL有6堂, 比人食左除外, hssc有4-7堂
一樣有info day
最重要係: 一樣家長排定隊冇用 (唔好叫/比家長冒住咁大雨出去排隊啦...好危險架)

在此多謝sky2468,摘昇團,ss-man,lokointsi,rachel_szehoi,樹熊仔… ge contribution

暫時咁多先, 有咩問題隨便問
如果想問入唔入到
記得講
1. 想入咩班
2. expected grades
3. conduct &late+abs

通常商科人平均既分數係幾多
如果係1字頭既或者我會黎試下....

引用:
原帖由 kjacky 於 2010-5-13 10:35 PM 發表
自修生/有關係既學校學生係唔係夠14分就實入到
自修生呢個得少量名額 仲要面試的 唔係一定must黎的

幫ronny補充小小

關於公佈成績果到
如果係maths gp 應該係睇notice board 上面冇名就走得 因為太多人所以唔係叫名~"~
bio gp 好似上年轉左叫名了 今年咩都唔知

關於school point
會有部份科目加bonus

有錯請指出^^

回覆 #4 sunnyleung 的帖子

舊年商科23啦兩班夾埋

引用:
原帖由 ronnyroy 於 2010-5-14 12:00 AM 發表
舊年商科23啦兩班夾埋
咁睇黎如果唔係我PA econ特別好1字頭就無機會

回覆 #7 sunnyleung 的帖子

其實冇20分/以上都冇咩機會架啦

Q1. 同樣科目, 成績要求唔同??
A1. 的確會出現架
例子1: 想讀Econ+PA+BS
可以入c1/c2, 但係c2收ge分係高過c1 ge
例子2:想讀econ+geog+pa
可以入a1/c1, a1收得低過c1

老師質數係有咩野分別??
我想問咩野係mentor制...又點tutorial法??唔多明....

Econ a
geog a
eng 5
chi 4
maths c
pa c
his c
rs e ==

咁我入咩野stream好....  我想讀econ + bs /geog/ pa(是但兩科) ,,邊個stream大機會d
6a1 定6c1/2好d....
遲到早退請假個d計form5 only?
如果係既話我3樣加埋一定小過5次...咁樣入既機會係點呀??
謝謝你~問多一次 =]
可唔可以跟據d estimated formula黎計講下我邊幾科會加分呀?
我係first attempt的

引用:
原帖由 ronnyroy 於 2010-5-14 11:10 AM 發表
其實冇20分/以上都冇咩機會架啦
咁如果無遲到早退操行有A咁會唔會幫到下印象分

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。