本區搜索:
Yahoo!字典

[分享] 2010會考分數概率計算

2010會考分數概率計算

今日無聊無野做,
在圖書館自修室計下自己今年CE分數既概率,
純粹時間太多,所以先玩玩,
由於我不是數學人,所以計算過程可能出錯,
如果我既計法係唔work,請告訴我,thx =)

根據網上答案及自我評估後,
各科各grade的概率如下:
(這裡的概率只是自己大約估計,暫時沒有實質數據支持)

中文:
D - 1/10
E - 7/10
F - 2/10

英文:
D - 2/10
E - 7/10
F - 1/10

數學:
B - 4/10
C - 6/10

物理:
A - 1/10
B - 8/10
C - 1/10

化學:
A - 1/2
B - 1/2

然後呢,把可能的組合全排列出來,再分別計算其概率,
舉例來說,隨意抽一個可能組合吧:
中英數理化 = EDCBB
P(EDCBB) = (7/10)(2/10)(6/10)(8/10)(1
/2)
P(EDCBB) = 3.36%

經過漫長的計算後(當然我有很多時間才這樣做),
暫時排出101個可能組合(見圖中的筆記簿)

經過計算後,
會考可能分數如下(由低分至高分排列):

10分 - 0.06%
11分 - 1.21%
12分 - 8.61%
13分 - 26.16%
14分 - 33.4%
15分 - 18.43%
16分 - 6.39%
17分 - 0.84%
18分 - 0.04%

理論上,應該會所有%加起 = 100%
但不知怎的,這裡只有95.14%,
還有4.86%不見了,
大概是有某些grade組合沒被計算,
已經每個組合重新計多次,確定沒有計錯數,
但就是找不到那4.86%在哪些組合不見了...
(4.86%如果全被分到某一會考分數,排名可以受很大
影響,但如果只是平均分佈,那麼排名並不會太大影響,所
以就暫時不理它吧~)

以下整理一下數據:

會考分數(由機會最大至最小):

14分 - 33.4%
15分 - 18.43%
12分 - 8.61%
16分 - 6.39%
11分 - 1.21%
17分 - 0.84%
10分 - 0.06%
18分 - 0.04%

而在所找到的101個組合中,
以下為最有可能及最細可能:
(順序grade為 中英數理化)

概率最高:
EECBB - 11.76%
EECBA - 11.76%

概率最低:
DFBAB - 0.02%

以上數據純粹個人無聊計計,
只供參考,不能作準.

===================================

*以下是經修改的資料*

全靠卒友幫忙,
終於搵返之前失去的7個組合,現在全部108組合都找到了,
感謝你們的幫忙,thx

以下為修正後的數據,
基本上沒有偏差了,加起來剛好100%,謝謝你們幫我找回之前沒有的4.86%,thx=)

分數由最大機會到最小機會排列:

14分 - 34.9%
15分 - 21.79%
12分 - 8.61%
16分 - 6.39%
11分 - 1.21%
17分 - 0.84%
10分 - 0.06%
18分 - 0.04%

ps : 紅色數字為經過修正的數據

5科,每科2-3個GRADE
組合有:3*3*2*3*2=108個.....慢慢吧.
hints:可以想想不用排列方法怎樣算.

引用:
原帖由 hinokari 於 2010-6-25 09:41 PM 發表
5科,每科2-3個GRADE
組合有:3*3*2*3*2=108個.....慢慢吧.
hints:可以想想不用排列方法怎樣算.
好強呀!
原來可以用數學方法計到有幾多個組合,
我仲要續個試,都只搵到101個組合...
咁我再諗諗點搵埋果7個組合先,thx你

#2 已講左可以計出嚟
if 你堅持要 list 出嚟
下圖: 各分數排列方法的數目 for your ref.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 krx 於 2010-6-25 09:49 PM 發表
#2 已講左可以計出嚟
if 你堅持要 list 出嚟
下圖: 各分數排列方法的數目 for your ref.
你地真係好強...
我唔知點樣計出黎(數學差),
想請問你係點計到各分數有幾多個組合?
我真係有興趣知點計,真係好方便呢

btw,全靠你的表,已經搵到14分差5個組合,15分差2個組合,
我再搵搵=)

引用:
原帖由 hoffenheim 於 2010-6-25 09:51 PM 發表
搞笑版,但都幾準
http://lsforum.net/board/thread-99797-1-60.html
這個之前看過,
其實佢都預得算準,真係在範圍之內

引用:
原帖由 Beeno煒 於 2010-6-25 09:56 PM 發表

你地真係好強...
我唔知點樣計出黎(數學差),
想請問你係點計到各分數有幾多個組合?
我真係有興趣知點計,真係好方便呢

btw,全靠你的表,已經搵到14分差5個組合,15分差2個組合,
我再搵搵=)
佢個表似係computer output

人手計要慢慢數

引用:
原帖由 桃子 於 2010-6-25 10:21 PM 發表

佢個表似係computer output

人手計要慢慢數
原來係電腦,thx=)
不過全靠果個表,終於拎我搵到其中5個組合,
而家仲差2組在14分範圍,繼續搵先=)

good,終於搵返失落的七組,
感謝大家幫忙,thxthxthx

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。