本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 195

1. 中史
2. 地理
3. 文學
4. 睇結果

[選科] '`♥AL既文科..3科入邊邊科最易讀?!!請投票;]

'`♥AL既文科..3科入邊邊科最易讀?!!請投票;]

對於1個CE冇讀過呢3科既人黎講..
系AL果時邊科系最易讀&拎分?!!

我最終揀左文學-v-"
因為真系好有興趣-3-"

geog,
中史=1.5-2個AL
文學=要中文好好+CE最好讀過,
therefore geog......好多讀理科的如果係轉都會讀 geog, 因為佢係"水泡科"

引用:
原帖由 a93670 於 2010-8-5 01:32 PM 發表
geog,
中史=1.5-2個AL
文學=要中文好好+CE最好讀過,
therefore geog......好多讀理科的如果係轉都會讀 geog, 因為佢係"水泡科"
中史甘難架-0-?!!..
我CE中文有4..讀吾讀得文學架...

文學的話學校俾就得.....通常4 級都夠 la....中史好多嘢記, 又講求分析,冇讀過/冇興趣好難搞得掂....

引用:
原帖由 a93670 於 2010-8-5 01:43 PM 發表
文學的話學校俾就得.....通常4 級都夠 la....中史好多嘢記, 又講求分析,冇讀過/冇興趣好難搞得掂....
中史我都有d興趣架其實@@"

中史最易辛苦努力一場空.....

引用:
原帖由 呀丙 於 2010-8-5 02:30 PM 發表
中史最易辛苦努力一場空.....
點解丫-口-"

地理易D
因為地理最難系搵CASE STUDIES
基本上地理系鬥多POINT

反而中史就難D
因為多野記,,,而且要好多強分析力
同埋一定的理解力(對於課本)

不過中史地理都系要求寫得快

我覺得geog最易讀
無讀過既人亦比較易跟到課程
相反 中史同西史好睇你既背野同表達能力
有d人可能睇下mind map就記得晒
但係都有人背極都唔識
所以好睇個人資質

得呢3科揀即係逼住揀geog-.-
不論中史定西史..都一定要有CE底先讀到..
中史就出名難囉..又多野背..背範文都背到傻..有個fd CE中史拎B都覺得難..
文學我就唔係咁清楚..
不過樓主要讀GEOG都要有定心理準備..
因為AL GEOG都唔係淺-,-
MAP READING照舊有..
冇得再好似CE咁有得5揀2啦
essay呢3科都要寫架喇..
老實講..上到AL真係冇乜邊科易..

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。