本區搜索:
Yahoo!字典

[已解決] -del-

-del-

-del-

發現字海,已經冇心機讀啦

回復 1# ml0904 的帖子

多謝分享
你D意見好有參考價值

多謝你的建議: )
我今年都修高考通識!

感謝分享, 非常有用, 特別係5.3

引用:
原帖由 kukei12 於 2010-9-4 02:29 AM 發表
發現字海,已經冇心機讀啦
呢位同學坦白講 通識本來就需要你睇大量資料
我當年一日都睇至少兩至三份報紙既評論
所以俾啲心機啦

我黎緊都讀高考通識
分左邊6個範疇?
你當時揀左邊2個啊
我都想人俾意見我

thx a lot............

唔該師兄
溫室中的鮮花經不起風浪,寒梅郤可傲雪,老松坐擁崇山峻嶺之巔,笑看風雲,他朝你的成與敗,得與失,還看今朝.
沉舟側伴千帆過,枯木前頭萬樹春.
(懶惰的人,被積極進取的人擦身而過;辛苦過後,成功就在前面等待著你.)

大大感謝分享
上左幾堂ls都唔多明佢要既技巧
依家有左方向去操練
多謝哂
我想問下ls其實要睇既最好係睇社評定係新聞(較具爭議性既)
定係根據新聞搵社評就分析多一次
寫低自己意見?

thanks a lot

引用:
原帖由 tyan126 於 2010-9-9 11:20 PM 發表
我黎緊都讀高考通識
分左邊6個範疇?
你當時揀左邊2個啊
我都想人俾意見我
我冇得揀 係學校揀定
我係香港研究同環境
你應該先問下學校老師再firm

引用:
原帖由 小吉._. 於 2010-9-10 06:42 PM 發表
大大感謝分享
上左幾堂ls都唔多明佢要既技巧
依家有左方向去操練
多謝哂
我想問下ls其實要睇既最好係睇社評定係新聞(較具爭議性既)
定係根據新聞搵社評就分析多一次
寫低自己意見?
兩樣都睇
都有返咁上下能力先寫批判
留意每份報章立場 你可以諗埋點樣立場有咩limitations

多謝你的分享: )
現在確實明白自己缺少了什麼
一直只是看報紙 和 社評  但不會進一步思考: (  弄到通識合格邊緣~____~

其實我想問下: )
點樣先可以諗多d ?
即係呢 到左miss講到某d pt個時 會發現自己係識既
但係到左測驗考試又唔識用番出黎
然後在 從___方面去看 (eg.教育、政策效能)
又諗唔到太多方面 以致不能多方面思考
可以如何改善?

引用:
原帖由 HYCAN 於 2010-9-17 03:50 AM 發表
多謝你的分享: )
現在確實明白自己缺少了什麼
一直只是看報紙 和 社評  但不會進一步思考: (  弄到通識合格邊緣~____~

其實我想問下: )
點樣先可以諗多d ?
即係呢 到左miss講到某d pt個時 會發現自己係識既
...
我當時都係咁
等miss 講先覺
呢點冇咩特別可言 做多啲同類型 慢慢就會捉到路
如果你諗唔到太多方面
咁可以用死記方式 通常有社會 經濟 政治呢三方面
依呢啲去睇
都係個句 最好一個禮拜做一條 搵你miss去幫你改
再同佢傾下 慢慢就可以

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。