本區搜索:
Yahoo!字典

[Phy] 2003-37 MC 完全唔明-V-"""

2003-37 MC 完全唔明-V-"""

讀緊HKDSE既IS,之前有讀過BIO+CHEM,
但係冇讀過PHY

唔明依條既ANS點解係D
個Solution話P既磁場係指向上而Q係指向下,

依樣係點先可以搵到的

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

用右手握拳定理去睇番個磁場方向

引用:
原帖由 nicolekw 於 2011-1-2 10:03 PM 發表
用右手握拳定理去睇番個磁場方向
我知啊... 但睇完Solution都唔明
佢咪有個左手握拳定理同埋右手拳定理既..?
係乜野情況下要用邊一個啊

之前打錯左..應該係叫手握拳定則...
冇左手握拳定則波...得右手握拳定則
你係咪想講個弗林明左手定則同弗林明右手定則?
弗林明左手定則係係電生力既情況用,
而弗林明右手定則係係力生電既情況用
真係唔好意思..我成日打錯字..

引用:
原帖由 nicolekw 於 2011-1-4 04:28 PM 發表
之前打錯左..應該係叫左手握拳定則...
冇左手握拳定則波...得右手握拳定則
你係咪想講個弗林明左手定則同弗林明右手定則?
弗林明左手定則係係電生力既情況用,
而弗林明右手定則係係力生電既情況用
OIC.. 係啊打錯左TIM
應該係弗林明左手定則同弗林明右手定則
原來係咁... 感謝你既解答

回覆 1# xxyy9389 的帖子

用右手握拳定理~唔係用弗林明左手/右手定則

回覆 1# xxyy9389 的帖子

考慮電流由左流向右的電線,P同Q會出紙面,S同R會入紙面.
考慮電流由上流向下的電線,Q同R會出紙面,P同S會入紙面.
總合兩電線放在一起的情況,P同R,無磁場,S會入紙面,Q會出紙面.
所以答案是Q.
仲有冇野唔明?

引用:
原帖由 夏日香氣 於 2011-1-4 10:40 PM 發表
考慮電流由上流向下的電線,Q同R會出紙面,P同S會入紙面.
總合兩電線放在一起的情況,P同R,無磁場,S會入紙面,Q會出紙面.
所以答案是Q.
仲有冇野唔明?
多謝你啊
我好蠢, 好多基礎既概念都唔明

點解P,Q會出紙面既? 應該話點先知佢係出紙面定入紙面
如果由左流向右既話...

隻手既姿勢係咪咁樣?

SORRY真係有好多野都唔識

回覆 8# xxyy9389 的帖子

錯呀錯呀,電流由x流去y,隻拇指會指去y的方向,所以左流向右既話,隻拇指會指向右,形成,P Q 會出紙面,S R 會入紙面~仲有冇野唔明?

引用:
原帖由 夏日香氣 於 2011-1-5 10:05 PM 發表
錯呀錯呀,電流由x流去y,隻拇指會指去y的方向,所以左流向右既話,隻拇指會指向右,形成,P Q 會出紙面,S R 會入紙面~仲有冇野唔明?
原來係咁...
我終於都明啦好開心HAHA
THANKS A LOT

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。