本區搜索:
Yahoo!字典

如果我讀緊JUPAS比的OFFER中的ASSO/ HD, 又考多次高考的話, 係咪唔得? [更新]

如果我讀緊JUPAS比的OFFER中的ASSO/ HD, 又考多次高考的話, 係咪唔得? [更新]

萬一1科E左, 1科肥左, EVEN 2AL 肥晒

你地會點做?

1. retake果2科

2. 自修其他未讀過的科

3. 讀住HD/ ASSO , 同時retake or 自修

can anyone give me some advice?

回覆 1# 理科廢人 的帖子

1, be optimistic!

當然retake果兩科.

3. 讀住HD/ ASSO , 同時retake or 自修

睇下你衰既原因係乜, 同有幾大信心下年升GRADE
如果你本身對果2科興趣不大既, 建議TAKE新科
Option 3 比較難, 因為始終al要操pp, 操1,2份已經成日, 好難再有時間溫hd/asso, 容易2頭唔到岸
加油俾d信心吧! 未放榜都未知結果住! 當然最好作定最壞打算la

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2011-4-24 04:08 PM 發表
條路唔易行,
我第一年升唔到中六,之後邊讀IVE邊自修,
果時每日都坐好耐車程返學,係車上溫CE野,返到IVE既課室都照溫CE野,
(因為係我媽要我讀IVE,我自己其實唔想讀,所以已經放棄左IVE既課程,返去純粹做自己野)
最後真係頂唔順,日日都用咁多時間坐車,有時仲要車程加埋既時間仲多過返去上堂時間(因為有時一日只得一堂),
終於在讀左大約半年後退學,全職在家自修. (全職在家自修開心勁多)

你諗下,我只係掛名讀IVE,返學唔係讀佢既野,唔在乎IVE成績,只在乎CE,都覺得咁辛苦,
可想而知要認真顧及兩邊成績係苦上加苦.

當然,我相信一定有人得,
雖然成功既人唔多,但只要決心夠大,同時間拎HD/ASSO張cert  + 2科AL合格 唔係無可能,
但真係要好大決心先得.
(我自問就無咁既決心,因為真係好難頂x.x)

我都唔SUGGEST OPTION 3
雖然我無經驗,但係我記得我睇過有人SHARING
話:讀HD/ASSO其實好忙,佢似大學生活,又要做PROJECT,又多EXAM咁
當你考AL GE時候,其實HD/ASSO果庋都會搞PROJECT/EXAM
同埋好多時2方面係讀緊完全唔同GE野
一時間要溫晒D完全唔同GE野,你會好辛苦

一係1一係4.剩讀hd/asso

讀兩年hd/asso既話
入大學就睇第一年+第二年第一學期成績

第一年易過第二年
第一年分埋時間出去al
(al撞正第一年第二學期,第二學期都會忙d)
兩邊都唔到岸
後悔就太遲

其實有幾多人會自修新科?
我都係論壇睇過有D人retake, 但唔知佢地係全職RE定兩邊讀
姐係呢....冇書讀緊(全職RE)...我想...屋企人果關難過...怎能接受子女冇書讀....

引用:
原帖由 jacky0620 於 2011-4-24 07:34 PM 發表
一係1一係4.剩讀hd/asso

讀兩年hd/asso既話
入大學就睇第一年+第二年第一學期成績

第一年易過第二年
第一年分埋時間出去al
(al撞正第一年第二學期,第二學期都會忙d)
兩邊都唔到岸
後悔就太遲
其實我都buy 4..
因為香港部分既院校既 Asso / HD course.. (如City.. CUHK .. Poly.. 除了IVE )
都得到海外院校的認可.. 不少更可直接就讀Year 2..
但是考IELTS是必需的。 (at least 6.. some require 6.5 or even all 7(唔係總分7))

引用:
原帖由 理科廢人 於 2011-4-24 08:23 PM 發表
其實有幾多人會自修新科?
我都係論壇睇過有D人retake, 但唔知佢地係全職RE定兩邊讀
姐係呢....冇書讀緊(全職RE)...我想...屋企人果關難過...怎能接受子女冇書讀....
你指的是HKDSE  / HKAL 的新一科...
其實我覺得個人自制都很重要..
如果你不嬲份人都可以控制自己.. 家人 (我認為) 是會支持的。

回覆 10# kiyiptsang 的帖子: 想在本地讀大學多D~
-----------------------------------------------------------------------------
其實, 肥晒AL, 會否連HD/ASSO 都入5到 ?
(i know 肥晒都符合最低要求)

引用:
原帖由 理科廢人 於 2011-4-24 09:21 PM 發表
回覆 10# kiyiptsang 的帖子: 想在本地讀大學多D~
-----------------------------------------------------------------------------
其實, 肥晒AL, 會否連HD/ASSO 都入5到 ?
(i know 肥晒都符合最低要求)
要看看是那一個programme
不過超大機會入不到.. 至少政府資助的不會入到

回覆 13# kiyiptsang 的帖子

唔喺JUPAS 入面的就有D機?

引用:
原帖由 理科廢人 於 2011-4-24 10:08 PM 發表
唔喺JUPAS 入面的就有D機?
讀IVE 都有機掛...(high dip.)
不過就會當你呢兩年既時間 = 冇~

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。