本區搜索:
Yahoo!字典

[Core] CEMath(II)39

CEMath(II)39

FACT唔到喎點fact?

和你也許不會再擁抱 待你我都蒼老
散半里的....步...

a^4+a^2b^2+b^2
=a^4+2a^2b^2+b^4-a^2b^2
=(a^2+b^2)^2-(ab)^2
=...

a4b4+2a2b2+b2-a2b2
Then u can factorize

用代入法la
let a=2.b=3
看看a至c那個能整除
做mc就用這方法

回覆 4# tom2475 的帖子

ya that's a gd method if you can't calculate by normal method....

回覆 5# 達叔 的帖子

加上fact得來我已經做完

回覆 6# tom2475 的帖子

係啊...所以數學既mc黎講係攞分嫁咋..
最緊要識得mc 既skill

引用:
原帖由 blazehaze 於 2011-7-24 10:08 AM 發表
a^4+a^2b^2+b^2
=a^4+2a^2b^2+b^4-a^2b^2
=(a^2+b^2)^2-(ab)^2
=...
咁都無野抽到=.=
可唔可以畫出腸?
我係諗左好耐唔識先問,我好蠢

Express a^4 + a^2 b^2 + b^4 in terms of (a^2 + b^2)^2 first.
引用:
原帖由 3334444 於 2011-7-24 05:45 PM 發表

咁都無野抽到=.=
可唔可以畫出腸?
我係諗左好耐唔識先問,我好蠢

我手寫左個解釋比你^^
希望你明啦:]
仲有咩唔明可以隨便講出黎
本帖最近評語記錄
  • MrDon 2011-7-27 02:47 PM ???n

我明啦 唔該哂

入quad. fmla可以好易fac到知ans.

引用:
原帖由 breeze0605 於 2011-7-24 06:30 PM 發表
我手寫左個解釋比你^^
希望你明啦:]
仲有咩唔明可以隨便講出黎
順帶一提,試數果個方法最好試多一組
******  Sweet are the uses of adversity. ******

引用:
原帖由 kin1205 於 2011-7-26 03:54 AM 發表
順帶一提,試數果個方法最好試多一組
我同意你既講法
仲有代數盡量唔好let 數係0同埋1...

Sub values into the options is the most effective way because sometimes you need to spend a lot of time factorizing some stupid but clumsy questions.

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。