本區搜索:
Yahoo!字典

[ICT] ICT 自製筆記分享!由今日起讀好ICT! [筆記交由現職教師更新][新增英文筆記]

ICT 自製筆記分享!由今日起讀好ICT! [筆記交由現職教師更新][新增英文筆記]

相信而家讀緊ICT又用書既話應該都系用Longman書
唔少人都話. 本書內容一般般. 某啲部份可能叫做ok
最實用既應該系入面個Question Bank
但系溫書睇入面既話, 資料又多 , 某啲課節既summary又好似好廢咁
只不過系將以段野整成一句句子, 溫完可能對答問題又冇乜用.

自己系讀ICT既一份子, 對住本書都系做題目多過溫.
所以為左整合資料, 自己自製notes算數.

部份內容系書入面冇, 學校啊sir補充既. 我會照擺埋入去.
廢話唔講喇. 條Link系小弟自己用Google Sites整出黎既網站.
入面既內容好少. 未build up曬. 有時間既會一路加野入去.

唔SET HIDE, 希望大家睇完可以主動留啲意見.
或者打句"Thanks"幫手保持個帖唔好沉落去. Thanks

Updated @ 21 JUL : 樓主憑著自製筆記及理解EAA在PP中的思維,於2013 DSE ICT科目巧奪5*

20140507:就"20140505 有關近期帖子違規之嚴正聲明"所述,本人不能在此直接張貼個人網頁(包括筆記下載頁)的連結,因此,筆記上載方式將會調整。部份曾在此宣傳的Facebook專頁網址均會被刪除。不便之處,敬請原諒。

(該聲明見於:http://lsforum.net/board/thread-243619-1-1.html
ICT 自製筆記 - 下載網站(經 Google Drive下載)
ICT核心部份英文筆記(小卒壇友分享),鳴謝壇友 hola9vi1va3ole

英文版本的筆記,由其它人製作,本壇資源分享區連結:
Link 1: http://lsforum.net/board/viewthread.php?tid=250676 Word version .pdf version
Credits to Mr. Alan Shum for English version ICT notes.

中大會計畢業 BAFS 小組私補按此查詢
BAFS資源集中帖按此

GOOD ! DOWNLOAD FIRST

thx for sharing

thx for sharing

THX FOR YR SHARING

我都下載來自己讀了 可惜的就是我讀的是英文  不過超級謝謝  做的很好

更新 at 9 OCT 2011

2011 - 9 OCT
更新以下項目:

1. 單元A Ch.3 - 加入字符及編碼系統內容
2. 新增 : 單元A Ch.4 筆記 (未包含模擬數據及數碼數據相關內容)
引用:
原帖由 xuexi 於 7-10-2011 12:06 AM 發表
我都下載來自己讀了 可惜的就是我讀的是英文  不過超級謝謝  做的很好
謝謝您的支持. 不過因小弟學術知識及時間所限,未能製作英文版本,敬請原諒.
BAFS資源集中帖按此

唔理有冇用 心機已經藉得我地回貼

引用:
原帖由 Dragon834 於 2011-10-9 04:29 PM 發表
2011 - 9 OCT
更新以下項目:

1. 單元A Ch.3 - 加入字符及編碼系統內容
2. 新增 : 單元A Ch.4 筆記 (未包含模擬數據及數碼數據相關內容)

謝謝您的支持. 不過因小弟學術知識及時間所限,未能製作英文版本,敬 ...
支持....樓主加油
我print 曬出黎溫
多曬你

thx so much!!!
Although i am studying in English, it is still helpful!!!

引用:
原帖由 edward玄 於 9-10-2011 08:35 PM 發表
唔理有冇用 心機已經藉得我地回貼
多謝支持.
引用:
原帖由 hkpcle 於 9-10-2011 08:41 PM 發表

支持....樓主加油
我print 曬出黎溫
多曬你
多謝支持.
引用:
原帖由 davidsanton 於 9-10-2011 10:28 PM 發表
thx so much!!!
Although i am studying in English, it is still helpful!!!
Thanks for supporting.

小小分享. 其實上面果啲notes原本只係for自己&朋友溫書用.
但係覺得全港考生用同一本書既情況下,應該大家對本書感覺差唔多;
同埋既然做得出黎,同多啲人分享都應該. 所以決定公開發佈.
睇倒呢一個學術論壇上面有人支持,都幾欣慰下.

目前已經完成左整個單元A課程. 但部份較淺易課題(如Ch.6 - 文書處理)就未必會花時間整了.

Excel同Access整到有啲頭痛.
前者煩緊Functions同埋後面幾個複雜既功能 (樞紐分析表,分析藍本管理) 應該點整;
Access其實入面資料好少. 但係SQL內容又唔少下.
BAFS資源集中帖按此

唔該哂!你真係好有心機
雖然我讀英文ICT既,但其實內容都一樣姐,睇得明有幫助咪得囉

thanks for sharing!

THZ :victory:

thanks!

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。