本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 264

1. ACC,好難
2. ACC,普通
3. ACC,簡單
4. BS,好難
5. BS,普通
6. BS,簡單

[BAFS] 考完今日BAFS 個MOCK,有咩感想?

考完今日BAFS 個MOCK,有咩感想?

-_- 難又唔係話難
不過唔知係咪我閱讀理解有問題
我用中文考,我覺得佢D問題譯到九唔搭八,
花左好多時間LOAD佢條問題要答乜
突然覺得個$120好似......

@@ 有冇好心人可以放答案上黎??

回覆 14# KMnO4 的帖子

你指MC ACC個PART 定PAPER 2 ACC   ?
SAMPLE P唔難既,又只係問得习鑽D

引用:
原帖由 KMnO4 於 2011-12-29 07:52 PM 發表

但係Paper 1 份LQ出既範圍好似太窄
accounting只係叫人計ratio好似考得唔夠多

partnership個ratio係咪 0.32: 0.48: 0.2?
Paper 1 LQ 短, 但出得幾有趣.
At least 我做得幾開心
MC 就真係有D無稜兩可
比方說Globalization導致Lifestyle change to consumerism, 我諗左一陣係唔係Disadvantage
===
其實我第9條係見到個8分講Financing Method
跟住又無乜數字比我計, 所以先唔走去揀

回覆 15# KMnO4 的帖子

Q9 我覺得係-.- 計一D好簡單既數驗證+調返D位 就12分
( 仲簡單過更正錯誤,哈哈, 爽死!! )

我未温AL個PART - .- Q6,8唔識做

佢話2:3唯持不變, 但係新加入既就分0.2
X/(2+3+X)=0.2   X=1.25
不過後面計到有小數就冇做,可能個商譽錯左-.- 你計到幾多?

引用:
原帖由 maship 於 2011-12-29 08:47 PM 發表
Q9 我覺得係-.- 計一D好簡單既數驗證+調返D位 就12分

...
Goodwill最後個大數461,220
分出黎係點數
但我諗唔到item 2 個18500同Goodwill有乜關係, 故無視之

回覆 17# 風之男 的帖子

哈哈,,,, 你知唔知中文點寫
:散播物質主義的生活模式以及以消費作為步向繁榮路徑的態度=Lifestyle change to consumerism
都唔知佢係咪用GOOGLE翻譯出黎再改
BTW,答左A

Q9 個8分我計左數,計左A同B,C齋講

回覆 19# 風之男 的帖子

我計到126918-.-'
2放左係往來
3計左資本利息-.-
4你點做??

引用:
原帖由 maship 於 2011-12-29 08:36 PM 發表
你指MC ACC個PART 定PAPER 2 ACC   ?
SAMPLE P唔難既,又只係問得习鑽D
MC ACC
我剩係第1條都已經諗左好耐- -

引用:
原帖由 風之男 於 2011-12-29 08:44 PM 發表

Paper 1 LQ 短, 但出得幾有趣.
At least 我做得幾開心
MC 就真係有D無稜兩可
比方說Globalization導致Lifestyle change to consumerism, 我諗左一陣係唔係Disadvantage
===
其實我第9條係見到個8分講Financin ...
Q9 我覺得出得太空泛
我驚explain同 evaluate會答唔中point
之後先去左Q8

引用:
原帖由 KMnO4 於 2011-12-29 09:14 PM 發表

MC ACC
我剩係第1條都已經諗左好耐- -
第一條我一開波飛左,
之後再做番, 一眼望落去點解A同D都岩既!?
之後發現A係Cash Sales -,-
引用:
原帖由 maship 於 2011-12-29 08:59 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=4137411&ptid=190221][/url]
我計到126918-.-'
2放左係往來
3計左資本利息-.-
4你點做??
(profit - industrial return) x n years purchase = Goodwill (Superprofit method)
126918只係Average Profit, 要減埋Industrial return個10%再乘6先係Goodwill

不過又衰既, 年年出Superprofit都會教你點計
係黎份無教到

回覆 22# KMnO4 的帖子

囧 ......A同B一定錯啦 C係借應付(減少) 所以係D
29好正....你答左咩?

引用:
原帖由 maship 於 2011-12-29 08:47 PM 發表

...
咁即係我答既0.32:0.48:0.2=]
我果個時候係諗將1-0.2之後
再將0.8分做2:3
所以就0.32:0.48

我計小數之後到繼續計埋落去
不過去到current就已經冇再做

回覆 23# KMnO4 的帖子

咁我覺得個十二分攞硬咁濟...做咩唔答
(應該話Q8立左立就SKIP左...哈哈)

回覆 24# 風之男 的帖子

我SKIP哂計數...-.- 計左三次先啱
囧...點解好似冇教過咁~ 返去問MS先

引用:
原帖由 風之男 於 2011-12-29 08:50 PM 發表

Goodwill最後個大數461,220
分出黎係點數
但我諗唔到item 2 個18500同Goodwill有乜關係, 故無視之
其實我連item 3 rate of return同goodwill有咩關係都唔係好知
跟著又唔識咩係 superprofit
所以都係求其撞個答案出黎-.-''

引用:
原帖由 maship 於 2011-12-29 09:23 PM 發表
咁我覺得個十二分攞硬咁濟...做咩唔答
(應該話Q8立左立就SKIP左...哈哈)
我只能講Costing D題目好多廢數字
比方說A3. up乜鬼70度C呀 -,-

其實instead of partnership, 我放多左心機落B7 (Control + Error)

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。