本區搜索:
Yahoo!字典

[TOEFL] 考TOEFL幾問

考TOEFL幾問

出年去美國留學
準備考TOEFL
但係無從入手
想各位可以幫幫手
1.TOEFL相比起DSE 難度如何?
2.有無邊本書睇完係有幫助?
3.正常一個EMI英中既學生最低應該考到幾多分(大前提係校內英文成績中等)?
4.補習又補唔補得過?
唔該哂各位

TOEFL reading passage比DSE其實差唔多(或稍深), 但主要係集中於學術類文章, 加上係全部MC, 問既問題唔似DSE咁古怪, 所以應該問題不大
writing有兩題, 一題係叫你聽個lecture之後再彈個問題叫你整理某d野, 寫一篇文 (例如我寫過係history lecture有關唔記得乜帝國衰落原因既討論), 一題係真係自由作文
對一般EMI學生黎講難度應該亦不大
比較麻煩係listening, 講得ok快之餘再要專講埋d學術野, 天文地理考古生物無所不談, 係聽完晒先彈題目比你
有十幾段dialogue加lecture, 一聽就聽個幾鐘, 係耐力戰. listening係我考得第二差既section.
speaking係我考得最差既section, 要求你對住個咪錄音, 主要亦都係lecture整理問題. dse學生有正常組織能力應該有20分 (我就得20分 )
我係舊年8月個陣考(而家係dse應屆考生), 溫左幾日102分, EMI英文成績中上. 個人認為補習補唔過, 主要去求其買本書 (要平可以買大陸印刷版, 旺角國風堂之類地方大把), 熟悉題型就ok.

我都係EMI
我個人認為TOEFL最難既係listening
同平時學既野相差幾遠,講得亦比較快,似大學lecture
speaking你預左無時間準備,係直接回應,所以你可以平時練多D。
我都係上年,不過6月考,113分

引用:
原帖由 hkdsefighter 於 2012-2-12 12:44 AM 發表
TOEFL reading passage比DSE其實差唔多(或稍深), 但主要係集中於學術類文章, 加上係全部MC, 問既問題唔似DSE咁古怪, 所以應該問題不大
writing有兩題, 一題係叫你聽個lecture之後再彈個問題叫你整理某d野, 寫一篇文 ...
有邊個出版社比較好?
頭先睇到LONGMAN就分開聽寫讀說4parts黎賣 似掠水

引用:
原帖由 LoK=] 於 2012-2-12 05:40 PM 發表

有邊個出版社比較好?
頭先睇到LONGMAN就分開聽寫讀說4parts黎賣 似掠水
我用個本係一本過120蚊
做唔晒就去考

引用:
原帖由 hkdsefighter 於 2012-2-12 06:14 PM 發表

我用個本係一本過120蚊
做唔晒就去考
咩出版社?咁你做過覺得本野有冇用?

引用:
原帖由 LoK=] 於 2012-2-12 09:02 PM 發表

咩出版社?咁你做過覺得本野有冇用?
我認為熟悉題型就邊本都無分別既
或者你直情可以唔使買書
上youtube打toefl listening/toefl speaking就得
For your reference,我用本野出版社叫delta
簡體版藍色大大本, 個人認為無乜特別

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。