本區搜索:
Yahoo!字典

[問題] probability

probability

有8個人 ABCDEFGH...兩個人一組..求AB同一組prob.
ans:1/7

但我既計法係 8!/2!2!2!2!=2520...兩人一組既outcome
then AB同一組   2!4!/2520=2/105........
請問點解我咁諗係錯??

My answer: (2C2 * 6C2 * 4C2 * 2C2 * 4P1) / (8C2 * 6C2 * 4C2 * 2C2) = 1/7
OR 1- [(1C1 * 1C1 * 6C1 * 5C1 * 4C2 * 2C2 * 4P2) / (8C2 * 6C2 * 4C2 * 2C2)] = 1/7

請問樓主如何得出2! * 4!?
(8!/(2!)^4 是對的)
2013 DSE
PHY CHEM ECON +M2

5**: MATHS, M2, CHEM, ECON

答案係唔係錯咗?我覺得應該係2/8 *1/7=1/28

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-4-24 09:09 PM 發表
答案係唔係錯咗?我覺得應該係2/8 *1/7=1/28
It should be 2/8 * 1/7 * 4 = 1/7
2013 DSE

請問,點解要*4?一共有8C2=28個組合,AB得一組,唔系應該系1/28咩?

我都唔明點解1/7 ~~ = ="
自己就咁數都唔只1/7 ~好似唔合邏輯~
有冇人高手講下
We’re here to put a dent in the universe. - Steve Jobs

有7個可能,AB AC AD AE AF AG AH
AB可能性咪1/7LOR
我諗題目意思是八個人要分成4組,每組2人
我冇學過M&S,都冇學Applied maths

因為兩個人一組. 問題不在於揀唔揀到A/B
一開頭A/B一定會系一組中. i.e. AX / BX
A{BCDEFGH}, B{ACDEFGH}
出到AB / BA 既可能性都係1/7
但唔洗x2 因為佢地唔係異步進行

樓上及樓上上假設一開始 a/b一定有~但樓主好似無講= ="
有8個人 ABCDEFGH...兩個人一組..求AB同一組prob,
我自己簡單咁數~ab,bc.cd,de,ef,fg,gh.........
都起碼都有8個~(其中包括有機會中2個,中1個及唔中)
唔係好明- -""可以詳細講下ma??

We’re here to put a dent in the universe. - Steve Jobs

回覆 5# lauhiushing 的帖子

我諗題目講得唔係好清楚
如何呢個情況 (計到1/7) , 4組應該係唔同性質的
所以佢哋同一組嘅可能性有4種情況 (第一組, 第二組, 第三組, 第四組)
所以就要*4
2013 DSE

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。