本區搜索:
Yahoo!字典

[JUPAS] 〝【科大ACCT SOC 呈獻:Reg Day全方位攻略 + 科大Freshmen入學必備手冊】〞

〝【科大ACCT SOC 呈獻:Reg Day全方位攻略 + 科大Freshmen入學必備手冊】〞

各位準備入黎科大讀書既FRESHMEN大家好呀!!!!!我地係香港科技大學學生會會計學系系會(Accounting Students' Society, HKUSTSU) ExecutiveCommittee (幹事) 呀!

為左令各位準科大生更加了解科大,同埋係Reg Day (註冊日) 果日唔洗手忙腳亂,我地特登準備左一系列嘅《Reg Day全方位攻略+科大Freshmen必備手冊》,裡面包括教大家點去科大、Reg Day流程、Freshmen注意事項等等!睇完呢個攻略,各位準科大生入學之後就冇有怕啦!

#2 獨一無二 ACCT SOC O CAMP 介紹
#3 Reg Day攻略: 交通篇
#4 Reg Day攻略: 流程篇
#5 Reg Day攻略: 備忘篇
#6 科大地標
#7 科大飲飲食食 + Useful Links

係開始之前,等我地介紹下自己學會先啦!
Accounting Student's Society, HKUSTSU
創校果陣已經成立, 同科大一樣有21年歷史,係全科大其中一個會員人數最多嘅學會。我地ge member除左有Accountingmajor 之外,仲有BBA, RMBI(Risk Management and BusinessIntelligence), ECOF(Economics and Finance), QF(Quantitative Finance),GBUS(Globe Business) 嘅同學仔!所以,唔係Accounting Major嘅同學都可以做我地member架!
仲有呀,我地一年總共有18functions,包括 Academic, Job-hunting, Recreation同埋Sports 等等唔同類型嘅functions,滿足哂member唔同方面嘅需要,幫佢地有全方位發展!

#2 獨一無二 ACCT SOC O CAMP 介紹
Acct Soc O'camp2012 Games on, Dreams on唔玩唔得!!!!!
Acct Soc O'camp 歷年黎都係最多人+勁開心+最WARM ge O'CAMP...
組爸媽超玩得而且仲好關心FRESHMAN....
新一年入學ge同學仔快D入黎識下朋友,
第時可以有人一齊做project同食tea,
組爸組媽又可以同你地分享下佢地ge經驗
咁醒目GE你點可以唔參加呢?=)
快D黎我地網址了解多D啦=)

http://ihome.ust.hk/~su_acct/OCAMP2012/

日期: 2012年8月5-7日(AL) / 8月25-26日(DSE)
地點: 科大! 甚至全香港!
活動: 真火CAMPFIRE + 至激水戰 + 環遊科大 + 玩轉港九 + 
生命之旅 + 勁玩得既組爸媽帶MINIGAMES ...,,,,,,
精彩環節太多,,,未能盡錄

#3 Reg Day攻略: 交通篇

由於科大嘅位置比較偏遠,所以大部份人入科大都會搭地鐵去到彩虹地鐵站或者坑口地鐵站,再轉小巴或者巴士!
就等我地介紹下呢D小巴同巴士路線啦!

1. 彩虹地鐵站 (C1出口)轉車

小巴路線

車錢

服務時間(班次)

車程(彩虹至科大)

$6.2

0540-0010
  (5-10mins)

10-15mins

11S

$7.5

通宵小巴
  0000-0520 (15mins)

10-15mins

巴士路線

車錢

車程(彩虹至科大)

*91M

$5.4

~20mins

$6.7

~20mins

*91同91M會經鑽石山地鐵站(同寶林地鐵站),但係建議係彩虹地鐵站上車,因為車程短D

2. 坑口地鐵站 (B1出口)轉車
  小巴路線

車錢

服務時間(班次)

車程(坑口至科大)

$6.2

0540-0010
  (5-10mins)

10-15mins

11M

$4.4

0700-2100
  (5mins)

10-15mins

11S

$7.5

通宵小巴
  0000-0520 (15mins)

10-15mins

3. 其他直達科大嘅小巴/巴士
牛頭角地鐵站:(小巴) 104 [$6.6,唔建議搭因為約半個鐘一班]
調景嶺地鐵站:(巴士) 792M [$6.9,20mins一班車]
西貢:(巴士) 792M
(小巴) 12 [$9.6,10-15mins一班車]

#4 Reg Day攻略: 流程篇

首先,係出發前,同學仔記住要check清楚自己有冇帶齊以下幾樣野
-
JUPAS offer letter

-
身份證

-
金錢約 $2000 (for報ocamp、申請locker、增值科大卡…詳情會係之後講解)

-
仲要著方便運動嘅衣著,因為需要做一D輕微嘅體能測試

跟住就係Reg Day當日嘅流程啦!各位商學院同跨學科課程(TENG, RMBI, ENVR)嘅準大學生都會係7月30日進行登記!佢會assign個時間比你,但係其實早d去都得架!(早去就少d人同你迫啦!XD)

1.  
去曾肇添展藝廳(商務隔離)登記同整學生證,其間要交offer letter、拎表填入學資料同埋拎學費繳付單,仲會影學生相添!

張學生相會跟足你成世架,就算唔見左要補領學生證都唔可以再影過,所以記住叫個攝影師比你望望張相得唔得先,唔得就麻煩佢再
影過!

2. 搞掂哂D手續就可以即場拎到學生證(即係科大卡)架啦!之後就會有指示叫你去隔離嘅Sports Hallfitness test,個test包括度高、磅重、量血壓、平衡測驗等等唔會好辛苦,大概半個鐘至九個字做完!

3.
做完fitnesstest之後,基本上就完成左成個註冊過程架啦   

4.
Sports Hall行出黎,會經過唔同hallcounter,佢地會叫你去行hall tour,不過都係建議同學仔上左atrium報左ocamp先,因為好易full架!

5.
最後最後,同學仔仲可以開ITSC account、申請locker….D就等我地係後面詳細D講解啦!

#5 Reg Day攻略: 備忘篇

1. 開ITSC account
ITSC account,其實者係科大學生嘅official account!平時我地會用佢黎登入科大內聯網、使用學校嘅設備同wifi、收發e-mail、甚至係交學費、hall錢、reg course等等,基本上做所有野都會用到ITSC account,所以同學仔記住開啦!

方法: http://www.ust.hk/itsc/account/stuacc/enquiry/
Click入UG Enquiry,填寫資料。

如果同學想搵人幫手開ITSC account嘅話,我地所有幹事都好樂意幫忙架!歡迎你地黎我地ACCT soc嘅counter,我地可以即場幫你   開account架!

2. 增值科大卡

唔知同學仔仲記唔記得我地係前面提過,科大卡就係你地嘅學生證啦!佢嘅作用就好似科大嘅八達通甘,我地係科大用設施要比錢嘅時候都係用科大卡架!例如係hall入冷氣錢、入print budget、申請locker等,都要用科大卡比錢,唔可以直接比錢架!

而要增值科大卡,就需要靠科大獨有嘅增值機啦!只要將科大卡插入增值機,再放入紙幣($10、$20、$50、$100)就得架啦![科大機位置會係下面科大地標提及!]

同樣,如果同學仔想搵人幫手,我地所有幹事都好樂意幫忙架!

3. 申請locker

申請一個locker只需要$150,就可以用足三年,真係幾抵架!尤其是今年hall位嚴重短缺,有左個locker就會方便好多啦!

首先同學仔要去增值機入錢落學生證,又或者用信用卡入都得!再去barn插學生證入電腦上網登記。登記左之後你就可以去買個鎖,拎去LG3 ASC counter同職員講你個locker number,過幾日佢地就會同你換上去架啦!

如果同學仔唔係好知點reg locker嘅話,隨時過我地counter搵我地幫忙啦!

4. 申請Grant Loan

有唔少同學都會申請學生資助,呢d資助大約9月中就會截止收表,如果有任何問題,同學可以係開學之後再問問我地架!

學生資助分為以下幾類﹕
--
資助專上課程學生資助計劃
(最多人申請,俗稱grantloan,要交好多文件)
--
專上學生資助計劃
--
學生資助計劃
--
資助專上課程及專上學生車船津貼
--
免入息審查貸款計劃
(政府比大學生既貸款,高利息。大家可以係申請grantloan之後,
再決定申唔申請呢個貸款)
如果大家想知多d嘅話,可以上政府嘅網站睇睇架!
http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pst.htm

#6 科大地標

1. 科大既地標 - 日晷,通常科大既同學仔都會叫佢做『火雞』。

2. 香港賽馬會大堂Atrium, 進出科大、上堂必經之路。好多時約人食飯,出街,上堂都會約埋係Atrium等。[Reg Day當日都會擺好多counter架,好熱鬧架!

3. Academic Concourse(吳家瑋學術廊),平時上落堂必經之路,去barn、去cafe、去Lecture Theater都會經過Concourse,是繼Atrium之後另一個科大人流最多的地方。

4. 科大有3間銀行既分行,佢地係恆生,中銀同東亞。而櫃員機就有5部,恆生銀行同Barn B出面各有一部,中銀入面有2部,東亞入面有1部。Reg Day果日如果帶唔夠錢報O Camp,就可以去禁錢啦!

5. 科大既Library(科大人慣左叫「拉把」),有5層,由1樓到G字地下,LG1、LG3同埋LG4(係無LG2既,想知可以問下O’ Camp組爸媽)。入口附近有數十部電腦俾同學使用,無須Login。但再行入D既InformationCommons (綜合資訊坊)就要用ITSC login。Library入面亦都有好多房俾同學book黎開會,傾project等等,都幾方便。仲有今年新建成係Library LG1嘅Learning Centre (LC),真係又新又靚又好用架!

6. 蘑菇,科大著名景點之一,好多遊客都好鐘意係度影相架!

7. Computer barn(電腦中心)。用ITSCaccount login就可以用入面既電腦。UST總共有3個barn:Barn A係lift17-18 4樓、Barn B(Tang Shiu Kin Computational Laboratory)係atrium上電梯1樓、Barn C係lift 27/28 4樓。Barn B會最多人用,因為佢既位置最就腳。

8. 增值機,可以係Lift 17-18 1/F,LG7 百佳外,Hall 2 G/F common Room搵到。

9. 科大既百佳係唯一可以俾同學買日用品既地方,10點就會關門。

10. 偷情小徑 [點解佢會叫偷情小徑!?Ocamp嘅時候記住問下你嘅組爸媽啦!XD]

11. 智慧石,聽講踩左上去,一係Dean’s List,一係quit U。

#7 科大飲飲食食 + Useful Links

1. Cafe

行上去Concourse 再行前少少就會見到Cafe,不過就真係貴左少少。

2. 南北小廚

南北係一間中式酒樓,價錢比較貴!不過下午茶時段叫點心都幾抵,都幾好味架!

3. LG1

LG1 既餐廳包括Canteen (即係美心快餐),茶餐廳同中菜廳。
Canteen 嘅野食真係麻麻~而茶餐廳嘅野食都OK嘅。但係早餐真係幾值得推介,尤其係佢地嘅深海魚柳餐同蕃茄牛肉通粉!

4. McDonald's

科大嘅M記會比出面平少少,而且所有超值套餐都有9折!

5. LG7泛亞飲食集團  (其實即係大家樂!)

早餐好抵食,味道又OK,但點都唔及下午茶咁受歡迎。

6. LG7 金飯碗

金飯碗嘅野都幾抵食架,而且都有好多款野食任君選擇。

7. LG7 Milano Fresh

科大既Milano Fresh位於LG7最入面,通常都係non-local係度食。

8. Seafront

Seafront比較近Hall, 主要做夜晚時段 (夜晚6點至零晨2點), 尤其係 LG1/LG5/LG7都收哂嘅時候,就會去Seafront食野。

9. Uni-Bar

Uni-Bar係科大獨有嘅酒吧,其他大學都冇酒吧係得科大先有架!

10. UC BISTRO

UC BISTRO係Uni-Bar 後面,因為太貴既關係,真係無咩人會去食。

Useful Links

科大myPortal
http://my.ust.hk

科大email
http://sqmail.ust.hk

LMES (Learning Management and Evaluation System) - Notes存放地
http://lmes.ust.hk

校園內電梯位置

School of Business and Management official website
http://www.bm.ust.hk

我想問如果冇INTERVIEW 仲有冇機會?

你地有冇BBA account 同BBA 上年的cut off score ar ....thx

其實UST PAC 大約有多少% 畢業生有big 4 offer

引用:
原帖由 ustacct1213 於 2012-6-3 10:54 AM 發表
#7 4年制科大商科入學要求

因為DSE今年係第一年,所以冇咩好實在既FORMULA,就算有都無咩用啦,可能你計到你有85分好高分,但原來第一年個個人既分都好高,個CUT OFF係88分,你都係入唔到架,所以第一年無咩好特別 ...
英,數+3科electives 有3支5*同3支5就任選????  之前科大D admission team唔係咁講ga wor! 呢單料準唔準ga?????

引用:
原帖由 karlaa 於 2012-6-3 03:29 PM 發表 我想問如果冇INTERVIEW 仲有冇機會?
當然有!只要你用formula計到高分就得!
但有D科會睇重interview e.g. BBA Global Business/BSc Quantitative Finance
而有D科相對冇睇得咁重 e.g. BBA/BBA Professional Accounting

引用:
原帖由 kinghei9339 於 2012-6-3 04:16 PM 發表 你地有冇BBA account 同BBA 上年的cut off score ar ....thx
BBA: median: 67.08

lower quartile: 66.51

BBA Professional Accounting: median:72.23

lower quartile: 70.63

只要你個分高過MEDIAN就好大機會架啦!

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-6-3 04:47 PM 發表 其實UST PAC 大約有多少% 畢業生有big 4 offer
大約會有70﹪!

334人想問下D major有無quota??

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。