本區搜索:
Yahoo!字典

[JUPAS] ███▂█▂█科大商學院MKSS█MARKETING██O'Camp 線上報名█▂██

███▂█▂█科大商學院MKSS█MARKETING██O'Camp 線上報名█▂██

[NEWS] Marketing O'Camp 現正接受網上報名!

Online Application NOW!!

大家好呀我地係香港科技大學學生會

市場學系學生會(The Marketing Students' Society, HKUSTSU),簡稱MKSS

既學生幹事(EX-CO)

[科大MARKETING] 2012 REG DAY 攻略 之 塞翁失馬 焉知非福 O'CAMP再譜戀曲
M-K-S-S MARKETING MARKETING !!
AL 定係好大壓力既DSE 都好,終於放左榜喇!無論考出黎有冇心目中咁理想, 起碼都放大左心頭大石啦,

係點都好,係度恭喜考到理想成績既同學!

祝大家個個都入到A1(最好係我地商學院)啦!

同埋都好多謝大家一路以黎對我地既支持

黎到大學生活再唔係好似以前中學生涯咁得個讀獨字大學既生活實在太充實喇所以我地作為既 (幹事),

特登為咁多位準科大學生準備左科大新生入學全攻略!
內容有咩? 緊係勁啦 !包括Registration Day當日需知, 行程介紹! 就係得咁多? 緊係唔會啦
仲有科大飲,食, 住, 行既三百六十度全方位指南呀! 睇完有咩問題可以隨時問我地嫁!
所以有關科大既任何野,不論係學科、住宿、活動、交通、飲食同設施,只要你肯問我地都一定解答到

我地MKSS既EX-CO 好樂意解答你既問題!

作為香港科技大學商學院(School of Business and Management) ,簡稱SBM一份子既我地開呢個POST,希望提供一個途徑等大家問多啲,知多啲

#2-3 Reg Day 注意事項及準備

#4-5 科大交通篇

#6 科大飲食篇

#7 Marketing (MKSS) O' Camp介紹

#525 科大地標篇

# 科大設施篇

# 科大住宿篇

# 其他注意事項

大家可以去Facebook 隨時問我地問題!希望幫到你啦!

Fan page:https://www.facebook.com/HKUSTMKSS
Email:[email protected]

facebook: https://www.facebook.com/ust.mkss

Dates of Registration Day
For AL
  Business  School (SBM)
  30/7
  Engineering School (SENG)
  31/7
  Science School (SSCI)
  1/8

For DSE
  Business  School (SBM)
  22/8
  Engineering School (SENG)
  21/8
  Science School (SSCI)
  20/8

Registration Day事前準備:
  • 現金 (約$1000~$1500,主要係用黎報O’camp,一個O'camp 大約400蚊左右)
  • 身份證 (用來做Registration)
  • JUPAS Offer Letter / JUPAS offer-acceptance receipt
  • 住址證明 (用來做Registration)
  • 運動衫褲同波鞋 (因為要做FITNESSTEST,運動既強度都唔細。如果唔想,都建議大家帶份套運動裝備。尤其係女仔,如果著裙會比較唔方便)

*****Registration Day*****

以下落來就講一講Registration Day有咩要注意啦!
Station 1: 曾肇添展覽廳 (Tsang Shiu Tim Art Hall)
各位同學由小巴站一路行入科大,經過火雞就會見到Art Hall架啦,依度就係做註冊既地方啦!

註冊程序:
  • 填表同拎學費單 (DebitNote)
  • 拎學生錄取證明文件
  • 影學生相整學生證

所需物品:
  • JUPAS Offer Letter / JUPAS Offer-AcceptanceReceipt
  • 身份證
  • 住址證明

注意:

如果覺得學生相影得唔靚既話, 同學可以同番Helper講, 叫佢幫你影多幾次,影到你滿意為止, 因為你成個大學生涯都係用個張學生相來做學生證,就算唔見左,都係用番個張架, 一影衰左就無得番轉頭架啦!

當大家喺Art Hall完成Registration之後,就可以跟指示行過隔離既sport hall做fitness test架啦!

Station 2: 何善衡體育館 (S H Ho Sports Hall)
門口:

沿樓梯行落去,到時會有指示!

當日流程:
  • 填寫有關身體狀況既表格
  • 度高磅重量血壓測脂等等
  • HEALTH1010 Course介紹依個Coursecompulsory

千祈唔好fail呀 (Fail左就無得攞FIRST HONOR 架!)

所需物品:
  • 鬆身衫褲 + 運動鞋
  • 紙巾/毛巾 (抹汗!其實成個Fitness test都無咩劇烈運動要做,但同學都可以帶定手巾以備不時之需既)

█▂█▂█科大MARKETING SOC█ █科大商.JUPAS全攻略.Businsess有問必答█▂█▂█

做完Fitness Test就會去到呢度啦,

到時會有好多Houses既Counter:

之後係呢個門口行出去,可以沿住呢條樓梯返去上Atrium(到時我地既Counter都會係個度)

呢個時候,咁多Houses係度,你地可以考慮下行Hall Tour。(記得上返Atrium報O'camp啊)
或者上左Atrium先再行Hall Tour.
因為始終行Hall Tour都需要一定既時間

提一提你:最好返到屋企,諗清諗楚先自己Reg Hall啊…以免一時唔小心Reg錯…畢竟都係未來三/四年都要係個度住…無得轉Hall(除左轉去LLC)

Station 3: 香港賽馬會大堂 (Atrium)

同學可以周圍行下,睇下有冇想Join邊個Society既Orientation Camp.
當日30/7,我地MKSS都會喺Atrium擺Counter架!
有興趣既同學記得嚟報我地O Camp啦!

同學最好帶現金約$1000~$1500,用來報O Camp
(視乎你想報幾多個O'camp,一般一個400蚊左右)

1. 交通篇

入來科大,最緊要就係知道有咩車可以去到UST啦!
因為科大唔近地鐵站既關係,所以同學通常都會喺

坑口

• 小巴:11/11S
  • 巴士:91 M
彩虹
  • 巴士:91 / 91M

搭巴士OR 小巴去科大架!
其地方法包括
1.寶林
  a.巴士91M
  b.小巴12號
2.調景嶺
  a.巴士792M
  b.鑽石山
3.牛頭角
  a.小巴104號

巴士篇
因為巴士通常車程會比較,同埋兜得比較,所以搭巴士既同學係較搭小巴既同學.

3條巴士路線會去到科大
91M
792M
鑽石山地鐵站 s
a清水灣
鑽石山港鐵站 sa 寶林港鐵
西貢碼頭 sa調景嶺港鐵站
車費:
$ 6.7
車費:
$ 5.4
車費:
$ 6.9
服務時間:
06:20 – 23:15

服務時間:
05:40 – 23:45

服務時間:
05:45 – 23:00

班次
15-20 mins
班次
15-20 mins
班次
17-20 mins.
鑽石山上車車程: 大約40 mins
彩虹上車車程: 大約30 mins

鑽石山上車車程: 大約40 mins
彩虹上車車程: 大約30 mins
坑口或寶琳港鐵站上車車程: 約15-20 mins
西貢碼頭上車車程: 約25 mins調景嶺港鐵站上車車程: 約40 mins
http://m.kmb.hk/tc/result.html?busno=91
http://m.kmb.hk/tc/result.html?busno=91m
http://www.ushb.net/rtinfo/NWFB/NWFB792M.php

P.S:
1. 基本上91M同91M差唔多, 差別在於91M既車費平D,服務時間長D,同埋總站係寶琳, 喺坑口或者寶琳都可以搭91M去到科大!
2. 坐91M,如果由寶琳港鐵站出發,可以喺新都城2期巴士總站上車。
3. 坐91M,如果由坑口出發,可以喺厚德商場上車

小巴篇
除左巴士之外, 小巴就係最多同學搭既, 總共有5條小巴線, 其中11同11M係最多同學搭既, 不過同學如果REG DAY去科大記得至少預早30分鐘,因為到時條人龍會好長,有排等,要等好多班車先搭到架,最好就預早D出門口啦!

11 (循環線)
港鐵彩虹站C1出口
左轉上樓梯就係
11/11S小巴站, (一出右轉上斜可以去到巴士站)

坑口村sa 彩虹站

由坑口村開出
經坑口站、科技大學、壁屋、彩雲邨、彩虹站
車費:
$ 6.2
服務時間:
05:20 – 23:50

班次
5-10分鐘.
車程約15-20分鐘
11小巴詳細資料:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_11.html

11S (通宵行車線)
其實係同11小巴一樣既位置上車。只係12點之後既11號小巴

寶琳s a 彩虹站
由寶林開出
經坑口村、坑口站、科技大學、壁屋、彩雲邨、彩虹站
車費:
$ 7.5
服務時間:
00:00 – 05:00

班次
15-50分鐘.
車程約15-20分鐘
11s小巴詳細資料:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_11s.html

11M

坑口站 sa 香港科技大學
車費:
$ 4.4
服務時間:
07:00 – 24:00

班次
6-10分鐘.
車程大約10分鐘
11M小巴詳細資料:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_11m.html

主要係住牛頭角,順利,同觀塘既同學番科大既交通工具

香港科技大學 sa 牛頭角站
由香港科技大學開出
經大埔仔、壁屋、順安邨、康寧道
車費:
$ 4.4 - $ 6.6
服務時間:
06:25 – 21:40

班次: 星期一至六
12-20分鐘. 星期日及公眾假期 25分鐘
車程大約25分鐘
***每晚21:00後班次以牛頭角道,港鐵牛頭角站為終點站,不會載客返回香港科技大學
104小巴詳細資料:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_104.html

主要係住西貢,寶琳,順利,秀茂坪既同番科大既交通工具
西貢碼頭 sa 寶林
由西貢開出
經白沙灣、科技大學、順利邨、秀茂坪道、寶琳路
車費:
$ 9.6 / $6.2 (科大至西貢之分段分費)
服務時間:
06:25 – 21:40

班次: 15分鐘
車程大約15-30分鐘
12小巴詳細資料:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_12.html

科大車站

大家要認住呢度啦, 呢度就係科大車站位置,亦係科大正門 (北閘), 見到 “香港科技大學”石碑就要落車啦!!!
跟會見到青蛙路:

不過,由23/7開始, 11同11M小巴車站都會由科大正門 (北閘)搬到去 (南閘)架啦!!!

飲食篇
相信唔少入同學都好想知道科大有咩食既,接住落來就介紹下科大有咩好野食啦!科大主要既CANTEEN係CAFE,LG1,LG5,同LG7

南北小廚
位於Atrium, 對正library,係茶樓一間,簡稱南北,價錢同其他茶樓差唔多,科大同學通常都係喺大時大節,有咩RE-UNION同慶祝既時候去嘆茶既,D甜品都幾好食架!

Cafe
位於Lt B同Lt Ct對面, 食物質素唔錯既一間西餐廳,多數同學都鍾意去呢度吹下水,傾下PROJECT咁,價錢比較貴,一個LUNCH $30左右,由14:30開始供應既下午茶都叫幾抵食既!
Cafe
外面有得賣咖啡, 當中Mocha算係比較出名既!

LG1

LG1入面有3間餐廳,一間Coffee shop
1.
Can.teen II
:其實就係美心快餐,選擇比較少,兩餸飯OK好食既, 一個餐$20幾蚊左右!

2.
茶餐廳
:名副其實就係一間叫茶餐廳既茶餐廳,野食OK,價錢唔算貴!

3.
BaguettesII(中菜廳)
:又係一間茶樓,價錢平過南北小廚,但係一分錢一分貨既...比起南北…就差DD囉

1.
Coffee shop
:一間有Starbucks標誌,但咖啡質素普通既coffee shop

LG5

得一間McDonald’s,一落到LG5就見到架啦,同出面既M記一樣,但係早晨套餐同超值套餐就有9折優惠

LG7

搭Lift落到LG7,喺百佳隔離行入去,入面有3間餐廳
Asia Pacific

• 其實就係大家樂,
  • 價錢平過出面既大家樂少少,
  • 食物質素算係比較有保證,可以算係最受歡迎
  • 最抵食既就係佢既下午茶,下午茶由下午2:30開始供應

金飯碗
  • 喺大家樂隔離,味道麻麻
  • 價錢約$20-$30
  • 勝在野食款式極多,有分日式部同泰式部!

Milano Fresh
  • 喺金飯碗再行入D
  • 價錢偏貴, 一個餐大約係$30-$40
  • 主要賣意粉,PIZZA,比較少LOCAL STUDENTS幫襯,可能食物口味唔太適合

Seafront Canteen
喺UG HALL 6地下,開6pm-2am,係住HALL既同學食宵夜糖水既好地方,價錢算係比較平,一碗車仔麵都係十幾廿蚊左右,一碟飯就係$20左右,有好多小食可以揀

UC BRISTRO
位於Hall Tower A Tower B地下,係一間高級西餐廳,野食超好味,不過又係個句,一分錢一分貨,價錢都叫做幾貴,一餐閒閒地都要$100左右

Uni-Bar
喺正Uc Bristro隔離, 聽個名都知係得科大先有既酒吧,有多種啤酒同cocktail供應,不過同一般酒吧唔同,夜晚12點左右就關門架啦!

MKSS O’Camp for AL and DSE

我地MKSS Ocamp 有咩咁好玩?
我地MKSS Ocamp 有咩咁正? 有玩過上年我地Ocamp 既人都會答你Warm係我地既一大賣點. 平均黎講一組連埋組爸媽有廿幾個人。
而我地組爸媽同組仔女既比例大概係一比二,
即係每兩個組仔女都會有一個組爸媽照顧住,
咁就唔驚係個camp期間, 以至黎緊三年既U-life 冇人請教啦
我地OCamp活動多羅羅就出晒名嫁啦,咁實際上有咩活動呢? 等我為大家逐個介紹下啦

有勁大量歌曲,故事內容極奇好玩可愛得閒有趣,包你跳舞跳到夠本既High 爆Camp Fire啦,
仲有商學院入面最要用腦力,最精彩既偵探 遊戲玩添!!包你一次過了解哂科大校園同埋它既得意野!
另外仲有精彩刺激,極度Hyper既至激至爽水戰,岩晒陽光既你既玩添!
講到O’Camp 又點少得獨家San Miguel 既high 到爆pub night先! 除左多到你飲唔晒既啤酒同埋正爆既音樂之外,其間仲會精彩Band Show 同埋由外國搵返黎既靚仔外國DJ 為個場加熱搞氣氛 ! 咁玩得既你又點可以錯過先 !
往年都有好多人讚好,
當然唔少得可以比你遊盡全科大同港九既Off-campus!! 玩完一個個充滿挑戰性, 考你智慧身手加膽量兼合作精神既checkpoints 包你熟哂科大人常去既地方之餘仲會同班組mates有個畢身難忘既美滿回憶 !

另外,最後但不是最少(Last but not least!),如果你地覺得難得入camp,
夜晚唔想拎黎訓既話, 我地既O’Camp 就岩晒你啦! 我地準備左好多房games同大家玩。
如果同學仔想既話,我地exco 同埋組爸媽都好樂意陪你地玩通宵嫁!
想講鬼故, 傾心事定係黎個夜遊科大都冇問題,只要你捱到眼訓既話:p
當然同學仔到時玩得攰想早d 訓既話都冇問題啦!

講左咁耐, 見我地MKSS OCamp 咁多野玩咁精彩就知道如果想報名就要快啦
Reg Day 當日大家記住帶足錢黎我地MKSS Counter 報名喇 !我地保證會為大家帶黎一個充實又難忘既4日2夜

O'Camp需知
O'Camp普遍有分三種 , 而每種O'Camp之間都唔會撞時間!

1)Department O'Camp - 一般三日兩夜
認識自己果科既同學 , 可以了解更多自己學科既野, 仲可以識到D 學業上幫到自己既組爸媽添!

2) Hall O'Camp (HallO) - 一般四日三夜
係住Hall之前先認識一班未來Hallmate, 等自己入到去就已經有一班玩得埋既朋友!

3) ICA O'Camp - 一般兩日一夜
會識到好多好多來自不同學系既同學, 仲會識到有相同興趣既朋友!

另外 , 為左迎接一班DSE學生 , 部分學會會有第二個OCamp
而部分學會第二個OCamp會係O’Day或者DayCamp , 就係一日完成既活動!

而我地MKSS既O'Camp就係Department Ocamp
係完全唔會撞到ICA同Hall O'Camp嫁! 想識多D 朋友既話不妨報多幾個OCamp玩呀 !

以下就係各種O'Camp既大約價錢
Department O'Camp: 大約$400~$500
Hall O'Camp: 大約$500
ICA O'Camp
: 大約$200
SU O'Camp: 大約$300

所以想玩幾個OCamp 既同學仔係時候儲定錢喇!

請問知唔知有冇ust 理學院 呢類攻略??

想問下有冇rmbi同dual degree ge formula?

Is it possible to double major GBUS and QuanFin under NSS system, provided that i have attained the prerequisite of
3 x5** + 6 x 5 ?

引用:
原帖由 2012DSE 於 2012-6-5 01:25 PM 發表
Is it possible to double major GBUS and QuanFin under NSS system, provided that i have attained the prerequisite of
3 x5** + 6 x 5 ?
同學,你好!
BBA Global Business 同 BSc Quantitative Finance 係兩個不同的Program.
所以唔可能Double Major 兩者。

修讀BBA Global Business既同學可,可以副主修
Finance, Marketing,等等不同Majors.

以上只供參考,一切以科大校方為準

Excuse me, I want to ask something about the admission grade. As my HKCEE result is 23.2 in terms of HKUST BBA formula(very low),and if my final HKALE result is UE:B CLC:E PHY:C CHEM:B PMATHS:C, then through the calculation, my final score would probably be 66.1, which is a bit lower than the median,.1) So, if  I put UST BBA in A1, what would be the chance of admission to this programme? 2) As there will be no EAS admission, so does it probably means that it will be a bit easier than before to enter University this year because there are more availability? thx

引用:
原帖由 makas0121 於 2012-6-6 04:58 PM 發表
Excuse me, I want to ask something about the admission grade. As my HKCEE result is 23.2 in terms of HKUST BBA formula(very low),and if my final HKALE result is UE:B CLC:E PHY:C CHEM:B PMATHS:C, then  ...
你好啊!我The Marketing Students' Society(市場學系學生會)既EX-CO.
如果finalHKALE result is UE:B CLC:E PHY:C CHEM:B PMATHS:C

你HKALE 方面取得既分數為:
42.85714286

你入UST BBA既分數66.05714286

2011年 收生中位數:67.085714
2011 年 收生下十分位數:63.88

大約有148位同學既分數介乎63.88~67.09之間。
所以你有好大機會可以入到UST BBA架!

hi. I took the ALE. is it possible for me to get into ECOF if i score UE B CLC C 3AL ABB?

引用:
原帖由 teu 於 2012-6-7 11:34 PM 發表
hi. I took the ALE. is it possible for me to get into ECOF if i score UE B CLC C 3AL ABB?
你好!
就咁睇你以上既成續,係有機會入到架!
但希望你可以提供埋你既CE成績,
Eng, Chi, Maths 以及另外既最佳4科

咁我地先可以幫你更加詳加分析

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。