本區搜索:
Yahoo!字典

[JUPAS] ███▂█▂█科大商學院MKSS█MARKETING██O'Camp 線上報名█▂██

引用:
原帖由 HKUST.MKSS2012 於 2012-6-9 02:44 AM 發表

唔需要擔心既~ 你介唔介意講多d 你既資料比我地聽呀 ;) e.g. 你讀dse/al?? 如al, ce 分數如何^^ 可以detail d 我可以幫你計下分ma ^^
另外, 入左general bba ,只要努力d! 就可以major account ! 不過我見你係理 ...
入左account 當然可以入返general BBA <-----即係點
咁其實jupas係咪一開始揀prof. acct 好d?

引用:
原帖由 tinnaC713 於 2012-6-9 10:32 PM 發表
我想問marketing係咪好睇重project架?我想major marketing但又好驚有好多presentation 同project...
你好。
MKT 呢科一般黎講都會比較多Presentation 同埋Project...
但相信只要同學努力,咁就無野好驚架啦!以上只供參考,一切以科大校方為準

引用:
原帖由 團長 於 2012-6-9 11:19 PM 發表

入左account 當然可以入返general BBA  
如果你係ALE 考生的話
咁你入左General BBA 5701. 你可以係Year 1 完既時候去揀 accounting major.
如果你入左 BBA(ACCT) 的話,你亦可以係Year 1完既時候放棄你既accounting major, 再去選修其他major.

以上只供參考,一切以科大校方為準

我係al生,
ust bba洗吾洗擺band A ga?
同埋, 聽講好辛苦?

引用:
原帖由 ziv~li 於 2012-6-14 02:02 AM 發表
我係al生,
ust bba洗吾洗擺band A ga?
同埋, 聽講好辛苦?
你好呀,同學
其實今年ust bba 應該冇interview , 所以擺唔擺band A 都唔太影響個分數;)
如果係睇bba ust 院校比較注重成績, 測驗同考試既期會比其他院校密 雖然辛苦d 但有成績既保障ma

引用:
原帖由 HKUST.MKSS2012 於 2012-6-14 02:16 AM 發表

你好呀,同學
其實今年ust bba 應該冇interview , 所以擺唔擺band A 都唔太影響個分數;)
如果係睇bba ust 院校比較注重成績, 測驗同考試既期會比其他院校密 雖然辛苦d 但有成績既保障ma
哦~~我明白 其實科大入面轉系難唔難? 如果我入左理學院 再轉入商學院 機會高唔高?

我CHEM死左....唔知仲可唔可以去UST BBA?
ce: 21
chi,eng: lv5
math:c
Others:bbcd

AL(predict)
clc:C-D
UE:C-D
BIO:B-C
CHEM D
M&S(as):B

引用:
原帖由 ziv~li 於 2012-6-14 02:26 AM 發表

哦~~我明白 其實科大入面轉系難唔難? 如果我入左理學院 再轉入商學院 機會高唔高?
科大轉科係要睇分咖 所以你要對理科有一定既興趣/能力先得咖
再者轉入商學院既分數都唔低 競爭唔低 要好好比心機喇

引用:
原帖由 小可愛~ 於 2012-6-14 02:34 AM 發表
我CHEM死左....唔知仲可唔可以去UST BBA?
ce:
chi,eng: lv5
math:b
Others:aacc

AL(predict)
clc:C
UE:B
BIO:B-C
CHEM D
M&S(as):B

HKCEE: [2 x (Eng + Chin + Math) + best 4subjects] x 40%

+

HKALE: (2 x UE x 0.5 + best 2.5 AL) x 100/35 x60%

你既分數:

HKCEE: [2 x (4 + 4 + 4) + (5+5+3+3)] x 40%=16

+

HKALE: (2 x 4 x 0.5 + 3+2+ 4x0.5) x 100/35 x60% =18.85

TOTAL: 34.9

而2011 bba收生既Median 分數係67.09,
可能唔擺A1 會比較穩陣

我想入BBA Professional Accounting
但係如果入唔到入BBA之後再揀Professional Accounting係咪會好難?
話哂都入左d人先..係咪即係會俾少d人入?

引用:
原帖由 fy1023 於 2012-6-15 11:36 PM 發表
我想入BBA Professional Accounting
但係如果入唔到入BBA之後再揀Professional Accounting係咪會好難?
話哂都入左d人先..係咪即係會俾少d人入?
同學你好!
每年學校都會有一定數量既Quota俾同學揀Professional Accounting 做First Major.
只要同學ACCT Course既成績夠就可以架啦!(呢個Major有唔少人爭!如果入左BBA,想major in ACCT,入到黎就要加油!

見岩岩係其他地方有朋友問薪酬問題,
附各Major 畢業生薪酬統計。希望對你有用

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

如果有問題可以隨便問架 :)

你好呀~
我讀緊dse中5...我想問如果無特別特出既OLE, 同埋基本上無特別join過d關於商科既活動, 入business既機會係唔係會少好多??同埋personal profile裡面個self-account寫得好係唔係會有bonus??

引用:
原帖由 ya530 於 2012-6-28 09:25 PM 發表
你好呀~
我讀緊dse中5...我想問如果無特別特出既OLE, 同埋基本上無特別join過d關於商科既活動, 入business既機會係唔係會少好多??同埋personal profile裡面個self-account寫得好係唔係會有bonus??
我都想問

if i got 70 marks in total,am i secure enough to enter bba program this year? thxxxxxx

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。