本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] 等Trans 科揮手區

我係應屆AL 生.. 成績十分一般 (中英:CC  AL:  DDE)  (理科人)
對英文比較有興趣..

想請教下有冇過來人入左BU d水泡後可以成功轉系?  
而轉系要有咩要求? 易5易轉 and 多5多成功例子?

本人對BU 的translation 同English literature 十分有興趣, 但以目前成績根本是沒有可能入到

有冇人係讀緊呢2科可以分享下..?

感激不盡!!!

回覆 31# xxx_lilian3539 的帖子

引用:
原帖由 浦原喜助 於 2012-7-2 03:44 PM 發表
That is a good choice too...well 萱島大樹 can try as well.

But what is your AL result ? CU 's internal trans not solely depends on GPA, it also count somehow on your AL result !
師兄知不知道有沒有人成功由Public Health轉到Medicine? Thank you.

引用:
原帖由 wonderful22841 於 2012-7-6 02:35 PM 發表

師兄知不知道有沒有人成功由Public Health轉到Medicine? Thank you.
有,但要重讀yr1

引用:
原帖由 HATE_KK 於 2012-7-6 02:23 AM 發表
點解一定要讀E?
我知做E生晌香港有名有利受人尊敬..
呢個世界咁大, 有咁多野你未試過未睇過茫無頭緒, 點知自己一定非E不可?
你可以揀唔好讀E, 專心讀自己喜歡的科+享受大學生活與人生。

不過你都揀左JUPAS了. ...
去外國讀咪得

引用:
原帖由 meteorrain 於 2012-7-6 01:52 AM 發表
我AL大炒....AL科一條C都冇  拎到張紙真係差D暈低左...
我CE果時26分.....
原本想入LIFE SCI轉MEDIC 但而家連LIFE SCI都唔夠入...唯有搏NURSING
但上面話nursing轉medic既機會極微... 我應該如何是好
去外國讀吧

回覆 36# 斯先生 的帖子

引用:
原帖由 浦原喜助 於 2012-7-7 10:47 PM 發表
HAHA~!!! Yup...You are true !!! I am serious...

That's another way =]...I a some secondary school friends that do not quite good in her CE exam, but since her family is quite rich...she goes to Bri ...
可以考LMCHK............
再唔係,去台灣做,人地承認先進國家的醫生資格
很懷念大英帝國之下的香港,英屬香港時代,大英帝國的醫生資格好似可以通用

如果有錢我都想去外國讀 可惜我冇錢

引用:
原帖由 浦原喜助 於 2012-7-1 10:27 PM 發表
It seem that u really want to devoted to that ! haha !
I will give u the ebooks of them. Since the FBI is deactivating all the sharing download websites in the US web, ebooks are hard to find sosad. ...
有冇邊到有得買 hard copy
其實我比較喜歡對住本 hard copy 黎溫
咁樣感覺比較實在d
之前溫Bio 果陣都係咁溫的

回覆 40# 萱島大樹. 的帖子

請問如果讀CU生命科學仲可以轉咩科?
如果轉d冇關係既科得唔得?轉第2間u又有冇可能?

引用:
原帖由 714 於 2012-7-8 11:22 PM 發表
請問如果讀CU生命科學仲可以轉咩科?
如果轉d冇關係既科得唔得?轉第2間u又有冇可能?
聽聞 Trans U 係件極高難度既事

引用:
原帖由 萱島大樹. 於 2012-7-8 11:24 PM 發表

聽聞 Trans U 係件極高難度既事
咁請問如果讀CU生命科學仲可以轉咩科?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。