本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] 等Trans 科揮手區

halo各位 我今年入左bu soci+ls (double degree)
我想問下 如果我係下年non jupas 諗住trans去中大中文有無可能?

同埋我係因為會考無六科先入唔到中大,高考3a1b ( a中化中史通識 b文學) 會考22分(a中文b中史 文學),non jupas會唔會都係唔得???

我真係搵左好耐資料,但都無確實既先至上黎煩到大家...可唔可以解答下我~~

引用:
原帖由 ponponpon 於 2012-8-3 10:41 PM 發表

Faculty of Arch, Medicine, education 同埋 Law 既所有degree只可以由YR1讀起.無可能直接轉去YR2, 因為直接轉去YR2冇辦法fulfil到畢業requirement.....即係話,由今年開始, 舊制HKU學生如果要轉去LEE D專科, 只可以 ...
thx for your info
聽講有人由cu nursing y1 trans到去 cu archi y2,點解hku無e個case?
仲有,4年degree,第1年讀core subject,如果我trans去4年制,未可以keep左y1讀y2?

引用:
原帖由 li8 於 2012-8-7 01:19 PM 發表
halo各位 我今年入左bu soci+ls (double degree)
我想問下 如果我係下年non jupas 諗住trans去中大中文有無可能?

同埋我係因為會考無六科先入唔到中大,高考3a1b ( a中化中史通識 b文學) 會考22分(a中文b中史 文 ...
果陣我報non-jupas 由hku transfer 去其他本地大學果陣
馬料水大學某系professor同我講, 根據教資會指引, 就算你成績比其他人好, 大學會優先出offer比唔係讀緊u既人(海外/內地/hd/ive)
佢話政府覺得大學生轉黎轉去係浪費社會資源, 所以會盡量避免d同學亂咁轉

你al 考得咁好, 其實可以一開學就同心儀學系ge professor傾下轉系ge問題,
10月前o係同一間大學轉到既機會好大!
引用:
原帖由 ftorres9 於 2012-8-3 11:34 PM 發表
thx
thx
ching認為engine有咩科好trans?因為想讀一d前途較好ge科,最好係吳想晒1年,不過都幾難吳咁做
我al讀phy chem bio的
最好跟興趣或者自己ge長處trans科la.....
其實civil錢途都幾好, master讀完structural engineering, 考到struc e牌之後人工同archi/surveyor差唔多=.=
只係e+好多同學覺得 admission grade比較低ge科 等同 無前途....讀書果陣唔夠讀law/mbbs/ibgm d人咁威
引用:
原帖由 ftorres9 於 2012-8-7 09:36 PM 發表
thx for your info
聽講有人由cu nursing y1 trans到去 cu archi y2,點解hku無e個case?
仲有,4年degree,第1年讀core subject,如果我trans去4年制,未可以keep左y1讀y2?
我唔清楚cu transfer ar @@

但ku archi 每個sem都要take 12~18 credits 既design studio, 要pass studio 1 先可以讀studio 2, 如此類推
所有科都係core, 而且唔開放比其他major既人take lee d core courses.
就算人地收你直接轉去yr2, 你之前冇pass yr1既core, 都唔可以take yr2 既任何course....

你轉唔轉到去心儀學系ge yr2 好視乎 有冇yr1升yr2既學生在10月之前quit u...好睇彩數...

引用:
原帖由 ponponpon 於 2012-8-8 02:07 AM 發表

果陣我報non-jupas 由hku transfer 去其他本地大學果陣
馬料水大學某系professor同我講, 根據教資會指引, 就算你成績比其他人好, 大學會優先出offer比唔係讀緊u既人(海外/內地/hd/ive)
佢話政府覺得大學生轉黎 ...
我都有諗過既...
咁你最後點呀???

HKU E&F-->A&F 有咩要求?會唔會冇咁難

回覆 96# mantung88 的帖子

PUSH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PUSH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 浦原喜助 於 2012-8-28 10:19 PM 發表 PUSH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
唔思呀想問下你咁其實cu Life science同public health邊科trans medic易d?最易trans其實係邊科??thank you.[/quote]

回覆 100# noway1280 的帖子

tansfering to medic is too dificult,no case b4,both are original medic student

cu life science...

It's difficult to say since Public Health is a relatively new subject, while Life Science was established a long time ago. There were successful cases for both subjects.

回覆 102# 浦原喜助 的帖子

sorry呀但係我見唔到你將life science同public health兩者作比較,淨係見到nursing同life science既比較。。。

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。