本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 193

1. 美貌
2. 智慧

美貌與智慧,何者較重要?

美貌與智慧,何者較重要?

而家d人越來越貪靚都睇到架啦
女的化妝,用護膚品......有d仲隆胸添~
男的gel頭,健身練肌肉......(可能係.....gay肉!)
and many more.....

但同時有好多人都覺得如果得外在美冇內在美,就好似用花紙包住一件垃圾咁wo.......
但現今的人往往又好似先睇「外表」,然後再睇人的內心.......
加上好多工作都要靠外表,甚至收入跟外表成正比.....

咁你地認為,「美貌」和「智慧」若要擇其一,邊個重要d呢?
(真係唔准一樣咁重要!)

引用:
原帖由 edmond0416 於 2012-10-26 10:57 PM 發表
靚仔
你係?

女人以貌為才
男人以才為貌

引用:
原帖由 DamonKC 於 2012-10-28 10:19 PM 發表
女人以貌為才
男人以才為貌
想死呀?
你抄人地2樓講的名句?
你冇自己的立場架咩?答我呀!

引用:
原帖由 香港小姐李嘉欣 於 2012-10-28 10:08 PM 發表

做乜咁神秘唔話比人知啫?
怕比人刪片

美貌:智慧
11:17
美貌開始追上來!

本人認為1. 美貌

引用:
原帖由 香港小姐李嘉欣 於 2012-10-30 10:16 PM 發表
美貌:智慧
11:17
美貌開始追上來!
11:19 already!!!

Your face, your fate.

引用:
原帖由 idiot77 於 2012-11-1 10:21 PM 發表
Your face, your fate.
有樣可以去選美~
贏左大把前途添啦!嘻嘻~

呢個社會,貌似智力掛帥

引用:
原帖由 sfa00186 於 2012-11-3 08:14 PM 發表
呢個社會,貌似智力掛帥
又是「貌」行先~

不過好多時人見到其他人都會評頭品足人地個樣先囉!

其實我有少少覺得係「美貌」行走少少頭......
但兩者一樣重要.....但「美貌」會重要少少.....
尤其係好似樓主咁要選美.......你幾有智慧,問題答得幾好.....你不肯整靚自己就一定冇機會比你入圍,更諻論用本身的智慧去改變世界
美貌:智慧,我覺得會係50.1:49.9

因為而家好多人真係睇樣為先.....然後先接觸內心......
尤其香港充斥着即食文化......某些雜誌傳媒又愛把人評頭評足,又出現好多批評人的名表的名詞(如「宅男」、「毒男」、「剩女」、「宅女」......)
不少港人又愛在人面前背後講人靚唔靚.....甚至係踩......

加上有時候美貌會為人帶來好處及方便、不論是有沒有智慧.....
例如之前無線電視一個節目、林珊珊講到靚仔會比唔靚仔/醜男賺的薪金會較多
仲有有時候做錯野、靚仔靚女可能唔會被人罵.....
加上一個人有好的外表、行出來都比人更有自信.....可能更外向、勇於冒險.....從而培養出智慧

不過其實審美標準人人不同....你覺得某某人靚仔、人地可能未必覺得係....
就算係公認的「大美人」、只要有一個人真心覺得未夠靚,咁佢真係名不副.......實......
不過我覺得,任何人都可以好似樓主咁,「美貌與智慧並重」的,
不是要「整容」,而是「美容」....
而男性比女性更易改變身型.....
更何況現今的女生都好像不比以往般「驚」貴、男生反而心地可能好過女生

「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

引用:
原帖由 pat20014 於 2012-10-26 18:49 發表
現在今日香港是沒有靚女,大部份都是整容
你咁講我覺得你覺得整左容的先係靚女....
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

both are important

引用:
原帖由 brianyp 於 2012-11-9 13:18 發表
both are important
but which one is more important, on your opinion?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。