本區搜索:
Yahoo!字典

[兼職] [DSE中文]傳理系YR1 中文補底強化班! 獨門秘技助你應付中文五卷 名額:2個 欲報從速!

[DSE中文]傳理系YR1 中文補底強化班! 獨門秘技助你應付中文五卷 名額:2個 欲報從速!

本人乃首屆DSE考生,現正就讀新聞與傳播學系,熟悉DSE的考法及題型!

本人另提供課後WhatsApp問功課,同學亦可以查詢課堂上不明白的地方!

補習經驗:
中六中文科 學生就讀: 荃灣聖芳濟中學
中六中文科 學生就讀: 順德聯誼總會鄭裕彤中學
中六中文科 學生就讀: 惠僑英文中學
引用:
眼見上屆許多DSE考生敗於中文科下,導致未能入讀大學或入讀心儀學系。

根據考評局資料
,2012 DSE 日校考生中,中文科獲取Lv 2或以下的成績有接近3成人,遠高於以往中化科只有近1成考生不合格。有百多名考生更於英文科取得5級或以上的成績,但因中文科只獲得Lv 2而失去入讀大學的機會。

這正正表示DSE中文科絕對會影響你入讀心儀的大學或心儀學系的機會!

• 本人會全面加強你的中文能力,務求在最短時間內提升你的中文能力,力取佳績!
  • 尚餘名額: 2人(或2組)
  • 價錢可議, 歡迎PM查詢
  • 上堂既時間地點可以大家夾

閱讀卷:
- 拆解題型
- 全面增強分析文章(語體文及文言文)能力
- 教授答題技巧
- 加強歸納能力
- 避免墮入陷阱而失分

寫作卷:
- 了解寫作要求
- 教授百搭句型(記敘抒情文)、古今例子(議論文)
- 教授開放題的寫法

聆聽卷:
- 強化NOTE-TAKING技巧
- 拆解考評局陷阱,5**絕無難度!

說話卷:
- 教授應對技巧
- 拆解題目
- 教授思考Points的方法
- 加強組織及表達能力

綜合卷:
- 教授實用文文體
- 強化歸納閱讀材料及聆聽錄音資料的能力
- 組織整篇文章的能力
-
NOTE-TAKING技巧

歡迎PM查詢更多資料!

Push

已收首名學生

你個恆管仔, 上次害到我咁仲係度收生=,=

請問 樓上幾時補過我??

請不要抹黑

回覆 5# Ricky0401 的帖子

=.= 有無補過你大家心知好了
你讀恆管都算..
但教書...

回覆 5# Ricky0401 的帖子

你讀恆管都算..
但教書...

引用:
原帖由 workhardfordse 於 2013-3-28 12:36 AM 發表
你讀恆管都算..
但教書...
我上堂有自己NOTES, 你有上過我堂既唔該係度POST張相係我既NOTES 冇就唔好再係度誣衊我害到你雞毛鴨血

見到你D POST話要PREPARE DSE, 仲有咁多時間上黎屈人, 同學, 我真心替你DSE既成績擔憂

讀書叻唔代表教得好, 日校中大把老師係活生生既例子

而我讀睆猺囓N表我唔識教

你一定已經認定左讀SF DEGREE既學生係唔識教我冇野講, 睆牏J面有幾多個有UGC DEGREE OFFER唔讀走入黎讀你又唔會清楚

等你貼相

最後一句: 好好地PREPARE DSE啦祝你入到心儀既大學學系

Tutor

我想知系邊度補?同埋幾錢?

推一推

再推一推

讀咩U的 傳理?
同埋dse中文大分同細分係點?

回覆 12# tosankongso 的帖子

佢讀恆大LOL
恆管大學...
學歷我唔講
但教學真係.....

引用:
原帖由 workhardfordse 於 2013-4-1 05:37 PM 發表
佢讀恆大LOL
恆管大學...
學歷我唔講
但教學真係.....
你唔好IGNORE我前面RE你既野啦, 潛完一輪水扮睇唔到就算

既然你講到咁實牙實齒補過我, 咪貼張圖, 張圖係係我本人既NOTES以證你真係補過我囉, 你以後可以大大聲係度踩我添

都未分得清, 唔怪得你要咁急搵人幫你補中文啦, 我個補底課程就岩哂你喇, 但你又偏偏冇補過我喎

連UST BBA同BU BBA既差距有幾大又唔知, 你諗同學你係研究JUPAS方面要下D功夫喇

但係, 你睇唔起睆牏@件事, 以你既說話, 你係覺得三大先會教得好既, 但我相信你中學既老師大部分都係三大出身(除非你同我講你係BAND3仔啦 ), 又有教育文憑, 點解你又要係度搵人幫你補習既???

最後, 話我衷心希望你入到三大, 下學年見到你係度招生, 好讓我都報讀下 閣下既課程

一路等緊你貼我既NOTES

回覆 14# Ricky0401 的帖子

=.=你仲好意思講,你印PAST PAPER就當教書- -
老老實實, 我做咩要貼出黎
我有無需要刻意話你先
只係唔想其他DSE 學生中伏
如果大家想試咪照補囉
一陣哂錢又受氣你地自己拎黎
我衰過1次.只係想善意提醒大家
:L :L :L :L :L :L :L :L :L
你係咁好就唔會咁有品係度.......
大家心照- -
就算你免費我都唔會搵你
:L :L :L :L :L :L :L :L :L

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。