本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 399

1. 5**
2. 5*
3. 5
4. 3
5. 4
6. 2
7. 1
8. U

[中文] 作:己所不欲,勿施於人

作:己所不欲,勿施於人

評一下
「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來,明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 01:28 PM 發表
你個種寫法是表面的層次。唉,人人都寫「自己不想做的東西,而施予別人」而我是從受施者角度寫。算啦,咁簡單都唔明。太膚淺了吧!我立意與眾不同,絕不隨波逐流,寫一些千篇一律的文章。考官睇考生的文,相信9成9都 ...

假設我孤寡聞你咁寫係可以接受咁你有冇諗過點解要用做義工作主線活動?!

如果你要凸出你同同學合作既事係表達到己所不欲 勿施於人點解要用呢樣野做切入 作背景?! 你咁寫好明顯為作活動而作

冇諗過人地叫你諗個活動與己所不欲勿施於人既關係

你篇文從取材以至立意繼而佈局謀篇亦以是馬虎之作我想這必是你多年來的通病

人地叫得你諗個活動當然與題目中的己所不欲勿施於人有關你如何從事情的發展以至帶出人生啟迪正是本題所希望考生做到之事

或者咁講你要凸出與同學合作相處之事為重心但你以做義工一事作背景是有喧賓奪主之嫌

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 01:28 PM 發表
你個種寫法是表面的層次。唉,人人都寫「自己不想做的東西,而施予別人」而我是從受施者角度寫。算啦,咁簡單都唔明。太膚淺了吧!我立意與眾不同,絕不隨波逐流,寫一些千篇一律的文章。考官睇考生的文,相信9成9都 ...
-_-唉 我都唔知點講你好
千篇一律又點者=_= 問題系marker 受呀嘛
你寫得幾立意創新marker 唔受咪又系廢話
人地d 文章寫既野系老套加千篇一律
但咪又系一樣5**
你要玩要有創意系你既事
但marker 受唔受系另一回事

咁又唔係喎,
我中文個呀sir做marker,佢話中意睇d唔係千篇一律既野,usually比較創新個d會睇得精神d

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 01:56 PM 發表

假設我孤陋寡聞你咁寫係可以接受咁你有冇諗過點解要用做義工作主線活動?!

如果你要凸出你同同學合作既事係表達到己所不欲 勿施於人點解要用呢樣野做切入 作背景?! 你咁寫好明顯為作活動而作

冇諗過人地叫你諗 ...
有咩活動啊咁?既然你咁勁講來聽下。
一般的成功,主要都是靠堅持。

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-27 01:56 PM 發表

-_-唉 我都唔知點講你好
千篇一律又點者=_= 問題系marker 受呀嘛
你寫得幾立意創新marker 唔受咪又系廢話
人地d 文章寫既野系老套加千篇一律
但咪又系一樣5**
你要玩要有創意系你既事
但marker 受唔受系另一 ...
算lor...他執迷不悔....講多無為....
(?中文model?)他令我想起朱元璋....蜀後主
The Chinese University of Hong Kong

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 01:45 PM 發表

算lor....徹底對你失望,14年好自為之...又有一個要壯烈地sacrifice
我覺得錯又不在佢既 只係佢唔知道 世界之大 比佢優勝的人多不勝數
未經歷公開考試就是如此 當年我地何嘗不是如此?!
只怕佢醒悟過來 還有否充足時間再作改善

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 02:11 PM 發表

有咩活動啊咁?既然你咁勁講來聽下。
睇黎你唔明白我所講既野 個重點不在活動而在於 從該個活動你/人地做過既事 點啟發到你深明呢個道理 呢個係我對你最後既忠告 不聽也罷

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 02:13 PM 發表

我覺得錯又不在佢既 只係佢唔知道 世界之大 比佢優勝的人多不勝數
未經歷公開考試就是如此 當年我地何嘗不是如此?!
只怕佢醒悟過來 還有否充足時間再作改善
笑話,經歷過公開試先會知道世界之大?
哪麽為何有狀元?

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 02:18 PM 發表

笑話,經歷過公開試先會知道世界之大?
哪麽為何有狀元?
狀元 取得佳績未必完全因為知識的豐富
考試制度下心態才是贏家 以你輕視其他人意見的態度 我只知明年狀元並非你池中之物
態度決定高度 好自為之

難道狀元不會輕視人?不會串咀?
相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧。

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 02:28 PM 發表
難道狀元不會輕視人?不會串咀?
相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧。
不用咩10A,5**狀元普普通通ge考生已經可以串到你飛起添啦.....-.-

淨係「相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧」呢句prove到你不知天高地厚,想法childish+片面+以偏概全同埋illogic......more importantly不肯認錯
The Chinese University of Hong Kong

評作文變左評人品=,=
(唔小心押左韻tim )

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 02:42 PM 發表

不用咩10A,5**狀元普普通通ge考生已經可以串到你飛起添啦.....-.-

淨係「相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧」呢句prove到你不知天高地厚,想法childish+片面+以偏概全同埋illogic...... ...
你其實明唔明人地講咩?佢話輕視別人的人不會成功(因為不接納人地意見),而我用狀元都會輕視人來駁佢個論點。(高錕就係無理會所謂的科學家所說:光是無法發放訊號。堅持己見,最後先至成功發明光纖。)是是但但,一個例子ko佢啦。
唔係講緊咩人可以串到我飛起囉。

我剛才意思是指你的態度差劣
並非簡單地在於行為上
你不接納別人意見 背後反映你個人自大
本來理性討論 卻弄得不歡而散
是你個人對學習的態度不認真
請求別人 人家不一定要理會你 虚心求教方可成才
簡單來說 你過於自我 許多事物並非必然
你為人早就預設自己作得好(就是次文章來說) 但我可以告訴你 你錯了(你大可給予更多老師看個究竟)
你徵求別人意見 理應不卑不亢 抱謙恭的態度 別人才可以與你交流
但你每每受到批評卻沒有自我反省 此乃為人討厭之處
說到這麼明白 希望不要再曲解諸位之用意了

現在是講道理,我只是直說直話,你話我審錯題,唔識「己所不欲,勿施於人」。但事實係,你地唔知道「己所不欲,勿施於人」有幾種寫作方向,一見到唔係你地所寫的方向,就話我離題。其實我根本無離題。現在問你,我有冇離題?有冇理解錯「己所不欲,勿施於人」既意思先?如果你講既野係有道理既,我一定唔會話你。

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。