本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 399

1. 5**
2. 5*
3. 5
4. 3
5. 4
6. 2
7. 1
8. U

[中文] 作:己所不欲,勿施於人

作:己所不欲,勿施於人

評一下
「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來,明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 03:22 PM 發表
我剛才意思是指你的態度差劣
並非簡單地在於行為上
你不接納別人意見 背後反映你個人自大
本來理性討論 卻弄得不歡而散
是你個人對學習的態度不認真
請求別人 人家不一定要理會你 虚心求教方可成才
簡 ...
Je n'ai jamais rencontré quelqu'un comme lui
il doit être en train de tomber hkdse

The Chinese University of Hong Kong

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-27 03:29 PM 發表

Je n'ai jamais rencontre certains comme lui ..
il doit etre en train de tomber hkdse
你好無聊啊知唔知?你以為你打既字,人地睇唔明你講咩就會好威?
一般的成功,主要都是靠堅持。

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 03:29 PM 發表
現在是講道理,我只是直說直話,你話我審錯題,唔識「己所不欲,勿施於人」。但事實係,你地唔知道「己所不欲,勿施於人」有幾種寫作方向,一見到唔係你地所寫的方向,就話我離題。其實我根本無離題。現在問你,我有 ...
從未聽過你這個解釋 所以我才指自己孤陋寡聞

本人喜歡據理力爭。

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 03:34 PM 發表
從未聽過你這個解釋 所以我才指自己孤陋寡聞
他po上來係為左被人地讚

順下他意先

:「wow立意不凡analyse獨到,文筆流暢...5**之作
(note:非出自真心 )

係唔係太過份?
人地ge意見好重要....唐太宗廣納意見接受魏徵ge批評才成一代明君,,,,,,才能進步桇.....我地係為你好先咁講

The Chinese University of Hong Kong

己所不欲,勿施於人
大家平靜下來吧

每個人也有盲點
我自己會很認同自己寫的東西@@
但別人眼中所看的未必一樣
別人的話總會有見地和對自己有幫助
所以微求意見蠻重要的

希望樓主有所進步 加油!!
當我們不再為考試的分數而學習時,
我們會發現書本中的知識是如此有趣

中肯。我正是這樣(微徵詢意見),不然放文上來為求什麼?有人說我文筆可以改善,可多修辭。這我十分同意的。多謝你地用左咁多時間同我討論。

留名睇罵戰。 話說我考試時係寫 參與活動時 見到別人將自己不欲之事施予他人,再體會到自身處境方面唔應該咁做 同滲雜啲社會元素,  所以我撐樓主話可以多方面寫    btw, 樓主態度奇差是不爭既事實

google translate:

Je n'ai jamais rencontre quelqu'un comme lui =  我從來沒有見過像他這樣的人

il doit etre en train de tomber hkdse = 它必須下降香港中學文憑考試
saiku想講d乜, 大家自己參透下啦

btw, google translate

Hhaha穿左崩

自己踢爆自己?

引用:
原帖由 重考生 於 2013-4-27 04:42 PM 發表
留名睇罵戰。 話說我考試時係寫 參與活動時 見到別人將自己不欲之事施予他人,再體會到自身處境方面唔應該咁做 同滲雜啲社會元素,  所以我撐樓主話可以多方面寫    btw, 樓主態度奇差是不爭既事實
罵完了。有冇睇篇文比下意見,話唔定又開戰

il doit etre en train de tomber hkdse = 它必須下降香港中學文憑考試。
up 咩

以下為小弟愚見 如果有咩覺得唔岩就算啦^^

第1: 文章鋪排一般 冇咩花心思 太多位置都好牽強
好似為左帶出你既領悟而生硬地插入內容 部份內容不太合理

第2: 文筆好一般 不少位置出現口語同書面語並用的情況
而且詞措並唔特別 描寫唔到一種深刻既感受給予讀者

第3: 文章開首未有為「己所不欲,勿施於人」定義好 成為呢篇文章既一大敗筆之處
導致後面好多既地方都會令人產生一種離題既感覺

第4: 文中寫體會既篇幅太少 大概只有最後段落先有寫 而且唔算深入
反而經歷就描述太多 可惜呢種文章原意既重點唔係經歷 而且經歷亦有牽強成份
促使文章比唔到一種實質既得著讀者

總結: 文章結構同文句都屬中下品 而且定義失敗 加上事同情兩方比例不均
呢D都成為呢篇文章既敗筆 我既比分係around Level 2 ~ 3

P.S.: 我覺得你老師比Level 5你真係太鬆手
建議你可以比多2~3個老師改 應該會有更明顯既同立體既結果
如對以上評鑑有何不同意 可指出並一同討論 但望不要只提出質疑並命我舉例

謝謝。。

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。