本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 399

1. 5**
2. 5*
3. 5
4. 3
5. 4
6. 2
7. 1
8. U

[中文] 作:己所不欲,勿施於人

作:己所不欲,勿施於人

評一下
「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來,明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 是我我 於 2013-4-27 08:14 PM 發表
congrats
lau ming to see whether 樓主 can get into MBBS
不過, 真心講上小卒 =/= 成績唔好小卒, 係1個比你問野, 清concept既好地方(特別係science同學)
咁又係既,咁我……惟有……上少啲啦! :)有文照post有問題照問,但係只會係臨訓教之前先check番,同回應啦。
引用:
原帖由 重考生 於 2013-4-27 08:27 PM 發表 上討論區根本係休息 唔關讀書事。  我睇過樓主唔少文(唔包括依篇), 感覺上你既層次同我中六請補習老師教初時寫文水平相約, 識幾個字就以為自己天下無敵,如果你會keep住練,過幾個月再睇返,你依加既文係自己眼中 ...
咁又係既,我相比番幾年前既作文,已經超大分別。

對唔住@,@ 咁快食言@@
一般的成功,主要都是靠堅持。

回覆 113# 1994823 的帖子

但我識有中中讀到CU LAW, 只要有恆心......

如果用黎考試,唔夠明顯扣題
你過到你老師骨過唔到考評局骨
先記後抒出到去一定低分,勁人除時一句抒情就夠
加上好多marker唔鐘意學生同佢講道理
而且我自己主攻說理,我都經過依種ff為主的文字
只可以講,為你DSE盡快改左佢

引用:
原帖由 074883 於 2013-5-9 10:25 PM 發表
如果用黎考試,唔夠明顯扣題
你過到你老師骨過唔到考評局骨
先記後抒出到去一定低分,勁人除時一句抒情就夠
加上好多marker唔鐘意學生同佢講道理
而且我自己主攻說理,我都經過依種ff為主的文字
只可以講,為你 ...
你又知好多marker唔鍾意
一般的成功,主要都是靠堅持。

第一,太長的說理令人無心睇落去
第二,老師係大人,會以大人睇細路既心態睇學生既文
第三,以十多年經驗知識,先不說道理的深淺,例子根本不夠多不夠準
你可以反駁我不少作家都會這樣做,但你沒這個文筆,加上第二點
對老師而言看出來是空口說白話,換句話說是ff
第四,作文不是只有內容,這種說理,只會令你作文其他部分分數減低
第五,先記後抒,記的部分難以服人為扣題
為分數,考試應避免這樣作文
但自己寫blog寫fb甚至交功課是沒問題的

記住考試人地只有幾分鐘睇你篇文
先記後抒再加55分文已經被人睇成只有一般程度的文章
也許內容是很好,但如果佢一句評語「前文不扣後者」或者「文章故意部分帶不出重點」
你就會死
簡單的說就是
因marking scheme中所要的你不明顯去做
marker容易從這種文體找到缺點多於優點,落差大了,風險大了
也許你到中六就會明白為何要屈服在ms之下

1) 標點, 錯別字, 字體都計分架!
2) 立意略欠深度
3) 用到少少修辭, 唔錯, 但用得更多更多元化會好好多
4) 文筆冇乜文學氣息...感覺似係高小/初中生, 間唔中用幾次深字/修辭
有啲位我覺得可以寫得更有feel/特別, 如
"依然沒有人回應" --> "換來的卻是一片沉寂"
5) 用字可以簡潔啲, 如
"但又有多少人(能)懂得"
6) 有冇諗過, 有容佢地夾硬入屋果part, 其實都可以link with 主題?
但你冇做任何linkage, 比人個feel係同主題冇關, 即係唔夠扣題
7) 這裡真不像「家」 <-- 有style, 一語中的, 總括上面既排比, 我鍾意
總括而言, 我覺得你冇level 5既程度, 請繼續努力
利申: 2012 DSE

見樓上有花生食, just to remind樓主sth
(無意話邊個岩邊個錯)
評卷員個個都唔同
有啲可能接受樓主對題目既了解
但如果太偏門
會有很大的機率被評為離題
緊記, 你冇得同評卷員據理力爭...
同埋樓主should be more receptive to others' opinion

先唔講樓主寫成點.
見樓主咁神心影相再上傳黎,
以及從你既留言見到你對學業咁負責任、咁有熱誠
就知道你係一個好勤力既學生,

加油

根據本文題目, [ 當中的經歷令我覺醒過來 ] , 題目要求作者將轉變的過程著重於自身 , 在過去的自身與現在的自身有成長,有對比.  但是作者卻將向華對屋內的反應 , 心理感覺放得比第一身角色大 , 令後來第一身角色的轉變過程帶點不自然 , 更不吻合題目所求 , 後來 , 作者對 [ 自所不欲 , 勿施於人] 的概念含糊 , 概念是指本來自身不希望做的事/思維 , 卻施加到他人的身上. 而這個受者是他人 , 而不是自身 . 加上 , 作者後來將問題帶到社會的現象 , 思維方向恰當 , 但將自身帶至社會現象的篇幅的行文不太自然 .

3應該都有既~

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

文筆欠佳,但最後昇華不錯。
搵中文私補請PM

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。