本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 399

1. 5**
2. 5*
3. 5
4. 3
5. 4
6. 2
7. 1
8. U

[中文] 作:己所不欲,勿施於人

作:己所不欲,勿施於人

評一下
「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來,明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

2014DSE摘星星
(Band2中,校內平均分)(差幾分5**?)
中文5(58)-5**(10)
英文4(70)-5**(25)
數學5*(94)-5**(10)
通識5(70)-5**(10)
生物5(76)-5**(10)
化學5*(89)-5**(10)

看完你篇文重有你上次果post....綜合來講....可能hurt到你(幾片面>▽<)...你現在ge水平係無可能有level 5及以上,中英都係....

你校內比得幾鬆手
F.4果次我果ENG老師好HONEST同我講我D ENG得LEVEL2,3學校果分係鬆比我/.\ ■-■

BTW講返呢篇文

你想講『己所不欲,勿施於人』...UM...係我角度....係要帶出某些事自已不想發生在自身上更不能對着別人做那些事,而你好似只係後悔冇好好幫陳婆婆清潔...好似離左題...之後好彩你有TRIED 拉返去『己所不欲,勿施於人』先令篇文合格...最好反省深入d+明白其truely 意義 以上對於呢篇文ge comments可能係wrong ge

唔好擔心!!重有時間架
重有不喜勿插

The Chinese University of Hong Kong

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 11:01 PM 發表
你為什麼不相信自己的老師?
因他認為他應拿到level 5**但他老師鬆手比level 5 and 也不信us
The Chinese University of Hong Kong

係要帶出某些事(something),係連自已不想發生,更不能令那些事(such things)發生在別人身上

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-26 06:17 AM 發表
感謝提議。
幾乎人人都話你得level 2-3

5**你有排追起碼追3年-.-

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-26 07:02 PM 發表
=..=先唔好講有冇緊扣「己所不欲,勿施於人」呢個道理..
篇文d邏輯好似有d問題
but後邊d反省都ok
我唸應該唔會lv3既=.= 坐底都有lv4 (掛)?
印象中好似一離題ge話,最多level 3

une personne qui n'a jamais atteint les 5 ** de la question du niveau de la capacité de compréhension des autres.

引用:
原帖由 是我我 於 2013-4-26 10:47 PM 發表
saiku

你又打乜??
french ar...

引用:
原帖由 是我我 於 2013-4-26 10:52 PM 發表
認真

唔係罵戰, 我0知識in french

得閒開post教大家? okay?

開post教大家-.-

我french好水皮

始終insist 自己有5**......................

無言......咁ge人重衰過我以前(我used to 小小呢個trend),

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-27 12:46 PM 發表

=.=+1 呢篇系典型既記敍文體, 應該6:4比例,
同埋樓主有d句子真系口語化..文筆真系有d..
不過lv2會唔會有d低-_-
樓主努力!!! level 2,3-.- 你重有很大進步空間
引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 12:43 PM 發表
認真為你好先咁講
我唔明白你老師點解比lv5你
個人認為只值lv2
你連題目要求都搞錯晒 呢類題目 經過:體會 最多6:4 畢竟本題為典型既記敍文體
理應以記敍為主軸 但你 經過:體會約 5:3 尚可接受
但你 ...
我think他不接受自已同level 5好遠ge事實....and..真係.為他好先咁講...
係度大約知自已實際咩level,好過到14年先知到時重慘

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 01:12 PM 發表

有咩誤解?
我寫:因為向華同有容唔明白「己所不欲,勿施於人」所以將清潔工作全部比晒我一個人做,令我深深體會到,被施者(姐係我)那種慘況與不滿,身同感受受施者的心情,所以明白到實踐「己所不欲,勿施於 ...
己所不欲,勿施於人」的出處是《論語·衛靈公第十五》。原文如下︰
子貢問曰:「有一言而可以終身行之者乎?」子曰:「其恕乎!己所不欲,勿施於人。」
【語譯】子貢問孔子:「有沒有一言詞可以一生奉行?」孔子說:「那就是恕吧!自己不想要的,不要強加給別人。」
意思是︰要設身處地為別人著想和考慮。自己不喜歡的事物,不應加之於別人身上。
其實孔子提倡「仁」,而「寬恕」是仁的一種元素,他指出了受人恩惠要時刻想著報答,別人對不起自己,應該寬大為懷,不應懷恨在心。

孔子在說到「仁」時,說是最完美的人格,而仁就是恕道,它捨「己所不欲,勿施於人」,即「己所欲,施於人」也。
人幾乎都是很自私的,所以達到「仁」者,亦是少之又少,「己所不欲」,是包括精神和物質的,仔細推求,卻是難作到的「偉大」,誰在做事時,,又有誰能把別人全放在心上
和人相處,我們應該要有孔子在說到「仁」時,說是最完美的人格,而仁就是恕道,它捨「己所不欲,勿施於人」,即「己所欲,施於人」也。
人幾乎都是很自私的,所以達到「仁」者,亦是少之又少,「己所不欲」,是包括精神和物質的,仔細推求,卻是難作到的「偉大」,誰在做事時,,又有誰能把別人全放在心上
白話解釋:自己不喜歡的事,不要加諸在別人的身上。
from yahoo

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 01:28 PM 發表
你個種寫法是表面的層次。唉,人人都寫「自己不想做的東西,而施予別人」而我是從受施者角度寫。算啦,咁簡單都唔明。太膚淺了吧!我立意與眾不同,絕不隨波逐流,寫一些千篇一律的文章。考官睇考生的文,相信9成9都 ...
算lor....徹底對你失望,14年好自為之...又有一個要壯烈地sacrifice

引用:
原帖由 小祭` 於 2013-4-27 01:56 PM 發表

-_-唉 我都唔知點講你好
千篇一律又點者=_= 問題系marker 受呀嘛
你寫得幾立意創新marker 唔受咪又系廢話
人地d 文章寫既野系老套加千篇一律
但咪又系一樣5**
你要玩要有創意系你既事
但marker 受唔受系另一 ...
算lor...他執迷不悔....講多無為....
(?中文model?)他令我想起朱元璋....蜀後主

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-4-27 02:28 PM 發表
難道狀元不會輕視人?不會串咀?
相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧。
不用咩10A,5**狀元普普通通ge考生已經可以串到你飛起添啦.....-.-

淨係「相信他們這方面更利害了吧。串到飛起添啦。他們也是人吧」呢句prove到你不知天高地厚,想法childish+片面+以偏概全同埋illogic......more importantly不肯認錯

引用:
原帖由 benyiu15 於 2013-4-27 03:22 PM 發表
我剛才意思是指你的態度差劣
並非簡單地在於行為上
你不接納別人意見 背後反映你個人自大
本來理性討論 卻弄得不歡而散
是你個人對學習的態度不認真
請求別人 人家不一定要理會你 虚心求教方可成才
簡 ...
Je n'ai jamais rencontré quelqu'un comme lui
il doit être en train de tomber hkdse

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。