本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 399

1. 5**
2. 5*
3. 5
4. 3
5. 4
6. 2
7. 1
8. U

[中文] 作:己所不欲,勿施於人

作:己所不欲,勿施於人

評一下
「我曾參與一次活動,當中的經歷令我覺醒過來,明白到『己所不欲,勿施於人』這道理。」根據以上描述,試以你的經歷和體會,寫作一篇文章。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

一般的成功,主要都是靠堅持。

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 07:36 PM 發表
想問樓主d字有咩問題--?
我諗佢想講 張相d字白色?

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-24 07:29 PM 發表
2014DSE摘星星
(Band2中,校內平均分)(差幾分5**?)
中文5(58)-5**(10)
英文4(70)-5**(25)
數學5*(94)-5**(10)
通識5(70)-5**(10)
生物5(76)-5**(10)
化學5*(89)-5**(10)

看 ...
其實我老師比左lv5
她話我這篇作得好好。

引用:
原帖由 kawai21131 於 2013-4-24 07:47 PM 發表
d字都睇到既 唔算太樣衰

1.) 用字有d小學雞
eg: 突然間

2.)感情起伏好似唔夠
越睇越悶(唔好意思)
因為估到後面講乜

以上僅本人之淺見
突然間都叫小學雞?是不是要用遽爾?

引用:
原帖由 kawai21131 於 2013-4-24 07:59 PM 發表
用突然間唔係問題
用多過一個就唔係幾好

遽爾太誇張 唔自然
eg 頓時
搞笑??

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 08:33 PM 發表
樓主係咪有睇如何捷進寫作詞彙系列?
e個系列好伏
無。

可惜這里沒有專業的評卷員

引用:
原帖由 blazehaze 於 2013-4-24 11:01 PM 發表
你為什麼不相信自己的老師?
我有唔相信嗎?

引用:
原帖由 l1298104754 於 2013-4-24 11:15 PM 發表
樓主ge2014摘星之旅真係難
嗯。對於99%的人來說,都是很難。

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-24 11:10 PM 發表

因他認為他應拿到level 5**但他老師鬆手比level 5 and 也不信us
大師兄可以作篇「己所不欲,勿施於人」給小弟欣賞一下嗎?

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-4-24 07:29 PM 發表

「己所不欲,勿施於人」...UM...係我角度....係要帶出某些事自已不想發生在自身上更不能對着別人做那些事,...
你講緊咩?

If I have time,I will consider.

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-25 09:39 PM 發表

請緊記,世界並非圍繞你而轉的,你upload成甘,有人肯細心閲讀+比comments已經算好
其它人都係自己打上黎,請吾好擺到自己好似好高地位,you're a nobody in fact.
你會否過激進了點兒呢?我絕無此意!講真打字上來真係要用好多時間,影相可以省去很多時間。最多下次寫靚啲啲字

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-25 09:55 PM 發表
其實係你放上黎既顔色問題...講下道理姐,因爲你平日語調已經係甘,可能你自己習慣
下次轉番原色。
我為我既過錯,冒犯,向大家講聲對不住。
無心嫁大家多多指教!

引用:
原帖由 是我我 於 2013-4-25 09:45 PM 發表

no comment

once you read passages by YYLam, you will find the difference and know how to improve

ga yau

btw, i chose this Q in DSE, lloooll
How good is yours?
Does YYlam teach really well?
(From now on,I will try to use more English to express my opinion as I wanna improve my Eng,so if there is something wrong,please tell me how to correct)

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。