本區搜索:
Yahoo!字典

[世史] 中史歷史討論 =)

有冇邊位師兄可以講下中史該如何學習,完全沒有頭緒

我想問如果漢獻帝係曹Ⅹ奪位之後成功逃走去劉備果度會點?

利申:沒修中史因係F.3果陣發生左某d原因令我沒修中史
The Chinese University of Hong Kong

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-12-16 12:29 AM 發表

應該沒無可能. 因為獻帝被曹氏父子軟禁, 以挾天子以令諸侯, 所以走不了.情況等於清光緒戊戌政變後, 被慈禧軟禁至死一樣.
http://dsechihistory.mysinablog.com/

引用:
原帖由 kiu61989 於 2013-11-4 10:48 PM 發表
跟住我就認知,雖然秦始皇佢有焚書坑儒,但係其實仍然有一定的書籍是能夠保存下來。畢竟,秦國是中國首個統一的皇朝,要「真正」「徹底」地焚書也是一件難事,所以有一定小數量的書籍能夠留下。何況,對焚書歷史有進 ...
這位同學分析有理.

少少補充, 其實焚書不等於焚盡天下史書.除秦史外, 其他各種的書籍, 包括儒經, 阿房宮都留有一套. 縱使後期項羽火房阿房宮, 民間仍有很多人冒危險保留了一本書(書, 當時一本書的價值不平宜呀.況且不焚書的懲罰不太高),以致漢初有老儒尚生憑記憶背誦尚書出來. 所以儒經仍能保存. 情況等同文革, 雖然很多舊物被毀, 但都可能全毀的.
http://dsechihistory.mysinablog.com/

引用:
原帖由 manchuk 於 2013-12-15 06:11 PM 發表
有冇邊位師兄可以講下中史該如何學習,完全沒有頭緒
你現在遇到什麼困難? 具體陳述, 具體回答.

大家知唔知孫中山訓政的構思中, 6年訓政期中第3年結束後應設立的約法係咩嚟?
2015 DSE Best 5 33/35分   
3科5**(Maths,M1,Econ)+2科5*(English,History)
招收Econ私/Group補學生
知識與技巧並重
ECON:自制mock全skill 筆記
大學宏觀+微觀課程均奪最高A級
PM me ^_^

中史我要只讀過,宗教史,婦女史,制度史

引用:
原帖由 my1433 於 2013-10-29 08:15 PM 發表
OK!!
清廷於1901年推出改革有多大程度由於其希望重奪地方軍政財權力的渴望?
慈禧在生時似乎是放權
慈禧死後,攝政王就想收權。
排斥袁世凱...

如果係我,我會很小程度。

見到呢個帖
感覺良好
兩科史都有讀
可以促進交流

引用:
原帖由 clavin369 於 2013-10-30 03:47 PM 發表
秦代焚書坑儒之後,點解仲有儒家典籍留世?漢朝點樣平息所引起的混亂?

博士官可以保存書
簡單d講係民間唔可以保留
秦仲有d官都係儒生黎

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-12-16 12:29 AM 發表

死得
因為劉備做緊皇帝

引用:
原帖由 kiu61989 於 2014-7-30 09:41 PM 發表
大家好啊,唔知咁耐仲有冇睇依個 Post 呢?
我係 2014 DSE 既考生,岩岩放左榜
中史 5*
世史 5**

所以咁多位師弟妹,有問題不坊討論下
世史 5** 好勁

我都係14 DSE
中史 5*
世史 5

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。